Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε, πρόσφατα, το επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης. Αυτό, σε βάθος χρόνου, θα διευκολύνει την εύρεση εργασίας.

Η μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, η οποία ήταν μεγαλύτερη από ό,τι ανέμεναν αρχικά πολλοί επενδυτές, θα περιορίσει τους τόκους που πληρώνουν οι Αμερικανοί για χρέη όπως οι πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια αυτοκινήτων.

Θα επηρεάσει επίσης τις προσλήψεις σε ολόκληρη την οικονομία: Η απόφαση της Fed καθοδηγήθηκε εν μέρει από την κατάσταση της αγοράς εργασίας, η οποία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, είχε επιβραδυνθεί αρκετά ώστε να δικαιολογείται μια μεγαλύτερη αρχική μείωση.

«Καθώς ο πληθωρισμός έχει μειωθεί και η αγορά εργασίας έχει ψυχθεί, οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν περιοριστεί και οι καθοδικοί κίνδυνοι για την απασχόληση έχουν αυξηθεί», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της FOMC ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

Θα μπορούσε, λοιπόν, μια μείωση των επιτοκίων να ενισχύσει τις δικές σας προοπτικές απασχόλησης; Εξαρτάται από τον κλάδο σας, ενώ μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος. Το πρακτορείο MarketWatch συνέθεσε ανάλυση για το πώς τα επιτόκια μπορούν να ενισχύσουν τις προσλήψεις και γιατί αυτή η δυναμική διαφέρει από κλάδο σε κλάδο.

Πώς επηρεάζεται η αγορά εργασίας;

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι επιφορτισμένοι με δύο πρωταρχικούς στόχους, που συχνά αποκαλούνται «διπλή εντολή»: να διατηρήσουν τις τιμές σταθερές και να διατηρήσουν την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα.

Αυτές οι υποχρεώσεις μπορεί πολλές φορές να είναι δύσκολο να εξισορροπηθούν. Για παράδειγμα, κατά τους μήνες μετά το lockdown της πανδημίας, όταν υπήρχαν περισσότερες κενές θέσεις εργασίας από τους διαθέσιμους εργαζόμενους, η ανεργία ήταν εξαιρετικά χαμηλή και οι επιχειρήσεις προσέφεραν υψηλότερους μισθούς για να προσελκύσουν εργαζόμενους. Αυτό, μαζί με διάφορους άλλους οικονομικούς παράγοντες, συνέβαλε στην αύξηση του πληθωρισμού.

Καθώς, όμως, οι αυξήσεις των τιμών έχουν ψυχρανθεί το τελευταίο έτος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν στρέψει την προσοχή τους στην αγορά εργασίας.

Η οικονομία επιβραδύνεται, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας μειώνεται και το ποσοστό ανεργίας έχει αναρριχηθεί από τα ιστορικά χαμηλά. Όπως πολλοί εργαζόμενοι έχουν ήδη παρατηρήσει, είναι όλο και πιο δύσκολο να βρουν μια νέα θέση εργασίας – ή να επιτύχουν αύξηση του μισθού τους – από ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια.

Όταν η Fed μειώνει τα επιτόκια, αυτό μπορεί να ενισχύσει την αγορά εργασίας με δύο τρόπους: Πρώτον, τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος δανεισμού για την αγορά κατοικίας ή αυτοκινήτου ή για τη διατήρηση υπολοίπου σε μια πιστωτική κάρτα. Αυτό επαναφέρει τα δολάρια στα πορτοφόλια των καταναλωτών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, καθώς οι καταναλωτές ξοδεύουν, τροφοδοτούν την οικονομική ανάπτυξη.

Δεύτερον, όταν τα επιτόκια είναι χαμηλότερα, οι εταιρείες μπορούν να δανείζονται ευκολότερα χρήματα προκειμένου να κάνουν νέες επενδύσεις και να αναπτύξουν την επιχείρησή τους, η οποία μπορεί στη συνέχεια να απαιτεί περισσότερους υπαλλήλους.

Ο οικονομολόγος Μαρκ Βίντνερ έδωσε το παράδειγμα μιας τοπικής αλυσίδας εστιατορίων. Όταν η οικονομία αναπτύσσεται, οι καταναλωτές ξοδεύουν και τα επιτόκια των εμπορικών δανείων είναι χαμηλά, ο ιδιοκτήτης είναι πιο πιθανό να επενδύσει στο άνοιγμα ενός ακόμα εστιατορίου, κάτι που θα τον κάνει να χρειαστεί να προσλάβει περισσότερο προσωπικό για να το υποστηρίξει.

Ποιοι κλάδοι θα νιώσουν πρώτοι τις επιπτώσεις;

Ορισμένοι κλάδοι θα ανταποκριθούν ταχύτερα στην μείωση των επιτοκίων – και ως εκ τούτου θα αυξήσουν γρηγορότερα τις προσλήψεις.

Ποιες επιχειρήσεις τείνουν να παίρνουν ώθηση από μια μείωση των επιτοκίων; Όσες βασίζονται σε μεγάλο δανεισμό, δήλωσε ο Φιλ Πάουελ, εκτελεστικός διευθυντής του Indiana Business Research Center και καθηγητής στο Kelley School of Business του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει έναν διευθυντή εργοστασίου που μπορεί να επενδύσει σε νέο εξοπλισμό, για παράδειγμα, ή μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων της οποίας οι πελάτες μπορούν να λάβουν πιο προσιτά δάνεια.

