Υπήρχε κάποτε μια εποχή που το να σηκώνεις ένα τηλεφώνημα ήταν ο κύριος τρόπος επικοινωνίας, αλλά τώρα με τις ατελείωτες διαθέσιμες επιλογές, πολλά άτομα της γενιάς Z – η οποία μεγάλωσε στην εποχή της τεχνολογίας – αγχώνονται όταν πρόκειται να επικοινωνήσουν μέσω τηλεφώνου.

Τα άτομα της γενιάς Z – γεννημένα μεταξύ 1997 και 2012 – παλεύουν με αυτό το «σχετικά πρόσφατο φαινόμενο», σύμφωνα με τη Λιζ Μπάξτερ, σύμβουλο σταδιοδρομίας στο Nottingham College, η οποία το ονομάζει «τηλεφοβία».

«Η τηλεφοβία είναι ο φόβος ή το άγχος που προκαλείται σε κάποιον όσον αφορά την πραγματοποίηση και τη λήψη τηλεφωνικών κλήσεων», δήλωσε η Μπάξτερ στο CNBC Make It.

«Η γενιά Z δεν μεγάλωσε στην εποχή που οι τηλεφωνικές κλήσεις είναι ο συνηθέστερος τρόπος επικοινωνίας. Το να παίρνουν ή να δέχονται κλήσεις δεν είναι από τις κύριες λειτουργίες των τηλεφώνων τους αυτές τις μέρες. Χρησιμοποιούν μάλιστα τα κινητά τους τηλέφωνα για να κάνουν πολλά και διαφορετικά πράγματα, αλλά προτιμούν την αποστολή γραπτών και φωνητικών μηνυμάτων, σε σχέση με μια τηλεφωνική κλήση. Έτσι, η δεξιότητα του να επικοινωνούν μέσω τηλεφώνου έχει αποδυναμωθεί», εξήγησε.

Η Μπάξτερ δήλωσε ότι πολλοί από τους μεγαλύτερους μαθητές του κολεγίου συχνά δέχονται τηλεφωνικές κλήσεις ως το πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας συνέντευξής τους από μια δουλειά στην οποία είχαν κάνει αίτηση. Πολλές φορές όμως, «έπεφταν σε αυτό το εμπόδιο», λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης στην επικοινωνία μέσω τηλεφώνου.

«Σε μια τάξη 25 έως 30 μαθητών, φαντάζομαι ότι τουλάχιστον τα τρία τέταρτα από αυτούς θα παραδεχτούν ότι έχουν άγχος όσον αφορά την επικοινωνία μέσω τηλεφωνικών κλήσεων», είπε.

Το σεμινάριο τηλεφοβίας του κολεγίου είναι μέρος μιας σειράς συνεδριών που σχεδιάστηκαν για να ενισχύσουν τις επαγγελματικές δεξιότητες των φοιτητών, βοηθώντας τους να βελτιώσουν την επικοινωνία τους μέσω τηλεφώνου.

Η συνεδρία περιλαμβάνει την εξάσκηση σε διάφορες περιστάσεις, όπως την επικοινωνία με γιατρούς για την εξασφαλίσει κανείς κάποιο ραντεβού, την επικοινωνία με κάποιον προϊστάμενο για να ενημερώσει κανείς για μια ασθένεια που ίσως έχει, καθώς και πολλά άλλα. Για να εξασκηθούν σε αυτά τα σενάρια, οι μαθητές καλούνται να καθίσουν πλάτη με πλάτη, προσομοιώνοντας μια κανονική τηλεφωνική κλήση όπου δεν βλέπουν το άτομο στην άλλη άκρη.

Η Μπάξτερ δήλωσε ότι από την πρώτη κι όλας συνεδρία, «η αυτοπεποίθηση των μαθητών ενισχύεται, επειδή καταλαβαίνουν πως μια τηλεφωνική κλήση τελικά δεν είναι κάτι τόσο σπουδαίο».

«Η αύξηση του φαινομένου αυτού μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην πανδημία του Covid-19, κατά την οποία οι νέοι απομονώθηκαν πολύ», προσθέτει η ίδια.

Αυτά τα δύο χρόνια, κατά τα οποία υπήρχε περιορισμένη κοινωνική αλληλεπίδραση, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο πώς αισθάνονται οι νέοι σε κοινωνικές καταστάσεις, ειδικά όταν νιώθουν άβολα.

«Νομίζουν ότι γελάτε μαζί τους»

«Το άγχος της γενιάς Z για την απάντηση σε τηλεφωνικές κλήσεις πηγάζει από το φόβο του αγνώστου», σύμφωνα με την Μπάξτερ.

«Συνδέουν το χτύπημα του τηλεφώνου με το φόβο», είπε. «Δεν ξέρουν ποιος είναι στην άκρη του τηλεφώνου. Δεν ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν».

Μια έρευνα της Uswitch σε 2.000 ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου το 2024 διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των ατόμων ηλικίας 18 έως 34 ετών δεν απαντά ποτέ στις τηλεφωνικές κλήσεις. Περίπου το 61% της ηλικιακής αυτής ομάδας προτιμά να λαμβάνει μήνυμα παρά ηχητική κλήση.

