Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ηγέτες από όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν αντίποινα αφήνοντας πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο να διαπραγματευτούν.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει περαιτέρω αντίμετρα κατά των δασμών των ΗΠΑ στην περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.

Όπως είπε, οι δασμοί που ανακοίνωσε χθες ο Τραμπ απειλούν να καταφέρουν «μείζον πλήγμα» στην παγκόσμια οικονομία, διαμηνύοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να ανταποδώσει» τα μέτρα αυτά. Οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, στέκοντας στο ότι θα υποφέρουν ιδίως όλες οι επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε πως η ΕΕ πέρα από το ότι έτοιμη να αντιδράσει, προετοιμάζει ήδη περαιτέρω πακέτα μέτρων για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα επιδείξει ενιαία στάση και επέμεινε στο ότι η Ένωση είναι η δύναμη των κρατών μελών της. Υποσχέθηκε πως η ΕΕ θα σταθεί στο πλάι όσων πλήττονται. Ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μπερντ Λάνγκε, προειδοποίησε ότι οι νέοι τελωνειακοί δασμοί που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χθες Τετάρτη θα έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες, ιδίως για τον μέσο πολίτη.

Ο κ. Τραμπ μπορεί να έκανε λόγο για «ημέρα απελευθέρωσης», αλλά από τη σκοπιά του μέσου πολίτη είναι μάλλον πιθανότερο να αποδειχτεί «ημέρα πληθωρισμού», σχολίασε ο κ. Λάνγκε. «Ο αντίκτυπος ενός εμπορικού πολέμου θα πλήξει κυρίως τους αμερικανούς καταναλωτές, με αυξημένα κόστη και αναποτελεσματικότητες στην παραγωγή και στις διαδικασίες», σημείωσε.

Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικής χαρακτήρισε αδικαιολόγητα και δυσανάλογα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και οικονομική ύφεση, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και παγκοσμίως.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις συνέπειες στο επενδυτικό κλίμα, παραπέμποντας στην αναταραχή στις κεφαλαιαγορές. Σύμφωνα με τον κ. Λάνγκε, απαιτείται ενιαία αντίδραση από τις χώρες που πλήττονται και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξετάσει το συντομότερο δυνατό ποια είναι τα καλύτερα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να χειριστεί τη νέα κατάσταση και να πείσει τις ΗΠΑ να διαπραγματευτούν — και πάντως να μην υποχωρήσει και να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, πρόσθεσε.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση της Βρετανίας δήλωσε πως έχει πρόθεση να συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για να «μετριαστεί» ο αντίκτυπος των τελωνειακών δασμών του Τραμπ και δεν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε ανταπόδοσή τους. «Οι ΗΠΑ είναι ο εγγύτερος σύμμαχός μας, η προσέγγισή μας συνίσταται στο να παραμείνουμε ήρεμοι και να δεσμευτούμε να κλείσουμε συμφωνία η οποία, το ελπίζουμε, θα μετριάσει τον αντίκτυπο αυτού που ανακοινώθηκε», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εμπορίου Τζόναθαν Ρέινολντς.

Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να ακυρώσουν «αμέσως» τους αμοιβαίους δασμούς, με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας να δηλώνει ότι θα λάβει «αποφασιστικά αντίμετρα» κατά των σαρωτικών αμερικανικών δασμών που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα είπε πως «η Ιαπωνία είναι μια χώρα που πραγματοποιεί το μεγαλύτερο ποσό επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε αναρωτιόμαστε αν έχει νόημα (η Ουάσιγκτον) να εφαρμόσει ενιαίους δασμούς σε όλες τις χώρες». «Πρέπει να εξετάσουμε τι είναι καλύτερο για το εθνικό συμφέρον της Ιαπωνίας. Βάζουμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι για να εξετάσουμε την πιο αποτελεσματική απάντηση».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε ότι η Οτάβα θα πολεμήσει τους δασμούς «με σκοπό και με δύναμη», καθώς η κυβέρνησή του προετοιμάζεται για μια πλήρη σειρά αντιμέτρων που θα παρουσιαστούν την Πέμπτη.

«Οι αμερικανικοί δασμοί σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέτρο το οποίο θεωρώ λανθασμένο και δεν συμφέρει καμιά από τις δύο πλευρές», έκρινε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι χθες Τετάρτη μέσω Facebook.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επεξεργαστούμε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, ώστε να αποτρέψουμε εμπορικό πόλεμο ο οποίος θα αποδυνάμωνε αναπόφευκτα τη Δύση προς όφελος άλλων διεθνών παικτών», συνέχισε.

Επανέλαβε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησής της θα έχουν γνώμονα το συμφέρον της Ιταλίας και θα προκύψουν και από τον διάλογο με τους ευρωπαίους εταίρους της.

Ο εκτελών χρέη προέδρου της Νότιας Κορέας, Χαν Ντακ-σου, διέταξε έκτακτα μέτρα στήριξης για τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις που θα επηρεαστούν, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας, και διέταξε τους αξιωματούχους να διαπραγματευτούν ενεργά με την Ουάσινγκτον για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις των πρόσθετων εισφορών.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε χαρακτήρισε τους δασμούς του Τραμπ «κακή απόφαση» και δήλωσε ότι τα μέτρα δεν αποτελούν «πράξη ενός φίλου», αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο να απαντήσει με αμοιβαίες εισφορές κατά των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση του Βραζιλιάνου προέδρου Λούλα έκανε σαφές χθες Τετάρτη πως εξετάζει «όλα» τα πιθανά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην επιβολή δασμών 10% στα προϊόντα που εισάγουν από τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Νωρίτερα, το βραζιλιάνικο κοινοβούλιο υιοθέτησε νόμο που δίνει στην κυβέρνηση τρόπους να ανταποδώσει τους φραγμούς στο εμπόριο. Ο νόμος περί οικονομικής «αμοιβαιότητας» εγκρίθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές όλων των κομμάτων που ήταν παρόντες στην κάτω Βουλή, την επομένη της υιοθέτησής του από τη Γερουσία της Βραζιλίας.

Διαβάστε ακόμη 

Καταιγίδα στις αγορές: Η δασμολογική επίθεση Τραμπ προκαλεί παγκόσμιο sell off

DefencEduNet: Ανοίγει φτερά το πρώτο αμυντικό cluster – Οι πρώτες υποτροφίες και συνεργασίες (pics)

Δασμοί: Τέθηκαν ήδη σε ισχύ με 25% επιβάρυνση στα εισαγόμενα αυτοκίνητα – Αναμένεται δραματική αύξηση του κόστους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα