search icon

Διεθνή

Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι – Τα bunga bunga, η αυτοκρατορία και η διαδοχή

Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 86 ετών στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε της Ρώμης - Ο μυθιστορηματικός και ταραχώδης βίος του Καβαλιέρε

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 86 ετών στο νοσοκομείο San Raffaele του Μιλάνου όπου νοσηλευόταν με χρόνια λευχαιμία και πνευμονική λοίμωξη. Ο ιδρυτής της Forza Italia είχε νοσηλευτεί πολλές άλλες φορές τα τελευταία χρόνια. Ο θάνατός του επαναφέρει στο προσκήνιο την συζήτηση για το μέλλον του Forza Italia αλλά και της αυτοκρατορίας που δημιούργησε. Ο Μπερλουσκόνι είχε συνδυάσει την πολιτική με μια επιχειρηματική καριέρα στο τιμόνι μιας αυτοκρατορίας μέσων ενημέρωσης. Τελευταία φορά διετέλεσε πρωθυπουργός το 2011, αν και τα τελευταία χρόνια της εξουσίας του επισκιάστηκαν από σκάνδαλα διαφθοράς και τα πάρτι bunga bunga.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι γεννήθηκε στο Μιλάνο. Η οικογένεια του υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την πόλη και να πάει σε ένα μικρό χωριό  εν μέσω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.  Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά τον πόλεμο θα τελειώσει το σχολείο και θα αποφοιτήσει τελικά το 1961 από τη Νομική. Ο νεαρός Σίλβιο όμως είχε άλλα σχέδια. Θα ξεκινήσει να εργάζεται ως πωλητής για σκούπες και θα δουλέψει και σαν τραγουδιστής κυρίως σε κλαμπ του Μιλάνου αλλά και κρουαζιερόπλοια πριν τελικά αποφασίσει να δημιουργήσει την δική του εταιρεία. Η Edilnord είναι η πρώτη επιχείρηση του και δέκα χρόνια μετά παρά το γεγονός πως έχει ήδη χτίσει «όνομα» ως ένας από τους σημαντικούς «παίχτες» ο Μπερλουσκόνι θα ασχοληθεί με την τηλεόραση ιδρύοντας τον τηλεοπτικό σταθμό στο Μιλάνο με όνομα Telemilano ο οποίος θα εξελιχθεί στον μεγαλύτερο μιντιακό όμιλο της χώρας.

Ο όμιλος μέσων του Μπερλουσκόνι η Fininvest του έδωσε πέρα από τα κεφάλαια και τον τρόπο να μπει και στον πολιτικό στίβο. Με την πολιτική ξεκίνησε ενεργά να ασχολείται την δεκαετία του 90 και εξελέγη για πρώτη φορά Πρωθυπουργός το 1994 με το κεντροδεξιό κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε to 1993 το Forza Italia ενώ θα εκλεγεί ευρωβουλευτής το 2019 σε ηλικία 82 ετών.

 

Τα bunga bunga, τα πέντε παιδιά και η αυτοκρατορία

Το μέλλον της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του, η οποία περιλαμβάνει πολλά τηλεοπτικά κανάλια και εκδοτικές εταιρείες, καθιστώντας τον έναν από τους μεγιστάνες των μέσων ενημέρωσης με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ιταλία. Ο Μπερλουσκόνι απέκτησε πέντε παιδιά μετά από δύο γάμους , τη Μαρίνα και τον Πιερ Σίλβιο από το πρώτο του γάμο, τη Μπάρμπαρα, την Ελεονόρα και τον Λουίτζι από τον δεύτερο ενώ είναι παππούς 16 εγγονών που μια μέρα θα κληρονομήσουν (μετά τη δεύτερη γενιά) ένα κομμάτι της αυτοκρατορίας του Μπερλουσκόνι, που εκτιμάται ότι είναι αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μεταξύ αυτών βρίσκονται ΜΜΕ και εκδοτικές και τραπεζικές εταιρείες, με βάση την πρόσφατη αξιολόγηση του Forbes.