Βιομηχανίες όπως οι κατασκευές, τα ακίνητα και η μεταποίηση τείνουν να είναι οι πιο ευαίσθητες στις μεταβολές των επιτοκίων και θα μπορούσαν να αυξήσουν τις προσλήψεις πιο γρήγορα ως αποτέλεσμα, δήλωσε ο Τάιλερ Σίπερ, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Τόμας στο Σεντ Πολ της Μινεσότα.

Συνήθως, αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει επίσης κλάδους ανάπτυξης όπως η τεχνολογία, δήλωσε ο Σίπερ, στους οποίους οι εταιρείες συχνά δανείζονται χρήματα για να συνεχίσουν να επεκτείνονται. 

Παρά ταύτα, πολλές εταιρείες τεχνολογίας προχώρησαν σε υπερβολικές προσλήψεις μετά την πανδημία και μια μείωση των επιτοκίων από μόνη της είναι απίθανο να προκαλέσει παρόμοια φρενίτιδα προσλήψεων.

«Δεν νομίζω ότι το εκκρεμές κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση», δήλωσε ο ίδιος. «Πολλά από αυτά που βλέπαμε όσον αφορά τις προσλήψεις στον τομέα της τεχνολογίας το 2022 ήταν ακόμα επιπτώσεις από την πανδημία», συμπλήρωσε.

Οι εταιρείες σε άλλους κλάδους θα επηρεαστούν λιγότερο από την κίνηση της Fed. Οι εργοδότες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν προσθέσει σταθερά θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια, ακόμη και όταν άλλοι τομείς έχουν επιβραδυνθεί. Αυτή η τάση δεν είναι πιθανό να αλλάξει.

Ο Σίπερ δεν αναμένει επίσης ότι το λιανικό εμπόριο ή οι βιομηχανίες αναψυχής και φιλοξενίας θα λάβουν μεγάλη ώθηση.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη «ανακύκλωσης», ή ανακύκλωσης των εργαζομένων μέσω της αγοράς εργασίας, όπως προσέθεσε. Οι εταιρείες δεν έχουν προβεί σε μαζικές απολύσεις και οι εργαζόμενοι δεν εγκαταλείπουν τις δουλειές τους σε πολύ μεγάλους αριθμούς. Η μικρότερη εναλλαγή δεν είναι κάτι καλό για τους εργαζόμενους, οι οποίοι συχνά μπορούν να κερδίσουν μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών αλλάζοντας δουλειά.

Πώς θα επηρεαστεί η εύρεση εργασίας;

Η μείωση των επιτοκίων της Fed θα δώσει τελικά ώθηση στην αγορά εργασίας. Αλλά μην περιμένετε να δείτε μια πλημμύρα νέων θέσεων εργασίας αμέσως, υποστήριξαν οι οικονομολόγοι.

«Δεν θα περίμενα ότι η μείωση των επιτοκίων θα ενισχύσει απότομα και άμεσα την αγορά εργασίας», δήλωσε ο Ντάνιελ Ζάο, επικεφαλής οικονομολόγος στην ιστοσελίδα εργασίας Glassdoor, σε συνέντευξή του πριν από την ανακοίνωση της Fed. «Τουλάχιστον, θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα χρειαστούν μερικοί μήνες για να φανούν οι αλλαγές στην έκθεση για τις θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε.

Θα μπορούσε να χρειαστεί περισσότερο από ένα έτος για να λειτουργήσουν πλήρως οι επιπτώσεις μιας μείωσης των επιτοκίων στην οικονομία, δήλωσε ο Βίντνερ στο MarketWatch πριν από τη συνεδρίαση της Fed.

«Οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική χρειάζονται περίπου 18 μήνες για να αποτυπωθούν πλήρως», είπε. «Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να αρχίσει να φαίνεται η επίδραση», συμπλήρωσε.

Ο Φιλ Πάουελ δήλωσε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες για να αισθανθεί η αγορά εργασίας τις επιπτώσεις μιας περικοπής των επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως πιστεύει ο Ζάο, η μείωση των επιτοκίων ήταν μάλλον απαραίτητη για να μην ψυχρανθεί ακόμη περισσότερο η αγορά εργασίας.

«Η αγορά εργασίας βρίσκεται σε σημείο καμπής αυτή τη στιγμή», δήλωσε. «Νομίζω ότι κινείται σε έδαφος όπου θα πρέπει να ανησυχούμε για τον κίνδυνο ουσιαστικότερης επιδείνωσης. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε τέτοιο σημείο, αλλά είναι σαφές ότι η ισορροπία του κινδύνου μετατοπίζεται».

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας, δήλωσε ο Σίπερ. Στα περισσότερα παραδείγματα από τη σύγχρονη ιστορία, η Fed μείωσε τα επιτόκια όταν η οικονομία βρισκόταν ήδη σε ελεύθερη πτώση. Αυτή τη φορά, δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

«Αν πιστέψετε τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι προχωρούν σε μειώσεις επειδή τα πράγματα είναι καλά και θέλουν να τα διατηρήσουν σε τέτοια επίπεδα, τότε η κατάσταση είναι πραγματικά διαφορετική από πολλές μειώσεις επιτοκίων στο παρελθόν», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη  

Απόστολος Βακάκης: Τα καμπανάκι για το «κόστος πολέμου», οι επιδόσεις και η μετοχή 

Παράσχης (ΣΕΤΕ): Oι 4 παράμετροι που καθορίζουν τα τουριστικά έσοδα του 2024 και η πτώση του Ιουλίου 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πώς αλλάζει πίστα στις παραχωρήσεις με την προσθήκη της Αττικής οδού και της Εγνατίας 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα