search icon

Διεθνή

Ποιος έβαλε στο στόχαστρο την Telegram – Έδινε μυστικά των Ουκρανών στη Ρωσία;

Με δήλωσή του, ο Ρώσος Πάβελ Ντούροφ θέλησε να βάλει τέλος στις φήμες ότι παρέχει πληροφορίες στις ρωσικές αρχές - Οι συγγενείς του στην Ουκρανία και ο λόγος για τον οποίο έφυγε από τη χώρα του πριν από 10 χρόνια

Τις τελευταίες ημέρες, στο επίκεντρο των συζητήσεων έχει βρεθεί η γνωστή ψηφιακή πλατφόρμα, Telegram.

Αυξάνονται συνεχώς, οι ανησυχίες αναφορικά με τον κρίσιμο ρόλο που πιθανότατα, να έχει διαδραματίσει η εν λόγω πλατφόρμα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως στις 28 Φεβρουαρίου, ο ρωσικής καταγωγής επιχειρηματίας που βρίσκεται πίσω από την Telegram, Πάβελ Ντούροφ, αποκάλυψε ότι σκεφτόταν να περιορίσει την πρόσβαση στην πλατφόρμα του για χρήστες από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του έγραψε πως «η Telegram γινόταν ολοένα και περισσότερο πηγή μη επαληθευμένων πληροφοριών». Προέτρεψε μάλιστα, τους χρήστες τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία να είναι καχύποπτοι αναφορικά με οποιαδήποτε πληροφορία συναντούν στην πλατφόρμα τονίζοντας πως δεν ήθελε η εταιρεία του, να γίνει η αιτία που θα επιδεινώσει την κατάσταση μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας.

«Σε περίπτωση κλιμάκωσης της κατάστασης, θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο μερικού ή ολικού περιορισμού της λειτουργίας των καναλιών Telegram στις εμπλεκόμενες χώρες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα λεγόμενά του ωστόσο, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων με ορισμένα κανάλια στην Ουκρανία να κάνουν λόγο για «λογοκρισία».

Στο μεταξύ, πολλά ήταν μάλιστα, τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν, καθώς όλο και περισσότεροι ήταν εκείνοι οι οποίοι κατηγορούν δημόσια, την συγκεκριμένη πλατφόρμα υποστηρίζοντας πως είναι υποχείριο των ρωσικών δυνάμεων. 

Σημειώνεται, πως ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, Πάβελ Ντούροφ, στον οποίο ανήκει η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων, έχει δεχτεί σφοδρή κριτική το τελευταίο διάστημα. Κατηγορείται πως λόγω της καταγωγής του βρίσκεται στο πλευρό του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Φέρεται μάλιστα, να συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Ρωσίας καθώς και με Ρώσους αξιωματούχους προκειμένου να τους παρέχει πληροφορίες για ουκρανούς χρήστες της Telegram.

Από τους πρώτους που εξέφρασαν τις εν λόγω ανησυχίες ήταν ο ιδρυτής της Signal, Μόξι Μαρλινσπαϊκέ, υποστηρίζοντας πως η Telegram ή ορισμένοι από τους υπαλλήλους της θα μπορούσαν να πιεστούν προκειμένου παράσχουν στη Ρωσία προσωπικά δεδομένα Ουκρανών πολιτών ή αξιωματούχων.

Η απάντηση από την πλευρά της Telegram

Άμεση ωστόσο, ήταν η απάντηση σε αυτούς τους ισχυρισμούς από την πλευρά της Telegram. Πιο συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της εταιρείας σε ανακοίνωσή του, διέψευσε τις φήμες πως ο Ντούροφ παρέχει πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα Ουκρανών στη Ρωσία.

«Ο Πάβελ Ντούροφ, ούτε προσωπικά, ούτε μέσω κάποιας από τις εταιρείες του, δεν έδωσε ποτέ, δεδομένα Ουκρανών στη ρωσική κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της εταιρείας τεχνολογίας.

Ο ίδιος ο Ντούροφ μάλιστα, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Telegram προσπάθησε να δώσει τέλος σε αυτές τις κατηγορίες. «Έχω ουκρανικές ρίζες καθώς η μητέρα μου είναι από το Κίεβο. Το επίθετό της είναι Ουκρανικό (Ivanenko), και μέχρι σήμερα έχουμε πολλούς συγγενείς που ζουν στην Ουκρανία», δήλωσε.

 

Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό, πως ο ίδιος τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στο Ντουμπάι. Θέλησε μάλιστα, να αποκαλύψει και τον λόγο για τον οποίο αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα του, τη Ρωσία πριν από περίπου μία δεκαετία. Η ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία, η FSB, απαίτησε από τον Ντούροφ να παράσχει «προσωπικά δεδομένα των Ουκρανών χρηστών της ρωσικής VK που τάσσονταν δημόσια κατά του τότε φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής, ο Ντούροφ η περιουσία του οποίου ανέρχεται σήμερα σε περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια δολάρια, πούλησε το μερίδιό του στη VK, την οποία είχε συνιδρυθεί το 2006, αφήνοντας τελικά, το 2014, το τιμόνι της επιχείρησης στον Αλισέρ Ουσμάνοφ – από τους πλουσιότερους Ρώσους ολιγάρχες και έναν από τους μεγαλύτερους στόχους των κυρώσεων από την πλευρά των ΗΠΑ και ΕΕ.

«Αρνήθηκα να συμμορφωθώ με αυτές τις απαιτήσεις, γιατί θα σήμαινε προδοσία των Ουκρανών χρηστών μας. Μετά από αυτό, απολύθηκα από την εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσα και αναγκάστηκα να φύγω από τη Ρωσία. Έχασα την εταιρεία μου και το σπίτι μου, αλλά θα το έκανα ξανά – χωρίς δισταγμό. Στηρίζω τους χρήστες μας ό,τι κι αν γίνει. Το δικαίωμά τους στην ιδιωτική ζωή είναι ιερό. Τώρα περισσότερο από ποτέ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Forbes και Politico

Διαβάστε ακόμα 

Κουρδιστάν: 12 πύραυλοι έπεσαν κοντά στο προξενείο των ΗΠΑ στην Αρμπίλ (vid + pic) 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατηγορούν τους Ρώσους για πυραυλικές επιθέσεις στο Λβιβ 

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Κομβικής σημασίας συνάντηση εν μέσω διεθνούς κρίσης 

Exit mobile version