Ύστερα από τον έντονο προβληματισμό που επικράτησε και τις αντιδράσεις χωρών της ΕΕ, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, η οποία συνεργάζεται με το γερμανικό εργαστήριο BioNTech, ανακοίνωσε ένα «σχέδιο» που θα επιτρέψει τον περιορισμό σε μία εβδομάδα των καθυστερήσεων παράδοσης του εμβολίου κατά της Covid-19.
Σημειώνεται ότι Ευρώπη φοβόταν πως θα έβλεπε μείωση των παραδόσεων των δόσεων για «τρεις ή τέσσερις εβδομάδες».
«Οι Pfizer και BioNTech ανέπτυξαν ένα σχέδιο που θα επιτρέψει να αυξήσουμε τις ικανότητες κατασκευής στην Ευρώπη και να παράσχουμε πολλές περισσότερες δόσεις στο δεύτερο τρίμηνο», ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες, σε ένα κοινό ανακοινωθέν.
«Επανερχόμαστε στο αρχικό χρονοδιάγραμμα παραδόσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την εβδομάδα της 25ης Ιανουαρίου, με μια αύξηση των παραδόσεων από την εβδομάδα της 15ης Φεβρουαρίου», συμπληρώνουν οι δύο εταιρείες.
«Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητες ορισμένες τροποποιήσεις των διαδικασιών παραγωγής», τονίζουν οι δύο εταίροι. Ο αμερικανικός όμιλος Pfizer είχε προειδοποιήσει χθες ότι δεν θα μπορούσε, έως τις αρχές Φεβρουαρίου, να παραδώσει στις χώρες της ΕΕ τις εβδομαδιαίες ποσότητες για τις οποίες είχε δεσμευτεί.
Παρά την επιβράδυνση στην παραγωγή των εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTech για την Covid-19, η αμερικανική εταιρεία διαβεβαίωσε ότι οι δόσεις που αναμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους θα παραδοθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ανακοίνωσε, πριν από ένα 24ωρο, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Αφού γνωστοποιήθηκε ότι θα υπάρξει κάποια επιβράδυνση της παραγωγής «αμέσως επικοινώνησα με τον γενικό διευθυντή της Pfizer (…) και με διαβεβαίωσε» ότι θα γίνει κανονικά η παράδοση όλων των δόσεων που προβλέπονταν για το πρώτο τρίμηνο του 2021, είπε η ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα.
Η αμερικανική εταιρεία επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι παραδόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech θα μειωθούν προσωρινά στα τέλη Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου με στόχο, στο διάστημα αυτό, να προχωρήσει σε αλλαγές που θα αυξήσουν την παραγωγική της ικανότητα τις επόμενες εβδομάδες.
Ο πρόεδρος της Pfizer «ασχολείται προσωπικά ώστε να μειωθεί αυτή η περίοδος των καθυστερήσεων» και να διασφαλιστεί ότι θα ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος το συντομότερο δυνατόν.
«Είναι ουσιαστικής σημασίας να του στείλουμε το μήνυμα ότι χρειαζόμαστε κατεπειγόντως τις δόσεις που μας έχουν υποσχεθεί, από το πρώτο τρίμηνο», συνέχισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συνολικά, οι Βρυξέλλες έχουν προαναγγείλει 500 εκατομμύρια δόσεις από την Pfizer/BioNTech, με οψιόν για αγορά άλλων 100 εκατομμυρίων δόσεων. Καθώς απαιτείται να χορηγηθούν δύο δόσεις του εμβολίου σε διάστημα μερικών εβδομάδων η μία από την άλλη «είναι ιατρική ανάγκη να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήσαμε και να διασφαλίσουμε τις παραδόσεις», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, η πρόεδρος προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τις ανησυχίες των έξι χωρών μελών της ΕΕ οι οποίες έκαναν λόγο για «απαράδεκτες» καθυστερήσεις εκ μέρους της Pfizer, οι οποίες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν «την αξιοπιστία της διαδικασίας του εμβολιασμού».
«Δεν είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία ανακοινώνει καθυστερήσεις στην παράδοση για μικρό χρονικό διάστημα (…) άλλες αναγκάστηκαν να καθυστερήσουν την υποβολή του εμβολίου τους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», παρατήρησε.
«Επομένως, είχαμε ήδη αντιμετωπίσει προβλήματα, θα τα ξαναδούμε στο μέλλον, όμως ας μην ξεχνάμε ότι στο σύνολό της είναι μια τεράστια επιτυχία», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι η Επιτροπή διαπραγματεύτηκε την αγορά πάνω από δύο δισεκατομμυρίων δόσεων ώστε να εμβολιαστεί πάνω από το 80% του πληθυσμού της ΕΕ.
Η μείωση των παραδόσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η Pfizer περιορίζει την παραγωγή ώστε να είναι σε θέση να αναβαθμίσει την παραγωγική της ικανότητα σε 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου ετησίως, έναντι 1,3 δισεκατομμυρίου σήμερα, αναφέρει το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας.
«Αυτή η προσωρινή μείωση θα αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν έχει αποσαφηνισθεί πόσο χρόνο θα πάρει ώστε η Pfizer να φθάσει στο μάξιμουμ της παραγωγικής της ικανότητας και πάλι», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η Pfizer ανακοίνωσε ότι κάνει αλλαγές στην διαδικασία και τη μονάδα παραγωγής που θα χρειασθούν επιπλέον ρυθμιστικές εγκρίσεις.
«Αν και αυτό θα επηρεάσει προσωρινά τις αποστολές στο τέλος του Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου, θα προσφέρει σημαντική αύξηση στην διαθεσιμότητα δόσεων στο τέλος του Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Pfizer.
Σημειώνεται ότι η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, εξασφαλίζει πρόσβαση στα εμβόλια που έχει εξασφαλίσει η Ένωση χάρις στην Σουηδία, η οποία θα αγοράσει περισσότερες από τις δόσεις που χρειάζεται για να τις στείλει στην Νορβηγία, η οποία έχει δημιουργήσει στοκ εμβολίων και δεν θα επηρεασθεί από την μείωση.
Παράπονα ευρωπαϊκών χωρών για την άνιση προμήθεια
Παράλληλα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν ότι λαμβάνουν μικρότερο αριθμό δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 από αυτόν που περιμένουν και παραπονούνται κατά την διάρκεια εσωτερικών συνεδριάσεων για αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές παραδόσεις, δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές στο Reuters, καθώς η προμήθεια εμβολίων εξελίσσεται άνισα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τις Pfizer και BioNTech άρχισε να παραδίδεται στις χώρες της Ένωσης στο τέλος του Δεκεμβρίου. Η εταιρεία Moderna ξεκίνησε τις αποστολές του δικού της εμβολίου αυτήν την εβδομάδα, μετά την έγκρισή του από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή στις 6 Ιανουαρίου.
Ανεπαρκή αριθμό δόσεων αναφέρει το 1/3 των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων
Ωστόσο, περί το ένα τρίτο των 27 κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών αναφέρουν «ανεπαρκή» αριθμό δόσεων κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης των υπουργών Υγείας την Τετάρτη, σύμφωνα με πρόσωπο που συμμετείχε στην συνεδρίαση.
Παραπονέθηκαν επίσης για αβέβαια χρονοδιαγράμματα παραδόσεις, δήλωσε ο αξιωματούχος χωρίς να κατονομάσει καμία χώρα.
Το Βέλγιο δήλωσε ότι περιμένει να λάβει μόνο το ήμισυ των προγραμματισμένων δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech τον Ιανουάριο λόγω προβλήματος στην αλυσίδα διανομής ενώ η Λιθουανία δηλώνει ότι οι δικές της προμήθειες θα υποδιπλασιασθούν μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου.
«Ο κατασκευαστής μάς είπε ότι οι περικοπές γίνονται σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Λιθουανίας.
Μικρότερες από τις αναμενόμενες ποσότητες παραδόθηκαν στην Ιταλία στις αρχές του Ιανουαρίου, αλλά το θέμα έχει πλέον επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό, δήλωσε ιταλός αξιωματούχος.
Πηγή: protothema.gr