Το 2014, ένας Νεοϋορκέζος εργολάβος βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για την αγορά δύο παρθένων νησιών στην Καραϊβική, βόρεια του Σαιντ Τόμας. Είχε κάνει μια προσφορά 9 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η συμφωνία τελικά δεν έκλεισε. Ξαφνικά, από το πουθενά, μια μυστηριώδης εταιρεία με έδρα το Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια πήρε και τα δύο νησιά έναντι 23 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο εργολάβος ήταν έξαλλος. Υποπτευόμενος διπλή διαπραγμάτευση, πήγε στο δικαστήριο για να αμφισβητήσει την πώληση. Αλλά δεν υπήρχε κανένας τρόπος να μάθει ποιος ήταν πίσω από την ξαφνική αγορά. Ο αγοραστής ήταν κρυμμένος πίσω από ένα δίκτυο εταιρειών περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ) – μια επιχειρηματική δομή που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να παραμένουν ανώνυμοι στο κοινό. Χρειάστηκαν μήνες δικαστικής διαμάχης για να αποκαλυφθεί ο άνθρωπος πίσω από τις ΕΠΕ: Ο συνιδρυτής της Google, Λάρι Πέιτζ.

Κανένα από τα έγγραφα που σχετίζονται με τη συμφωνία δεν αναφέρει ονομαστικά τον Πέιτζ. Η σχέση του με το συγκεκριμένο θέμα επιβεβαιώθηκε μόνο αφού οι δικηγόροι του εργολάβου μπόρεσαν να ανακρίνουν έναν άλλο άνδρα, τον Γουέιν Όσμπορν, ο οποίος επέβλεπε τη ζωή και τα οικονομικά του Πέιτζ από το 2012.

Ως διευθύνων σύμβουλος της Koop (του οικογενειακού γραφείου του Πέιτζ), ο Όσμπορν έχει προφυλάξει τον εργοδότη του με τέτοιο επίπεδο ιδιωτικότητας, που είναι σχεδόν ασυναγώνιστο στη σύγχρονη εποχή – κρατώντας το όνομα του Πέιτζ μακριά από επιχειρηματικά έγγραφα, δικαστικά αρχεία και πρωτοσέλιδα ειδήσεων. Για να αγοράσει τα δύο νησιά, όπως προέκυψε κατά την κατάθεση του Όσμπορν, η Koop ίδρυσε την ΕΠΕ με στόχο να μην φανεί πουθενά ότι ο Πέιτζ είχε ανάμειξη, σύμφωνα με το Business Insider.

«Ο Γουέιν λειτουργεί στη σκιά», λέει ένας συνάδελφος του κλάδου που γνωρίζει προσωπικά τον Όσμπορν.

Με τον Όσμπορν επικεφαλής του οικογενειακού γραφείου του Πέιτζ – ένα ειδικό είδος εταιρειών διαχείρισης ιδιωτικού πλούτου που συμβουλεύουν τους υπερπλούσιους – ο συνιδρυτής της Google έχει γίνει πρότυπο δεικτικότητας. Ο Πέιτζ, ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με εκτιμώμενη αξία 143 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν συμμετέχει σχεδόν ποτέ σε συνεντεύξεις, ούτε φωτογραφίζεται.

Πέρυσι, όταν οι δικηγόροι προσπάθησαν να τον ανακρίνουν σχετικά με τις πιθανές επιχειρηματικές του σχέσεις με τον Τζέφρι Επστάιν, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να βρουν διεύθυνση του Πέιτζ, γεγονός που τους δυσκόλεψε πολύ στη διαδικασία κατάθεσής του.

Όταν πετάει, τα ιδιωτικά του αεροσκάφη χρησιμοποιούν το «QS», όπως χρησιμοποιεί και η NetJets στα αεροσκάφη της, για να απομακρύνει τις υποψίες ότι ο Πέιτζ μπορεί να βρίσκεται εκεί.

Η συνεργασία του Όσμπορν με τον Πέιτζ του έχει προσδώσει σεβαστό κύρος. «Όλοι θέλουν να συνεργαστούν με τον Γουέιν επειδή συνδέεται με τον Λάρι», λέει ένας πρώην συνεργάτης του Όσμπορν. Η επιτυχία του έχει επίσης συμβάλει στην ανάπτυξη των οικογενειακών γραφείων, μιας οικονομικής δομής που πρωτοστάτησε η J.P. Morgan και διαδόθηκε από τους Ροκφέλερ. Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες οικογενειακά γραφεία παγκοσμίως, με τον συνολικό αριθμό να τριπλασιάζεται μεταξύ 2019 και 2023, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Preqin.

