Ο CEO της Palantir, Άλεξ Καρπ, αντιτίθεται στην πρόταση παύσης της εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης, σε αντίθεση με την ανοιχτή επιστολή του Future of Life Institute την οποία προσυπέγραψαν πολλά «μεγάλα ονόματα» της τεχνολογικής βιομηχανίας.
Η επιστολή η οποία συμπεριλαμβάνει 31.000 υπογραφές συμπεριλαμβανομένου του CEO της Tesla, Έλον Μασκ και του συνιδρυτή της Apple, Στιβ Βόζνιακ, είχε καλέσει προς παύση της έρευνας και εξέλιξης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ιδιαίτερα για μοντέλα όπως το GPT-4 στο οποίο βασίζεται το ChatGPT.
Σύμφωνα με την επιστολή «εάν η παύση αυτή δε γίνει άμεσα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέμβουν και να θέσουν σε εφαρμογή μορατόριουμ».
Μιλώντας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC Radio, ο Καρπ τόνισε πως «πολλοί οι οποίοι ζητούν παύση στην έρευνα της ΤΝ απλά δεν έχουν κάποιο προϊόν το οποίο είναι έτοιμο. Οι εταιρείες οι οποίες δεν έχουν κάποιο προϊόν τεχνητής νοημοσύνης θέλουν πρώτα να μελετήσουν τη νέα τεχνολογία. Η οποιαδήποτε παύση, όμως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αθέμιτο ανταγωνισμό όχι μόνο σε καταναλωτικό επίπεδο αλλά και σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες του αμυντικού εξοπλισμού».
Για τον Καρπ, «μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προσφέρει ένα άδικο πλεονέκτημα στις εταιρείες και τις χώρες οι οποίες έχουν καθυστερήσει να εισέλθουν στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης».
Όσον αφορά τον νέο «αγώνα δρόμου» αυτή τη φορά για την τεχνητή νοημοσύνη και τους συσχετισμούς του με την «πυρηνική κούρσα» κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο Καρπ τόνισε απλά πως «υπάρχει ήδη ένας αγώνας δρόμου για τα στρατιωτικά συστήματα. Οι ΗΠΑ, μεν, ηγούνται της κούρσας αυτής, αλλά εάν σταματήσουμε, θα χάσουμε το προβάδισμα και τη θέση ισχύος μας».
Σύμφωνα με το CNBC, o Kαρπ επεσήμανε πως «η σημαντικότερη επανάσταση και καινοτομία στην κούρσα αυτή δεν είναι τα μοντέλα τύπου GPT-4 αλλά πως η τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζεται στρατιωτικά».
Τόνισε, μάλιστα, πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τεχνολογίες της Palantir έτσι ώστε να έχουν τεχνολογικό πλεονέκτημα εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times τον Δεκέμβριο του 2022, η τεχνητή νοημοσύνη την οποία δημιούργησε η Palantir έχει βελτιώσει την ταχύτητα, την ευστοχία και την αποδοτικότητα του ουκρανικού πυροβολικού.
Σημειωτέον πως η Palantir πουλά λογισμικό σε κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες τις βοηθούν στην ανάλυση τεράστιας ποσότητας δεδομένων.
Η ανάπτυξη του λογισμικού αυτού το οποίο είναι βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί «εξαιρετικό πλεονέκτημα εναντίον των αντιπάλων μας. Δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να κλείσουν την ψαλίδα, γι αυτό και βρισκόμαστε στην κούρσα αυτή», υπογράμμισε ο Καρπ.
Διαβάστε ακόμα
H Τουρκία επιστρέφει στην «οικονομική ορθοδοξία» – Αύξηση επιτοκίων στο 15%
Σε χαμηλό τριών μηνών ο χρυσός – Χάνει τη… λάμψη του λόγω της Fed
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