Ως τα επτά θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί από τότε που ξεκίνησαν να υπάρχουν αρχεία θα καταγραφούν τα χρόνια από το 2015 ως το 2021, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO).
Μάλιστα, προειδοποίησε ότι ο πλανήτης οδεύει προς ένα «αχαρτογράφητο έδαφος».
Η προκαταρκτική έκθεση του WMO για την κατάσταση του κλίματος, η οποία παρουσιάζεται καθώς ξεκινάει η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα COP26, γράφει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου απειλεί με «μακροπρόθεσμες συνέπειες τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές».
Βασισμένη σε στοιχεία από τους πρώτους 9 μήνες του χρόνου, η έκθεση αναφέρει ότι το 2021 ήταν πιθανόν μεταξύ της πέμπτης και έβδομης θερμότερης χρονιάς που έχει καταγραφεί, παρά τις ψυχρές επιπτώσεις από το φαινόμενο Λα Νίνια, που προκάλεσε πτώση θερμοκρασιών στις αρχές του χρόνου.
«Από τα βάθη των ωκεανών μέχρι τις κορυφές των βουνών, από τους παγετώνες που λιώνουν μέχρι τα ασταμάτητα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οικοσυστήματα και οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο καταστρέφονται», αναφέρει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με την έκθεση.
Ο ίδιος τονίζει ότι η COP26, που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, θα «πρέπει να αποτελέσει ένα σημείο καμπής για τους ανθρώπους και για τον πλανήτη».
Ο WMO διαπίστωσε ότι η μέση θερμοκρασία για το 2021 ήταν περίπου 1,09 βαθμοί Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Ακόμη, η μέση θερμοκρασία κατά την τελευταία 20ετία (2002 – 2021) για πρώτη φορά ξεπέρασε το συμβολικό ανώτατο όριο του ενός βαθμού Κελσίου πάνω από τα επίπεδα του 19ου αιώνα, όταν οι άνθρωποι ξεκίνησαν να καίνε ορυκτά καύσιμα σε βιομηχανική κλίμακα.
Αυτό «θα επικεντρώσει το μυαλό των συμμετεχόντων στην COP26 στο να επιδιώξουν να περιοριστεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας εντός των ορίων που συμφωνήθηκαν στο Παρίσι πριν από έξι χρόνια», λέει ο Στίβεν Μπέλτσερ, επικεφαλής επιστήμονας στη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, οι χώρες συμφώνησαν να περιοριστεί η υπερθέρμανση «αρκετά κάτω» από τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και -ει δυνατόν- στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Έκτοτε ο κόσμος έχει βιώσει τεράστιες καιρικές καταστροφές, όπως τις δασικές πυρκαγιές στη Σιβηρία και την Αυστραλία, τον σφοδρότερο καύσωνα των τελευταίων 1.000 ετών στη Βόρειο Αμερική, τις ακραίες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν εκτεταμμένες πλημμύρες στην Ασία, την Αφρική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
«Η νέα συνθήκη είναι τα ακραία φαινόμενα. Υπάρχουν όλο και περισσότερες επιστημονικές ενδείξεις ότι κάποια από αυτά φέρουν τη σφραγίδα της προκληθείσας από τον άνθρωπο κλιματικής αλλαγής», λέει ο ΓΓ του WMO, Πέτερι Τάλας.
Διαβάστε ακόμη
Μπλοκαρισμένες λόγω οφειλών 6 στις 10 συντάξεις επαγγελματιών
Μπαράζ εταιρικών ομολόγων και νέες εισαγωγές στο Χρηματιστήριο (πίνακας)
Γιώργος Πορτοκαλίδης (Ιωνική Σφολιάτα): Εξωστρέφεια και στροφή στα vegan προϊόντα (pic)