Για μεγάλη έκπληξη όλων, ο άνθρωπος που φρόντιζε για τον Πέιτζ να ζει στη σκιά, τώρα βγαίνει ο ίδιος από τη σκιά. Ο Όσμπορν επιδιώκει να αξιοποιήσει τις ικανότητές του στο πλευρό ενός από τους πιο μυστικοπαθείς ιδρυτές τεχνολογίας στον κόσμο, για μια ταχέως αναπτυσσόμενη παράλληλη δραστηριότητα. Η νέα του εταιρεία, η Way2B1, έχει αναπτύξει λογισμικό που δημιουργεί μια ψηφιακή εκδοχή του Όσμπορν – η οποία μπορεί να αξιοποιήσει τα επιχειρηματικά του μυστικά για άλλους επενδυτές. Οι γνώστες λένε ότι ο Όσμπορν «καυχιέται» ότι η Way2B1 συνεργάζεται ήδη με περισσότερες από 100 οικογένειες υψηλού πλούτου και ότι η Morgan Stanley έχει υπογράψει μια επικερδή συμφωνία με την εταιρεία που της δίνει πρόσβαση στους πελάτες της τράπεζας με υψηλό πλούτο.

Ο στόχος, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την εταιρεία, είναι να κυριαρχήσει στον κόσμο της διαχείρισης πλούτου. «Ο Γουέιν θέλει να δημιουργήσει… το Google των οικογενειακών γραφείων», λέει ένας πρώην υπάλληλος της Way2B1. Ο Όσμπορν παραμένει επίσης στενά συνδεδεμένος με την Koop, καθώς ορισμένοι υπάλληλοι έχουν αλλάξει πόστο από αυτή, στη νεοσύστατη επιχείρησή του.

Ο Πέιτζ λέγεται ότι είναι μυστικοπαθής, ακόμη και για τα δεδομένα των ιδρυτών τεχνολογίας. Σταμάτησε να συμμετέχει στις παρουσιάσεις προϊόντων και στις συνεδριάσεις κερδών της Google το 2013 και δεν έχει παρευρεθεί σε συνέντευξη Τύπου από το 2015.

Για να προστατεύσει τον Πέιτζ, ο Όσμπορν παρέμεινε κρυμμένος για καιρό. Αλλά σε αντίθεση με την Koop, η Way2B1 είναι μια κερδοσκοπική επιχείρηση που πρέπει να προσελκύσει πελάτες και να βγάλει χρήματα. «Ο Γουέιν διαφημίζει τη Way2B1 μιλώντας γι’ αυτήν σε όλους όσους συνομιλούσε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με την Koop», λέει ένας πρώην υπάλληλος. Καθώς ο Όσμπορν έχει αναλάβει τον ρόλο του πωλητή προωθώντας την επιχείρησή του, έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα δυσάρεστο δίλημμα: «Πώς διασφαλίζεις την ιδιωτική ζωή ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ενώ παράλληλα εμπορεύεσαι τα μυστικά της επιτυχίας του;»

Για να διευθύνουν τα οικογενειακά τους γραφεία, οι περισσότεροι τεχνολογικοί κολοσσοί βασίζονται σε πρώην διαχειριστές περιουσίας και αποφοίτους σχολών διοίκησης επιχειρήσεων. Ο Σεργκέι Μπριν, ο οποίος ίδρυσε τη Google μαζί με τον Πέιτζ, απασχολεί τον Τζορτζ Παβλόφ, που είναι πρώην στέλεχος σε σειρά κεφαλαιουχικών εταιρειών, ως επικεφαλής του family office. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ βασίζεται στην Iconiq Capital, μια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ο Τζεφ Μπέζος βασίζεται στη Μελίντα Λιούισον, απόφοιτη του Harvard Business School και πρώην χρηματοοικονομική αναλύτρια.

Ο Όσμπορν ξεκίνησε την καριέρα του όχι στα χρηματοοικονομικά, αλλά στην …πίστη. Γεννημένος στο Μισισιπή, αποφοίτησε από το Θεολογικό Σεμινάριο του Πρίνστον με μεταπτυχιακό στη θεολογία. Όμως ο Όσμπορν, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ομοφυλόφιλος, σύντομα βρέθηκε αποκλεισμένος από την ίδια την εκκλησία. Το 1997, τρία χρόνια αφότου χρίσθηκε πρεσβύτερος των Πρεσβυτεριανών, η εκκλησία έθεσε αυστηρότερους κανονισμούς που εμπόδιζαν τους ομοφυλόφιλους να υπηρετούν ως πρεσβύτεροι, ιερείς και διάκονοι. Όταν δύο μέλη της εκκλησίας διαμαρτυρήθηκαν για το ότι ο Όσμπορν υπηρετούσε στο διοικητικό όργανο της εκκλησίας του στο Κονέκτικατ, η υπόθεση πήγε σε εκκλησιαστικό δικαστήριο. Μετά από σκληρή μάχη, ο Όσμπορν κέρδισε.

Διαβάστε ακόμη:

Tα επιτόκια φρενάρουν την τραπεζική άνοδο στο Χρηματιστήριο

Το «Ελ. Βενιζέλος» επεκτείνεται – Εκκίνηση το πρώτο τρίμηνο του 2025, τι θα αλλάξει

Ολιβιέ Μισελί: «H Data4 έχει έτοιμο και δεύτερο σχέδιο επένδυσης €300 εκατ. στην Ελλάδα»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα