To πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη εδώ και πέντε χρόνια, ήτοι πριν και την κρίση της πανδημίας, θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα (5 έως 10 Μαϊου) ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.
Οι επαφές του θα εστιάσουν στη σύσφιγξη των διπλωματικών αλλά κυρίως εμπορικών σχέσεων σε ένα διάστημα που τα ευρωπαϊκά κράτη πιέζονται από τους Αμερικανούς να πάρουν μεγαλύτερες αποστάσεις από τον κίτρινο δράκο.
Μάλιστα, η άφιξη του Σι θα έρθει σε ένα διάστημα που η Κομισιόν έχει σκληρύνει τη στάση της έναντι των κινεζικών επιχειρήσεων για τα οφέλη που απολαμβάνουν χάρη στις αθρόες επιδοτήσεις του Πεκίνου κι ενώ στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις κινεζικές εταιρείεςπράσινης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της ηλεκτροκίνησης.
Σε αντίθεση δε, με την περασμένη δεκαετία η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε πιο αδύναμη θέση και πλέον έχει μεγαλύτερη ανάγκη την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές, δεδομένων και των πιέσεων που δέχεται από τις ΗΠΑ.
Αγκάθι, πάντως, παραμένει και η στάση του Πεκίνου στον πόλεμο στην Ουκρανία έχοντας εξελιχτεί σε βασικό οικονομικό υποστηρικτή της Μόσχας και της ρωσικής οικονομίας. Ο ίδιος ο Σι, εξάλλου, ετοιμάζεται να υποδεχτεί για μια ακόμη επίσκεψη, τη δεύτερη μέσα σε επτά μήνες, τον Βλαντιμίρ Πούτιν στα τέλη του μηνός.
Ο Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφτεί τη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία. Όμως, ο κυριότερος σταθμός του θα είναι σαφώς το Παρίσι, στις 6 και 7 Μαΐου, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ανάμεσα στους ηγέτες που έχει υιοθετήσει πιο επιθετική στάση στο ζήτημα των επιδοτήσεων που απολαμβάνουν οι κινεζικές εταιρείες και έχει προειδοποιήσει ανοιχτά την Κομισιόν πως πρέπει να αναλάβει δράση, ώστε να μην χάσει το προβάδισμα της η ΕΕ και οι επιχειρήσεις της.
Έχει, πάντως, ενδιαφέρον πως δυο μέρες μετά την αναχώρηση του Κινέζου προέδρου θα φτάσει στη γαλλική πρωτεύουσα ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Το ζεύγος Σολτς πρόκειται να δειπνήσει με το ζεύγος Μακρόν, το βράδυ της Πέμπτης στο Ελιζέ, με το μενού να περιλαμβάνει μακρά λίστα διμερών και ευρωπαϊκών θεμάτων, από το οποίο δεν θα λείπει ούτε η επίσκεψη Σι και τα όσα συζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος με τον Κινέζο ηγέτη.
Το Βερολίνο έχει εμφανιστεί πολύ πιο επιφυλακτικό στο ζήτημα των κινεζικών επιδοτήσεων και της σκλήρυνσης της στάσης της ΕΕ θέλοντας να αποφύγει να ωθήσει το Πεκίνο σε αμυντική στάση. Στελέχη δε, της γαλλικής κυβέρνησης εμφανίζονται ενοχλημένα διότι θεωρούν ότι οι Γερμανοί υπονομεύουν τη γραμμή που στηρίζει το Παρίσι και θέλει να δρομολογήσει σε επίπεδο ΕΕ.
Διαβάστε ακόμη:
Περιθώριο για αυξήσεις των μισθών έως 4,5% το 2024
Λούσι Κραχούλκοβα (Lime) Τα πράσινα πατίνια επιστρέφουν στην Ελλάδα
Γιατί τα family offices διαφοροποιούν τις επενδύσεις τους
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