Οι αγελάδες και το γάλα είναι «πασέ», το κοτόπουλο και το μπρόκολο είναι trendy, αν η Παγκόσμια Τράπεζα καταφέρει να προωθήσει το αφήγημά της.
Σε μία νέα ανάλυση, η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει την αναδρομολόγηση των δισεκατομμυρίων που ξοδεύουν οι πλούσιες χώρες για την παραγωγή προϊόντων τα οποία προκαλούν αύξηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, όπως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά, για πιο φιλικές προς το κλίμα επιλογές, όπως τα πουλερικά, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Αυτός είναι ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους για να σωθεί ο πλανήτης από την κλιματική αλλαγή, όπως υποστηρίζει η τράπεζα.
Η πολιτισμικά ευαίσθητη σύσταση, η οποία είναι βέβαιο ότι θα αναστατώσει ορισμένους συντηρητικούς πολιτικούς αλλά και τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι μία από τις πολλές προτάσεις που προσφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα για τη μείωση της επιβλαβούς για το κλίμα ρύπανσης από τους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων, οι οποίοι ευθύνονται για σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
«Πρέπει να σταματήσουμε να καταστρέφουμε τον πλανήτη μέσω της διατροφής μας», δήλωσε στο POLITICO το αρμόδιο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη γεωργία και τα τρόφιμα, Τζούλιαν Λαμπιέτι.
Το έγγραφο δημοσιεύθηκε σε μια διπλωματικά στρατηγική στιγμή, καθώς οι χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού, δη το παγκόσμιο σύμφωνο που τις καλεί να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, ετοιμάζονται να επικαιροποιήσουν τα κλιματικά τους σχέδια έως τα τέλη του 2025.
Καθώς ο πλανήτης πρέπει να επιταχύνει τις μειώσεις των εκπομπών του για να διατηρήσει ζωντανούς τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, η Παγκόσμια Τράπεζα ζητά από τους αξιωματούχους να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στη γεωργία και τη βιομηχανία των τροφίμων, η οποία, σύμφωνα με την τράπεζα, έχει παραμεληθεί και υποχρηματοδοτηθεί εδώ και καιρό.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι χώρες πρέπει να διοχετεύουν 260 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε αυτούς τους τομείς για να ασχοληθούν σοβαρά με την εξάλειψη των εκπομπών αερίων τους έως το 2050, κάτι το οποίο αποτελεί έναν κοινό στόχο για τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Το ποσό αυτό είναι 18 φορές περισσότερο από ό,τι επενδύουν σήμερα οι χώρες.
Οι κυβερνήσεις μπορούν να καλύψουν εν μέρει το κενό με τον αναπροσανατολισμό των επιδοτήσεων για το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα προς εναλλακτικές λύσεις με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα, όπως αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα.
Η αλλαγή αυτή είναι ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους για τις πλούσιες χώρες, οι οποίες εκτιμάται ότι παράγουν περίπου το 20% των παγκόσμιων εκπομπών από τον αγροδιατροφικό τομέα, να μειώσουν τη ζήτηση για τρόφιμα με υψηλό βαθμό ρύπανσης.
Το αποτέλεσμα, όπως προσθέτει η τράπεζα, θα τιμολογούσε ουσιαστικά τον αντίκτυπο του κλίματος στο κόστος των τροφίμων.
«Η τιμολόγηση του πλήρους κόστους των τροφίμων ζωικής προέλευσης, ώστε να αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος τους όσον αφορά το κλίμα, θα καθιστούσε τις επιλογές τροφίμων με χαμηλές εκπομπές πιο ανταγωνιστικές για την αγορά», αναφέρει η έκθεση, τονίζοντας ότι η στροφή σε δίαιτες φυτικής προέλευσης θα μπορούσε να εξοικονομήσει διπλάσια ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με άλλες μεθόδους.
Η παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων περιλαμβάνει σχεδόν το 60% των εκπομπών από τον αγροδιατροφικό τομέα.
Ο Λαμπιέτι προειδοποίησε κατά της υπερβολικής εστίασης στο «τι δεν πρέπει να κάνουμε», ενθαρρύνοντας περισσότερη προσοχή «στο τι πρέπει να κάνουμε».
Τα τρόφιμα είναι μια «έντονα προσωπική επιλογή», προσέθεσε, τονίζοντας ότι φοβάται ότι «αυτό που θα έπρεπε να είναι μια συζήτηση βασισμένη σε δεδομένα μπορεί να μετατραπεί σε μάχη πολιτιστικής αντιπαράθεσης».
Διαβάστε ακόμη
Τράπεζες: Στο προσκήνιο ο 5ος πυλώνας και ο «γάμος» Αττικής – Παγκρήτιας
Γιατί η αγορά πετρελαίου εισέρχεται σε μια νέα φάση
Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Τελεσίγραφο Nexans σε ΑΔΜΗΕ «ή πληρώνετε τις δόσεις ή σταματώ το έργο»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