Ένα “παράθυρο ευκαιρίας” στις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δυο πλευρών του Ατλαντικού επέλεξε να ανοίξει ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Ουίλμπουρ Ρος: Άρχισε νέες συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις θεωρεί ως εναλλακτική λύση στην επιβολή δασμών τον επόμενο μήνα εκ μέρους της Ουάσιγκτον, στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.
Σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό Trade Secrets, το newsletter των Financial Times, ο Ρος είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να επιλέξει “κάποια άλλη μορφή διαπραγμάτευσης”, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι για την αμερικανική κυβέρνηση, η παλαιότερη δήλωση Τραμπ πως οι εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Η απειλή του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά που προέρχονται από την Ευρώπη αποτελεί στις μέρες μας τη σημαντικότερη αιτία έντασης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, έχει στρέψει εναντίον του Αμερικανού προέδρου ακόμα και στενούς του συνεργάτες, ενώ έχει προσθέσει ακόμα μια εστία έντασης στο παγκόσμιο σκηνικό των αναταράξεων, των εμπορικών μέτρων κι αντιμέτρων και της ρευστότητας.
Ενώ η επιβολή δασμών για τις εισαγωγές αυτοκινήτων ίσχυε για όλο τον κόσμο, σήμερα η Ευρώπη είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο, καθώς άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία, Η Νότια Κορέα κλπ έχουν κάνει τις διμερείς συνεννοήσεις τους με την κυβέρνηση Τραμπ, ώστε να προφυλαχθούν από αυτή τη δασμολογική επίθεση των ΗΠΑ.
Ωστόσο, ακόμα και ο Τραμπ δεν έχει αποφασίσει ακόμα να προχωρήσει στην επιβολή αυτών των δασμών -τον περασμένο Μάιο είχε δώσει έξι μήνες αναβολή στην απόφασή του- αφού έχει περιθώριο ως τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ αξιολογεί τις οικονομικές αντιδράσεις και τις πολιτικές επιπτώσεις του μέτρου στο εσωτερικό των ΗΠΑ, καθώς εισερχόμαστε στην προεκλογική χρονιά για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου Νοεμβρίου.
Όσο πλησιάζουμε στα μέσα του φετινού Νοεμβρίου και ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει -επιτέλους- να πάρει μια απόφαση, τόσο ο κόσμος- ειδικότερα, δε, η Ευρώπη- περιμένει ένα μήνυμα ή μια κατεύθυνσή του. Αυτό το πρόβλημα ανέλαβε να λύσει ο Ουίλμπουρ Ρος, λέγοντας μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του ότι «μια επιλογή θα ήταν να πούμε “δεν θα κάνω τίποτα”, μια άλλη να πούμε ότι “θα επιβάλλω δασμούς σε μερικές ή σε όλες τις χώρες” και μια τρίτη να επιλέξουμε μια άλλη μορφή διαπραγμάτευσης… Ο πρόεδρος Τραμπ έχει πολλές επιλογές σχετικά με το τι θα πράξει στο συγκεκριμένο θέμα και πιστεύω ότι δεν είναι σωστό να προδικάζουμε από τώρα» επεσήμανε ο Ρος, ο οποίος, όμως, πρόσθεσε: «Ήδη η πρόθεσή μας να επιβάλλουμε δασμούς σε εισαγωγές αυτοκινήτων κινητοποίησε την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία όπου έχουμε νέες επενδύσεις, πράγμα που μας ενθαρρύνει ιδιαίτερα».
Οι διατλαντικές εμπορικές εντάσεις έχουν ήδη αυξηθεί αυτό το μήνα, μετά τις επιβαρύνσεις που αποφάσισε η Ουάσινγκτον ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε προϊόντα της ΕΕ, όπως το γαλλικό κρασί, το ιταλικό τυρί, το σκοτσέζικο ουίσκι και το ισπανικό ελαιόλαδο, σε απάντηση απόφασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ότι η ευρωπαϊκή Airbus είχε λάβει παράνομες επιδοτήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό λε Μέρ, χαρακτήρισε τους δασμούς “πολύ επιθετικούς”, αλλά ο Ρος δεν συμφώνησε. “Αυτοί οι δασμοί δεν είναι κάτι που κάναμε μονομερώς, αλλά με την πλήρη υποστήριξη του ΠΟΕ. Αυτό είναι γεγονός που μερικοί, όπως οι Γάλλοι επιλέγουν να παραβλέπουν”, ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός.