«Όποιος έχει αποδεχθεί ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν, δεν θα ζήσει τη ζωή που θα μπορούσε να κάνει», εάν ο πατέρας μου είχε αποδεχθεί τον κόσμο όπως ήταν, θα έκοβε ακόμα πέτρες σε ένα βουνό, όπως έκανε η οικογένειά του για γενιές ολόκληρες», είχε δηλώσει παλαιότερα ο Πίτερ Νίκολας, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας που έφυγε από τη ζωή το Σάββατο.
Ο Πίτερ Νίκολας, ένας από τους πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς, πέθανε σε ηλικία 80 ετών στο σπίτι του στη Μπόκα Γκράντε της Φλόριντα χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.
O Νίκολας ήταν συνιδρυτής της ιατρικής εταιρείας Boston Scientific, η οποία διαθέτει κεφαλαιοποίηση σχεδόν 60 δισ. δολαρίων.
Σε ανακοίνωση – αφιέρωμα που εξέδωσε η εταιρεία, φιλοξενούνται δηλώσεις του τωρινού CEO της Boston Scientific, Μάικ Μαχόνεϊ, ο οποίο χαρακτήρισε τον Νίκολας «πρωτοπόρο που βοήθησε στη διαμόρφωση του τομέα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής».
Ο Νίκολας συνεργάστηκε για δεκαετίες με τον συνιδρυτή της εταιρείας John Abele για να χτίσει μία εταιρεία κολοσσό που ξεκίνησε «από μια startup με λιγότερους από 50 υπαλλήλους, χρηματοδοτούμενη με δάνειο ύψους 500.000 $ και 300.000 δολάρια από τα χρήματα των συνιδρυτών της σε παγκόσμιο ηγέτη του κλάδου με 27.000 υπαλλήλους και 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια τζίρο το 2016», σύμφωνα με το αφιέρωμα.
Τα πρώτα χρόνια
Ο Πίτερ Μάικλ Νίκολας γεννήθηκε στο Νιου Χαμπσάιρ στις 16 Μαΐου του 1941. Ήταν ο δεύτερος γιος του Νικόλα και της Βρυσούλας Νικόλα, οι οποίοι ήταν ελληνικής καταγωγής.
Φοίτησε στο Duke University, όπου και γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, Τζίνι Λίλι Νίκολας, και πήρε MBA από το Wharton School του University of Pennsylvania. Είχε πάθος με τη θάλασσα και υπηρέτησε στο αμερικανικό ναυτικό.
Πέρασε τα πρώτα 10 χρόνια της καριέρας του στη φαρμακευτική Eli Lilly & Co (η οποία ιδρύθηκε από τον προ-παππού της συζύγου του) και το 1979 ίδρυσε μαζί με τον John Abele την Boston Scientific. Τα επόμενα 35 χρόνια διοικούσε την εταιρεία, καταλαμβάνοντας τη θέση του CEO έως το 1999 και του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου έως το 2016.
Το 2005 βρέθηκε 78η θέση της λίστας του περιοδικού Forbes με του 400 πιο πλούσιους Αμερικανούς, και μάλιστα, με περιουσία που ανερχόταν σε 4 δισ. δολάρια. Η τελευταία φορά που τον συμπεριέλαβε το Forbes στη λίστα ήταν το 2008 με συνολικό ύψος περιουσίας 1,1 δισ. δολάρια.
Ο Νίκολας συνέχισε να εργάζεται και μετά τη συνταξιοδότησή του, ως γενικός διευθυντής της Ithaka Partners LLC, μιας οικογενειακής εταιρείας private-equity.
Από κοινού με τη σύζυγό του ανέπτυξαν έντονη φιλανθρωπική δράση, με δωρεές σε ιδρύματα που ασχολούνται με την εκπαίδευση και το περιβάλλον.
Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας αφήνει πίσω του τη σύζυγό του, τρία παιδιά και επτά εγγόνια.
Διαβάστε ακόμα:
Έρχονται επενδύσεις €50 δισ. μέχρι το 2030 σε ενέργεια, απορρίμματα και έργα υποδομών στην Ελλάδα
Η Σουηδία υπέγραψε την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ
«Αναλαμπή» για το Χρηματιστήριο Αθηνών – Κέρδη άνω του 1% στο ταμπλό, ξεχωρίζουν οι τράπεζες