Όποιος πηγαίνει στα βενζινάδικα αυτή την περίοδο, αντιλαμβάνεται γρήγορα τις επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου στην αγορά των καυσίμων. Το ίδιο συμβαίνει και στην αγορά των μετάλλων ή των υπόλοιπων πετρελαιοειδών. Από το παλλάδιο έως τα σιτηρά, οι αναταράξεις ασκούν σημαίνουσες πιέσεις στις τιμές μιας σειράς καθημερινών προϊόντων, υποδηλώνοντας τις μακροοικονομικές προκλήσεις της επόμενης περιόδου
Με μια πρόχειρη ματιά, βέβαια, το μερίδιο της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα δεν δικαιολογεί αυτόν τον… σαματά. Ενδεικτικά, οι ουκρανικές εξαγωγές αντιστοιχούν μόλις στο 0,3% επί του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ οι ρωσικές δεν ξεπερνούν το 1,9%. Αντίθετα, Κίνα και ΗΠΑ ελέγχουν από κοινού περίπου το 20% του διεθνούς εμπορίου.
Επομένως, πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτή η τόσο μεγάλη αναταραχή, η οποία έχει αισθητό αντίκτυπο στις τσέπες των καταναλωτών και στα ταμεία των επιχειρήσεων;
Σύμφωνα με ανάλυση της PIMCO, η απάντηση βρίσκεται στους επιμέρους βιομηχανικούς κλάδους. Παρότι, σε γενικές γραμμές, η έκθεση της παγκόσμιας οικονομίας σε Ρωσία και Ουκρανία είναι περιορισμένη, δεν ισχύει το ίδιο σε συγκεκριμένους κλάδους, οι οποίοι θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικοί για τη λειτουργία του… κόσμου.
Χαρακτηριστικά, Μόσχα και Κίεβο αποτελούν βασικούς προμηθευτές παλλαδίου, νικελίου, σιτηρών κι άλλων πρώτων υλών, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία και τη βιομηχανία -από τα αυτοκίνητα και τα τσιπάκια έως τα λαχανικά.
Το παράδειγμα του παλλαδίου
Ας πάρουμε ως παράδειγμα το παλλάδιο, ένα εξαιρετικά πολύτιμο μέταλλο, το οποίο μοιάζει με το λευκό ασήμι. Η Ρωσία παράγει περισσότερο από το 1/3 των παγκόσμιων αποθεμάτων. Και το περισσότερο απ’ αυτό, εξάγεται στο εξωτερικό.
Πέραν της χρυσοχοΐας και της οδοντιατρικής, το παλλάδιο χρησιμοποιείται και στους καταλύτες των οχημάτων, οι οποίοι μειώνουν τη μόλυνση στις μεγαλουπόλεις. Γι’ αυτό τον λόγο, σε πολλές χώρες είναι υποχρεωτικοί.
Το ίδιο ισχύει και με άλλα πολύτιμα υλικά, όπως τα λιπάσματα για την αγροτική παραγωγή, το νέον για τους ημιαγωγούς (τσιπάκια), το νικέλιο για τον χάλυβα και την αμμωνία για τα πλαστικά.
Ο αντίκτυπος στην αγορά
H αγορά των commodities έχει ήδη σπεύσει να αποτιμήσει τις ανισορροπίες στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης, με την Pimco να εκτιμά ότι πίσω από την καμπύλη κρύβεται και ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη και την εταιρική κερδοφορία.
Οι ελλείψεις σε βασικά μέταλλα γίνονται αισθητές και στον τομέα της ζήτησης αλλά και στον τομέα της προσφοράς, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα ωθήσει σε υψηλότερα επίπεδα τον πληθωρισμό, εκτιμά το αμερικανικό fund. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες εβδομάδες, η Ευρώπη έχει αναγκαστεί να περιορίσει ή να αναστείλει την παραγωγή σε επιλεγμένες βιομηχανίες χάλυβα, λιπασμάτων ή μεταποίησης.
Ο κλάδος των αυτοκινήτων δε, ο οποίος ήδη υφίστατο τις επιπτώσεις της έλλειψης ημιαγωγών, σπεύδει να επιβραδύνει έτι περισσότερο την παραγωγή, προεξοφλώντας μεγαλύτερες καθυστερήσεις και περισσότερες αναταράξεις τους επόμενους μήνες.
Άλλωστε, εξαιτίας της εγγύτητας και των οικονομικών σχέσεων με τις δύο εμπόλεμες χώρες, οι επιπτώσεις της εμπόλεμης κατάστασης στη Γηραιά Ήπειρο αναμένονται ισχυρότερες σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη, χωρίς βέβαια οι τελευταίες να γλιτώνουν από τα απόνερα.
Διαβάστε επίσης:
Η «φαεινή ιδέα» του υπουργού, η ταραχή στην Εθνική Τράπεζα και οι μνηστήρες του ΟΛΘ
«Γολγοθάς» οι αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια στις υπεκμισθώσεις