«Το να μαθαίνεις ότι έχασες τη δουλειά σου με αυτόν τον τρόπο είναι φρικτό», λέει στο «CNBC Make It» η Χάιντι Γκάρντνερ, σύμβουλος επαγγελματικής ηγεσίας και διακεκριμένη συνεργάτης της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ. «Ο τρόπος αυτός που γίνονται οι απολύσεις, πιθανόν αντανακλά μία κακή ηγεσία», προσθέτει.

«Κάθε ηγέτης που αποκαλεί τον εαυτό του ηγέτη, που πληρώνεται σαν ηγέτης, που φέρει τον τίτλο του ηγέτη, έχει την ευθύνη να ηγείται με ήθος» λέει η Γκάρντνερ. «Η έλλειψη ειλικρίνειας, αμεσότητας και ανθρωπιάς σε μία τέτοια περίσταση όπως η απόλυση, είναι ντροπή».

Πολλοί πρώην εργαζόμενοι της Meta μίλησαν σε μέσα ενημέρωσης ή έκαναν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την απόλυσή τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις τελευταίες εβδομάδες. Παρόμοιες αναφορές έχουν επίσης προκύψει για απολύσεις που έλαβαν χώρα στην Amazon και το Twitter.

Οι εταιρείες της Meta, Amazon και Twitter δεν απάντησαν αμέσως στο αίτημα του CNBC Make It για σχολιασμό των γεγονότων.

Η Τζένιφερ Χέινς, πρώην υπεύθυνη προσλήψεων της Meta, βιντεοσκόπησε τον εαυτό της σε πραγματικό χρόνο να ελέγχει το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο και να μαθαίνει ότι απολύθηκε. Στις 15 Μαρτίου δημοσίευσε ένα βίντεο στο TikTok, όπου φαίνεται να διαβάζει από τον φορητό της υπολογιστή ότι δεν έχει πλέον πρόσβαση στο λογαριασμό της και στα αρχεία. Η Χέινς θα μάθαινε εκείνη την ημέρα αν θα έχανε ή όχι τη δουλειά της. Ο Ζούκερμπεργκ την προηγούμενη ημέρα είχε στείλει επιστολή στους υπαλλήλους με ένα χρονοδιάγραμμα που καθόριζε πότε θα γίνονταν περικοπές θέσεων εργασίας σε κάθε τμήμα, όπως τα τμήματα προσλήψεων, τεχνολογίας και επιχειρήσεων της εταιρείας.

 

Σύμφωνα με τη Γκάρντνερ, αυτή η στρατηγική μπορεί να φανεί χρήσιμη στους εργαζόμενους. Ωστόσο, η ανακοίνωση απολύσεων προσωπικού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στέλνει το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι είναι πιόνια που μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να μετακινηθούν ή να απορριφθούν. Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν λεπτομερώς πώς αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι που αποχωρούν, καθώς αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για το πόσο η εταιρεία και οι ηγέτες της νοιάζονται για τους εργαζόμενους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται η ηγεσία του Ζούκερμπεργκ. Πέρυσι, ο συνεργάτης της σχολής οικονομικών του Χάρβαρντ, Μπιλ Τζορτζ, δήλωσε στο CNBC Make It ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Meta έριξε έξω την εταιρεία κυνηγώντας την ανάπτυξη του «metaverse» καθώς και την αποτυχία της εταιρείας να ξεπεράσει ανταγωνιστές όπως το TikTok.

Όμως από τότε που ο Ζούκερμπεργκ πρωτοξεκίνησε τη Meta, γνωστή τότε ως «TheFacebook», μέσα στον φοιτητικό του κοιτώνα στο Χάρβαρντ το 2004, την έχει εξελίξει σε έναν τεχνολογικό γίγαντα με κεφαλαιοποίηση αγοράς 532,92δισεκατομμυρίων  δολαρίων. Η επιτυχία της Meta βοήθησε στη δημιουργία της σημερινής βιομηχανίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία αγγίζει δισεκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά και η αξία της παγκοσμίως ανέρχεται σε 231,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία «The Business Research Company».

Οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στις απολύσεις. Στις 13 Μαρτίου, μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση των απολύσεων του Ζούκερμπεργκ, μια μετοχή της Meta άξιζε 180,90 δολάρια. Τώρα αξίζει 205,53 δολάρια. Ο Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε ότι η μείωση του προσωπικού θα καταστήσει τη Meta αποτελεσματικότερη, βοηθώντας στη βελτίωση των «οικονομικών της επιδόσεων σε δύσκολες συνθήκες».

Η ανακοίνωση αυτή, σύμφωνα με τη Γκάρντνερ, ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Wall Street, το οποίο φαίνεται μάλιστα να έπιασε τόπο, καθώς οι επενδυτές θέλουν να είναι σίγουροι ότι ο διευθύνων σύμβουλος κάνει συνετή χρήση των οικονομικών πόρων της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο ρεκόρ για την Maran Gas του ομίλου Αγγελικούση

Σαρωτικές αλλαγές στο νερό – Τέλος στις σταθερές χρεώσεις για τους λογαριασμούς ύδρευσης

Στροφή των δανειοληπτών σε δάνεια με σταθερό επιτόκιο