Η Pfizer αναμένει ότι θα μπορέσει να διανείμει εντός του 2020 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου το οποίο έχει αναπτύξει μαζί με την BioNTech κατά του κορωνοϊού, αντί για τα 100 εκατ. δόσεις που προϋπολόγιζε, εξαιτίας προβλημάτων με την αλυσίδα εφοδιασμού πρώτων υλών για την παραγωγή του εμβολίου, όπως μεταδίδει το δίκτυο Dow Jones.
Η εταιρεία, ωστόσο, συνεχίζει να υπολογίζει ότι θα παραγάγει άνω του 1 δισ. δόσεις εντός του 2021.
“Η κλιμάκωση της αλυσίδας εφοδιασμού πρώτων υλών καθυστέρησε περισσότερο απ’ όσο αναμέναμε”, ανέφερε μια εκπρόσωπος της εταιρείας. “Και είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το αποτέλεσμα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου ήλθε επίσης κάπως αργότερα σε σχέση με τις προβλέψεις”, πρόσθεσε.
Η Pfizer και η εδρεύουσα στη Γερμανία BioNTech ήλπιζαν ότι θα μπορέσουν να διανείμουν παγκοσμίως πριν το τέλος του έτους 100 εκατ. δόσεις, πλάνο το οποίο περικόπηκε στα 50 εκατ. δόσεις. Η Βρετανία παρείχε την Τετάρτη έγκριση έκτακτης ανάγκης στο σκεύασμα και έγινε έτσι η πρώτη δυτική χώρα που θα αρχίσει εμβολιασμούς, πιθανότατα εντός της ερχόμενης εβδομάδας.
Το εμβόλιο – που γίνεται σε δύο δόσεις – εξετάζεται ήδη από τις αρχές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να εγκριθεί εντός του Δεκεμβρίου τόσο από τις αμερικανικές όσο και από τις ευρωενωσιακές ρυθμιστικές υπηρεσίες.
Σειρά θα πάρει, στη συνέχεια, το εμβόλιο της αμερικανικής Moderna. “Αργήσαμε”, τόνισε πρόσωπο με άμεση σχέση με την ανάπτυξη του εμβολίου της Pfizer. “Κάποιες πρώτες παρτίδες πρώτων υλών δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Το διορθώσαμε, αλλά χάσαμε χρόνο και δεν προλαβαίνουμε πια τις διανομές που προϋπολογίζαμε για το 2020”, πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με τον Dow Jones.
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φθάνει το 95%, σύμφωνα με την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών, σε 44.000 εθελοντές. Η Pfizer προμηθεύεται τις πρώτες ύλες της από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δεν έδωσε ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιο ακριβώς πρόβλημα αντιμετώπισε και με ποιο υλικό.
Για το 2021, Pfizer και BioNtech υπολογίζουν να παράγουν και να διανείμουν 1,3 δισ. δόσεις του εμβολίου τους, μέρος των οποίων θα καλύψουν και τα 50 εκατ. που “χάνονται” για το 2020. Η Βρετανία έχει παραγγείλει 40 εκατ. δόσεις, που φθάνουν για τον εμβολιασμό 20 εκατ. ανθρώπων.
Οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει παραγγελία 100 εκατ. δόσεων, με δυνατότητα παραγγελίας άλλων 500 εκατ. Η ΕΕ έχει παραγγείλει 200 εκατ. δόσεις, με δυνατότητα παραγγελίας άλλων 100 εκατ. Η Ιαπωνία έχει παραγγείλει 120 εκατ. δόσεις.
Διαβάστε περισσότερα
Ε.Ε.: Μελετούν αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας λόγω κορωνοϊού
Hewlett Packard: Εγκαταλείπει τη Silicon Valley και μετακομίζει στο Χιούστον