Οι βραχυπρόθεσμοι υπολογισμοί του πληθωρισμού υποδεικνύουν μια προσωρινή αύξηση, αντικατοπτρίζοντας μια υψηλότερη μετατροπή στα επίπεδα τιμών, τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία. Ο πιο πρόσφατος δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ (CPI) του Απριλίου έχει ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες, με μηνιαία αύξηση 1% ακόμη και στην συνήθως σταθερή κατηγορία Core.
Το εάν το CPI θα διορθωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους παραμένει άγνωστο. Πολλές εκτιμήσεις της Wall Street, της Fed και του Λευκού Οίκου αναμένουν διόρθωση.
Τον Απρίλιο ο Λευκός Οίκος καθησύχασε το κοινό για τα επερχόμενα δεδομένα του CPI. Αναμένει αύξηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες λόγω της επιρροής των προβλημάτων στην αλυσίδα προμηθειών και στην αυξημένη ζήτηση, πριν επιστρέψει σε χαμηλότερα επίπεδα.
Η Fed έχει πολλάκις υπογραμμίσει πως θα παραβλέψει οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη αύξηση του πληθωρισμού, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της για το εάν ο πληθωρισμός θα παραμείνει άνω του 2% βάσει του δείκτη των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), ο οποίος βρίσκεται συνήθως λίγο υπό του CPI, πριν προβούν σε διορθωτικές κινήσεις.
Αν και το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα έχει αρχίσει να διαφαίνεται, υπάρχει αυξημένη ανασφάλεια για το τί μέλλει γενέσθαι όσον αφορά τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό. Αν και πιστεύουμε πως τα ρίσκα ευνοούν τον αυξημένο πληθωρισμό στις ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία σε σχέση με την προηγούμενη, το κόστος προστασίας ενάντια σε τέτοια αύξηση μόλις επιτεύχθηκε. Τα breakeven rates του πληθωρισμού θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τη νέα τακτική της Fed όσο ανακάμπτει η οικονομία.
Πιθανοί λόγοι αύξησης του πληθωρισμού
Στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Μπάιντεν αποκάλυψε τεράστια πλάνα κυβερνητικής βοήθειας, σηματοδοτώντας μια σπάνια περίπτωση συμβολής βοηθητικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, η οποία έχει ενδυναμώσει τις ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού. Αντίθετα με τα προηγούμενα σοκ, η οικονομικά αδυναμία δεν οφείλεται λόγω της υπερχρέωσης. Αντιθέτως, οι ισολογισμοί των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι πολύ πιο υγιείς σε σχέση με προηγούμενες μετά-κρίσεων περιόδους.
Παραμένουν μακροχρόνιες πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων και των αλυσίδων εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων και των πιέσεων προς εταιρείες που ενδέχεται να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε εγχώριο επίπεδο. Επιπλέον, το νέο πλαίσιο πολιτικής της Fed δεν είναι πλέον προληπτικό, κάτι που σημαίνει πως οι ρυθμιστές θέλουν να αφήσουν τον πληθωρισμό να ξεπεράσει τον στόχο για κάποιο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να αντισταθμίσουν τον προηγούμενο μεσοπρόθεσμα χαμηλό πληθωρισμό.
Μετά από την παρατεταμένη περίοδο πληθωρισμού, οι επενδυτές και τα χαρτοφυλάκιά τους μπορεί να μην είναι επαρκώς προετοιμασμένα ακόμη και για σχετικά μικρές αλλαγές τόσο στον πληθωρισμό όσο και στους υπολογισμούς του πληθωρισμού. Αξίζει να εξεταστεί η κατάσταση των διαφορετικών αγορών με σκοπό την αντιστάθμιση των πληθωριστικών τοποθετήσεων.
Παγκόσμια ομόλογα που συνδέονται άμεσα με τον πληθωρισμό
Η πανδημία του κορωνοϊού είναι παγκόσμιο φαινόμενο, με περιοχές και χώρες να βιώνουν οικονομικές υφέσεις διαφορετικών ειδών και ταχυτήτων.