Η Μαρίνα, 56 ετών, είναι η ορισμένη κληρονόμος του: πρόεδρος της Fininvest (προπύργιο της οικογένειας) και της Mondadori. Πολλοί δε ενστερνίζονται τις φήμες ότι θα μπορούσε να είναι η επόμενη αρχηγός της Forza Italia, ωστόσο εκείνη πάντα το αρνιόταν. Ακολουθεί ο Πιερ Σίλβιο, επικεφαλής της Mediaset και σύζυγος της παρουσιάστριας Silvia Toffanin. Από τον δεύτερο γάμο του γεννήθηκαν η Μπάρμπαρα (38 ετών), η Ελεονώρα (36 ετών και η μόνη που αποσύρθηκε από τις άμεσες ευθύνες της οικογενειακής αυτοκρατορίας) και ο Λουίτζι , 34 ετών, επιχειρηματίας που εξαργυρώνει αρκετές επιτυχίες σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η εταιρεία που κατέχει τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία είναι η Fininvest, η εταιρεία χαρτοφυλακίου που ιδρύθηκε το 1978. Σήμερα η εταιρεία κατέχει μετοχές σε τρεις εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, με την αξία τους να ξεπερνά τα 2,8 δισ. ευρώ. Η Mediaset, η εταιρεία έχοντας φιλοδοξίες να γίνει ευρωπαϊκός όμιλος, μετέφερε την έδρα της στο Άμστερνταμ, μετονομάστηκε σε Mfe-MediaForEurope, ανέλαβε το 29 τοις εκατό του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα ProSiebenSat και ενσωμάτωσε την Mediaset España. Η Fininvest ελέγχει σχεδόν το 48% της εταιρείας. Μια άλλη εισηγμένη εταιρεία στη Fininvest είναι ο εκδοτικός οίκος Mondadori, η οποία σήμερα κατέχει 50 εκδοτικές, όπως η Einaudi και η Rizzoli. Και τα πέντε παιδιά του Μπερλουσκόνι έχουν άμεσο μερίδιο στη Fininvest, με τον ίδιο να κρατά σταθερά την πλειοψηφία. Η μεγαλύτερη κόρη του, Μαρίνα και ο αδερφός της Πιερ Σίλβιο κατέχουν ο καθένας από 7,65% της Fininvest, ενώ τα παιδιά που έχει με τη Βερόνικα Λάριο — Μπάρμπαρα, Ελεονόρα και Λουίτζι — κατέχουν όλα μαζί το 21,42%.

 

Η διαδοχή στη Forza Italia

Η Forza Italia μπορεί να αποτελεί μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε πτώση και ο θάνατος του Μπερλουσκόνι μπορεί να αποδυναμώσει περαιτέρω τη θέση της. Πιθανότερος διάδοχος του Μπερλουσκόνι θεωρείται ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, διαδεχόμενος τον Μάρτιν Σουλτς. Ο Ταγιάνι θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός που έχει γνώση των ανησυχιών του Νότου και παρότι ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν αρέσκεται στις πολιτικές της λιτότητας.  Δεξί χέρι του Μπερλουσκόνι όμως θεωρείται ο 82χρονος Τζιάνι Λέτα. Ο Μπερλουσκόνι είχε κατ’ επανάληψη εκφραστεί με κολακευτικά λόγια για τον Λέτα τον οποίο το 2004 αποκάλεσε «δώρο του Θεού στην Ιταλία» και «ακούραστο εργάτη, που αποτελεί το συνδετικό ιστό της κυβέρνησης συνασπισμού» εκείνης της εποχής ανάμεσα στη Forza Italia, τη Λέγκα του Βορρά και την Εθνική Συμμαχία. Πρώην εκδότης εφημερίδας, παρουσιαστής στα τηλεοπτικά δίκτυα του Μπερλουσκόνι και σύμβουλος στη Goldman Sachs o Λέτα διετέλεσε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στις κυβερνήσεις Μπερλουσκόνι.

Ο ιταλός υπουργός Άμυνας Γκίντο Κροζέτο δήλωσε πως ο θάνατος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αφήνει ένα «τεράστιο κενό» επειδή ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος. «Τον αγαπούσα πάρα πολύ. Αντίο Σίλβιο», έγραψε ο Κροζέτο στο Twitter.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: «Καυτή» εβδομάδα για μεγάλα και «επώνυμα» ακίνητα (pics)

Η εφορία σε ρόλο… εισπρακτικής ψάχνει οφειλέτες με τηλέφωνα και email

Ποιος ενημέρωσε ποιον για Ροδόπη και Ξάνθη, τα θερινά deals στις τράπεζες, τα… σπρωξίματα στην ΕΧΑΕ και οι υπογραφές στον ΟΤΕ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version