search icon

Διεθνή

Ποια πόλη -με περισσότερους από 24 εκατ. κατοίκους- κινδυνεύει να βυθιστεί

Πριν από πέντε χρόνια οι ερευνητές προέβλεπαν ότι κατά τα επόμενα δέκα χρόνια οι πλημμύρες στην πόλη δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ακόμη και 260.000 θανάτους

Για την πόλη του Λάγος στη Νιγηρία και τα 24 εκατ. κατοίκους του, το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο. Οι πλημμύρες που σημειώνονται κάθε χρόνο κατά την περίοδο των βροχών και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του αιώνα η πόλη ενδέχεται να είναι ακατοίκητη ή ακόμη και να έχει βυθιστεί.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες,η κλιματική αλλαγή δεν είναι η μόνη που ευθύνεται για αυτό, καθώς το Λάγος είναι ιδιαιτέρως επιρρεπές στις πλημμύρες. Αυτό συμβαίνει επειδή το υψόμετρό του είναι πολύ χαμηλό, αλλά και λόγω της θέσης στην οποία έχει χτιστεί.

Η πρώην πρωτεύουσα της Νιγηρίας χτίστηκε πάνω σε νησιά που χωρίζονται από υποθαλάσσια φαράγγια, όπως το νησί Λάγος, τα οποία περιστοιχίζουν τη νοτιοδυτική πλευρά της ομώνυμης λιμνοθάλασσας.

Από την ίδρυσή του, το Λάγος επεκτάθηκε στην ενδοχώρα δυτικά της λιμνοθάλασσας, ενώ σήμερα ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα φτάνει 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του νησιού Λάγος.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το CNN, πριν από πέντε χρόνια οι ερευνητές προέβλεπαν ότι κατά τα επόμενα δέκα χρόνια οι πλημμύρες στην πόλη δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ακόμη και 260.000 θανάτους.

Τον προηγούμενο μήνα το Λάγος βίωσε μία από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών, με τη στάθμη του νερού από τις καταρρακτώδεις βροχές να φτάνει ακόμη και μέσα στα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία.

Παράλληλα, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Αναπτυξιακών Μελετών, η κατάσταση επιδεινώνεται από την ανεξέλεγκτη αστική ανάπτυξη, αλλά και από τα ανεπαρκή και κακοσυντηρημένα δίκτυα αποχέτευσης.

Τα τελευταία χρόνια οι πλημμύρες που πλήττουν την οικονομική πρωτεύουσα της Νιγηρίας παραλύουν κάθε δραστηριότητα, ενώ το κόστος που προκαλείται εξαιτίας του σύμφωνα με το CNN αγγίζει τα 4 δισ. δολάρια τον χρόνο.


Διαβάστε ακόμη

Εφιαλτική η έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα: Ο πλανήτης στο χείλος της καταστροφής

Eπιδότηση παγίων δαπανών: Τελευταία ευκαιρία για επιχειρήσεις και υποκαταστήματα

Εκπομπές αερίων θερμοκηπίου: Έρχεται νέο τέλος σε έξι προϊόντα από τρίτες χώρες

 

Exit mobile version