search icon

Διεθνή

Ποιοι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας μπορούν να βγάλουν πάνω από $100.000

Αυξάνονται τα μισθολογικά επίπεδα των νέων επαγγελματιών - Οι ψυχολογικοί και κοινωνικοοικονομικοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν πίσω από τους «χρυσούς» μισθούς

O Davis Nguyen ειδικεύεται στην εύρεση θέσεων εργασίας για απόφοιτους του τομέα management consulting. Πρόκειται για μία βιομηχανία η οποία -ιστορικά- προσφέρει υψηλούς μισθούς. Ακόμα και πριν την πανδημία, μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες προσέφεραν μισθούς σε προπτυχιακούς φοιτητές που έφταναν ή ξεπερνούσαν τα $100.000 ετησίως. 

Σύμφωνα με τον Nguyen, οι πελάτες του τα πάνε ακόμα καλύτερα τη σήμερον ημέρα: «Θα μου πουν πως έχουν “δύο καλές προτάσεις”. Η μία είναι για $120.000 και η άλλη για $140.000 ετησίως. Οι πτυχιούχοι έχουν πολύ καλύτερες επιλογές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Η συγκεκριμένη βιομηχανία του management consulting αποτελεί θελκτική επιλογή για τους φοιτητές, αφού προσφέρει μισθούς που οι περισσότεροι εργαζόμενοι δε θα μπορέσουν να φτάσουν ποτέ. Οι μισθοί είναι παρόμοιοι με αυτούς των νεοεισαχθέντων software engineers στη βιομηχανία των Big Tech, ενώ στις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, οι νέοι αναλυτές πολλές φορές έχουν ετήσιο βασικό μισθό $110.000. Στις μεγαλύτερες λονδρέζικες δικηγορικές εταιρείες, σύμφωνα με το BBC, οι νέοι δικηγόροι ξεκινούν με ετήσιο μισθό $141.115. Πολλοί από τους νέους επαγγελματίες με τους οποίους συνεργάζεται ο Nguyen είναι μόλις 20 ετών.

Πολλές φορές αυτοί οι νέοι επαγγελματίες θα εισέλθουν στην προσοδοφόρα αγορά εργασίας με πολύ μεγαλύτερους μισθούς από τους «παλαιότερους» συνεργάτες τους. Οι εταιρείες υποστηρίζουν πως οι νέοι, διογκωμένοι μισθοί είναι απαραίτητοι για την προσέλκυση νέου ταλέντου σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΜΚΟ National Association of Colleges and Employers των ΗΠΑ, οι αρχικοί μισθοί για αρκετούς νεοπροσληφθέντες έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Σημειωτέον πως ο μέσος μισθός ενός πτυχιούχου της επιστήμης των υπολογιστών έχει αυξηθεί κατά 7% στα $72.173 μέσα σε μόλις ένα έτος.

Για τον Nicholas Bloom, καθηγητή οικονομικών του Stanford University, η ζήτηση για εργαζόμενους ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά σε συγκεκριμένους τομείς, και δη του τεχνολογικού. O τομέας των χρηματοοικονομικών, ο οποίος πολλές φορές απαιτεί 70 ώρες εργασίας εβδομαδιαία έχει επίσης αυξήσει τους μισθούς για να προσελκύσει νέους και να κρατήσει παλαιούς εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον Rue Dooley, σύμβουλο της Society for Human Resource Management (SHRM), οι αυξημένοι μισθοί αποτελούν ένα «αμβλύ εργαλείο στρατολόγησης». 

Υπέρογκα ποσά

O Dooley υπογραμμίζει πως «οι εργαζόμενοι θέλουν να θεωρούνται ως πολύτιμοι πόροι των εργοδοτών τους. Οι νεότεροι σε ηλικία εργαζόμενοι υπογραμμίζουν πως οι αυξημένοι μισθοί είναι κάτι το αναμενόμενο όχι λόγω των απαιτήσεών τους αλλά λόγω της έλλειψης ταλέντου και της αυτογνωσίας τους. Αρκετοί εξ αυτών συνάπτουν συμφωνίες με υπέρογκα ποσά ακόμα και πριν αποφοιτήσουν».

Ακόμα και οι νεοφυείς επιχειρήσεις του τεχνολογικού τομέα αναγκάζονται να αυξήσουν τους μισθούς των νέων εργαζομένων. Σύμφωνα με τον Josh Brenner, CEO της Hired, οι εργοδότες εταιρειών τεχνολογίας στις ΗΠΑ προσφέρουν μέσο ετήσιο μισθό $110.027 στους νέους εργαζομένους.

Οι φοιτούντες πελάτες του Nguyen πολλές φορές βρίσκουν δουλειά με μισθό που ξεπερνά το δικό του. «Οι υψηλοί μισθοί δημιουργούν ευκαιρίες για πολλούς νέους εργαζομένους και δεν επηρεάζουν τους μισθούς των παλαιότερων», υποστήριξε.

Είναι, όμως, η υπόσχεση των υψηλών αυτών μισθών κάτι το θετικό, ή ελλοχεύει κινδύνους;

«Χρυσές χειροπέδες»

Αν και υπάρχουν προφανή πλεονεκτήματα σε ό,τι αφορά τους υψηλούς μισθούς, πολλές φορές οι όροι εργασίας κρύβουν παγίδες.

Αρκετές φορές οι νέοι εργαζόμενοι παγιδεύονται σε θέσεις που μισούν, ιδιαίτερα εάν συνηθίσουν στο lifestyle των υψηλών αποδοχών, φαινόμενο το οποίο φέρει την επωνυμία των «χρυσών χειροπέδων». 

Ο Nguyen αναφέρει, επίσης, πως οι μισθοί αυτοί μπορεί να αλλάξουν την κοσμοθεωρία των νέων επαγγελματιών, «πνίγοντας» τα όνειρά τους ή τη θέλησή τους για εργασία σε ΜΚΟ.

Οι υψηλοί μισθοί μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν τεράστια ψυχολογική πίεση. Αρκετοί εκ των νέων επαγγελματιών προέρχονται από φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας και νιώθουν πολύ άσχημα λόγω της διαφοράς των μισθών τους σε σχέση με τους γονείς τους. Παράλληλα, δημιουργούνται τριβές και στο εργασιακό περιβάλλον, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων και των παλαιότερων επαγγελματιών οι οποίοι συνήθως δεν έχουν τόσο υψηλές απολαβές μετά από δεκαετίες εργασίας.

Επιπροσθέτως, οι ίδιες οι εταιρείες μπορεί να κάνουν λάθος επιλογές στην εύρεση προσωπικού αφού πολλές φορές οι υψηλότεροι μισθοί δε σημαίνουν καλύτερη εργασιακή ηθική εκ μέρους των εργαζομένων. 

Οι θέσεις-κλειδί

Οι θέσεις που συμπεριλαμβάνουν τους αυξημένους μισθούς αυτούς είναι ελάχιστες σε σχέση με την ευρύτερη αγορά εργασίας. Οι θέσεις αυτές θα αποτελέσουν κάτι στο οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο λίγοι και εκλεκτοί απόφοιτοι ενώ «θα αυξήσουν την ήδη διευρυμένη μισθολογική ανισότητα», σύμφωνα με τον Bloom. Παράλληλα, τόσο ο ίδιος όσο και ο Nguyen συμφωνούν πως οι μισθοί αυτοί δεν πρόκειται να μειωθούν, βάσει των ιστορικών δεδομένων, αλλά θα γίνουν ακόμα πιο δυσεύρετοι στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμα:

Μέγαρο Μαξίμου: Οι πρώτες εκλογές κρίνουν τις δεύτερες

Γνωρίστε τον άνθρωπο που έχασε τα περισσότερα λεφτά στην Ιστορία από κρυπτονομίσματα (pics)

Πλατφόρμες και επιδόματα: 5+2 λύσεις σε «παγίδες» και προβλήματα (pic)

Exit mobile version