Στην Ευρώπη, αναμένουμε την ομαλοποίηση του ΑΕΠ σε προ-πανδημίας επίπεδα το 2022, με τον πληθωρισμό να παραμένει χαμηλός και να αυξάνεται σταδιακά τους επόμενους 12 με 18 μήνες. Μακροπρόθεσμα, οι αγορές αναμένουν μέσο πληθωρισμό 60 μονάδων βάσης υπό του στόχου του 2% της ΕΚΤ, μεταξύ του 2026 και του 2031.
Στα τρέχοντα επίπεδα, τα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό (ILB / Inflation-linked bonds) μπορούν να αποτελέσουν σχετικά φθηνή αντιστάθμιση (hedge) έναντι του κινδύνου αύξησης του πληθωρισμού. Αυτού του είδους η τακτική μπορεί να αποδειχθεί ακριβότερη όταν επιστρέψουν τα σημάδια πληθωριστικής αύξησης.
Η εξέλιξη της καμπάνιας του εμβολιασμού και του “ανοίγματος” της οικονομίας μπορεί να μετατρέψουν τις ΗΠΑ σε οδηγό της οικονομικής ανάκαμψης σε σχέση με άλλες χώρες. Με τη Fed να προσπαθεί να αυξήσει τον πληθωρισμό, ο πενταετής breakeven πληθωρισμός είναι αυξημένος. Αλλά ο ανάλογος πενταετής πληθωρισμός μετά από μια πενταετία βρίσκεται μόλις στο 2,3%, ακριβώς στο στόχο της Fed.
Τα Treasury Inflation-Protected Securities (TIPS) διαφέρουν από τα κλασσικά ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου στο ότι η κύρια αξία τους προσαρμόζεται κατά τη διάρκεια του ομολόγου, αντισταθμίζοντας τις αλλαγές του CPI. Παρόλα αυτά, έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στις ιδιοσυγκρασίες των μετρήσεων του CPI. Πιστεύουμε πως οι επενδυτές μπορεί να βγουν κερδισμένοι από τον συνδυασμό των TIPS με άλλα assets που μπορεί να αποτελέσουν πιο ισχυρά οχυρώματα έναντι του πληθωρισμού.
Εμπορεύματα και νομίσματα
Τα εμπορεύματα, όπως το σιτάρι, ο χρυσός και το πετρέλαιο, τείνουν να σχετίζονται πολύ με τον πληθωρισμό. Οταν οι τιμές τους υποδεικνύουν αύξηση, το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών ακολουθεί. Ως αποτέλεσμα, οι επενδύσεις σε εμπορεύματα μπορούν να προσφέρουν μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα αντιστάθμισης πληθωρισμού οποιασδήποτε κατηγορίας assets, αν και υπόκεινται σε μεταβλητότητα.
Η διαφοροποίηση των επενδύσεων σε διαφορετικά νομίσματα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των πληθωριστικών πιέσεων σε οποιαδήποτε χώρα ή περιοχή. Μακροπρόθεσμα, τα νομίσματα χωρών με υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού τείνουν να υποτιμούνται σε σχέση με εκείνα χωρών με χαμηλότερα ποσοστά. Επειδή ο πληθωρισμός διαβρώνει την αξία των αποδόσεων των επενδύσεων με την πάροδο του χρόνου, οι επενδυτές ενδέχεται να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε αγορές με χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού.
Όλες οι επενδύσεις απαιτούν προετοιμασία για την αντιμετώπιση ευρέως φάσματος πιθανών σεναρίων. Σε πολλές περιπτώσεις, το σημερινό κόστος περιορισμού του πληθωρισμού μπορεί να είναι αρκετά χαμηλό. Οι στρατηγικές που συνδυάζουν διαφορετικά πραγματικά assets βάσει της σχετικής ικανότητας του καθενός στην αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές.
Διαβάστε ακόμα:
Άρση lockdown: Ασυγκράτητο shopping η νεολαία – ‘Εκρηξη τζίρου στην αγορά
Skroutz: Το Last Mile και η συνεργασία με 9.500 καταστήματα
Μητσοτάκης για κλιματικό νόμο: Χρειαζόμαστε οδικό χάρτη για τα επόμενα 30 χρόνια