Πάνω από το 50% των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών πιστεύουν ότι ένα ξαφνικό τηλεφώνημα θα φέρει πιθανότατα άσχημα νέα, ενώ το 48% προτιμά να επικοινωνεί μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πάνω από το 33% προτιμά τα φωνητικά μηνύματα.

«Τα άτομα της γενιάς Z ανησυχούν επίσης για τον τρόπο που ακούγονται στους άλλους κατά τη διάρκεια μιας κλήσης, καθώς δεν έχουν οπτική ανατροφοδότηση για να επιβεβαιώσουν πώς τα καταφέρνουν», σημείωσε η Μπάξτερ.

«Παραδόξως, πολλοί από τους μαθητές μας αισθάνονται πολύ άνετα στο Microsoft Teams επειδή μπορούν να έχουν μια εικόνα αυτών που τους ακούνε και να παρατηρήσουν τις εκφράσεις τους. Μπορούν να κρίνουν τις αντιδράσεις τους και να δουν εάν τα καταφέρνουν», πρόσθεσε η Μπάξτερ.

«Όταν πρόκειται για κλήσεις μόνο με ήχο όμως, τους προκαλείται άγχος καθώς δεν μπορούν να δουν τον συνομιλητή τους. Νομίζουν ότι ίσως τους κοροϊδέψει ή ότι θα τους κρίνει, οπότε δεν απαντούν κατά κύριο λόγο».

Πώς αντιμετωπίζεται κάτι τέτοιο;

«Τα τηλεφωνήματα δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικά», δήλωσε η Μπάξτερ, τονίζοντας ότι υπάρχουν κάποιοι «εύκολοι τρόποι» να προετοιμαστεί κανείς για να δεχτεί ένα τηλεφώνημα, αν το περιμένει.

«Το καλό με τις τηλεφωνικές και ηχητικές κλήσεις είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα κόλπα. Μπορείτε να γράψετε σημειώσεις στον εαυτό σας και να τις χρησιμοποιήσετε για βοήθεια. Η απουσία οπτικής επαφής σε μια τηλεφωνική κλήση μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους μαθητές να βρουν τις σωστές απαντήσεις», δήλωσε η Μπάξτερ.

«Ξεκινήστε με την προετοιμασία του περιβάλλοντός σας. Βεβαιωθείτε ότι θα βρίσκεστε σε έναν ήσυχο και ασφαλή χώρο, όπου δεν θα σας διακόπτουν και το τηλέφωνό σας θα είναι φορτισμένο και θα λειτουργεί», δήλωσε η ίδια.

«Γράψτε λοιπόν στον εαυτό σας ένα μικρό σενάριο. Σκεφτείτε τι πρόκειται να πείτε και γράψτε πράγματα που δεν θέλετε να ξεχάσετε να αναφέρετε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε το άγχος σας», είπε.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο στο οποίο βοηθά αυτό το σεμινάριο για την τηλεφοβία, είναι η εξάσκηση της αναπνοής, σε περίπτωση που μια κλήση κάνει κάποιον να αισθάνεται άγχος ή καταβεβλημένος.

«Ενθαρρύνουμε τους μαθητές να εισπνεύσουν βαθιά, να κρατήσουν την αναπνοή τους, να την εκπνεύσουν αργά και στη συνέχεια να παρατηρήσουν τη διαφορά που προκύπτει στην επιβράδυνση του καρδιακού παλμού τους και στο να νιώσουν πολύ πιο ήρεμοι», δήλωσε η Μπάξτερ.

Η Μπάξτερ διδάσκει στους μαθητές της ότι κάποιος μπορεί να τους καλεί για να τους συγχαρεί που πέρασαν στο επόμενο στάδιο της συνέντευξης ή που πέρασαν τις εξετάσεις τους, και όχι για να τους μεταδώσουν άσχημα νέα, όπως φοβούνται οι περισσότεροι.

«Το να απαντά κανείς στο τηλεφώνημά του δεν πρέπει να είναι κάτι που προκαλεί φόβο. Αντιθέτως, πρέπει να νιώθει ότι ό,τι και να γίνει θα έχει τον έλεγχο σε μεγάλο βαθμό. Ενθαρρύνουμε τους μαθητές μας να νιώθουν αυτοπεποίθηση όταν πρόκειται να συνομιλήσουν τηλεφωνικά με κάποιον. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν θέλουν να συνομιλήσουν άλλο, έχουν την επιλογή να τερματίσουν το τηλεφώνημα», δήλωσε η Μπάξτερ.

Διαβάστε ακόμη 

Βόμβα για τους servicers στα δάνεια του νόμου Κατσέλη

Ξανά στα αζήτητα ο Ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο – Άγονος ο πλειστηριασμός

Έλον Μασκ: Έχασε $52 δισ. από την αρχή του 2025 – Παραμένει ο πλουσιότερος στον κόσμο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα