search icon

Διεθνή

Παγκόσμια Τράπεζα: Εναλλακτικές έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου σε… 5 χρόνια

Σχεδόν αδύνατη θεωρούν οι αναλυτές την άμεση και ολική απαγκίστρωση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας από την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου - «Στροφή 180 μοιρών» στην ενεργειακή τακτική της Γερμανίας

Θα υπάρξουν εναλλακτικές επιλογές για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ορίζοντα 5ετίας, σύμφωνα με συνέντευξή του Προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, David Malpass στο πρακτορείο CBS.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, σύμφωνα με αναλυτές, η ολική αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου είναι σχεδόν αδύνατη. Παρ’ όλα αυτά η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελούσε λόγο σοβαρής ανησυχίας ακόμα και πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούσαν εναλλακτικές μέσω εισαγωγής LNG για την ενίσχυση των πενιχρών φετινών αποθεμάτων.

Λίγο πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Κατάρ είχε ανακοινώσει πως θα μπορέσει να εκτρέψει μόλις το 10%-15% του LNG προς την Ευρώπη, ενώ ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας Saad al-Kaabi τόνισε πως η αντικατάσταση των ρωσικών παροχών προς την Ευρώπη είναι «σχεδόν αδύνατη» αυτή τη στιγμή.

Βήματα για την απαγκίστρωση από τη Ρωσία λαμβάνει η Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή πως θα ξεκινήσει την κατασκευή δύο σταθμών εισαγωγής LNG, ενώ τόνισε πως αυτή τη στιγμή δε μελετά την ολική άρση χρήσης οποιωνδήποτε μορφών παραγωγής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών εργοστασίων και της καύσης άνθρακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών φυσικού αερίου της από τη Ρωσία. Το 2020, το 43,4% του αποθέματος φυσικού αερίου της ΕΕ, προερχόταν από τη Ρωσία, ενώ ακολουθούσε η Νορβηγία με ποσοστό 20%.

Από την άλλη, ο επικεφαλής ενέργειας της Ευρώπης, μιλώντας την Πέμπτη στο CNBC, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στο μπλοκ.

Ωστόσο, αφότου η Δύση επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα για την απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, υπάρχει ανησυχία ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να ανταποδώσει περικόπτοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: «Ξεφορτώθηκαν» δάνεια 70 δισ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια – Η ευκαιρία της δευτερογενούς αγοράς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θα υπάρξει τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων – Τι συμφώνησαν Μόσχα και Κίεβο (tweets)

Οι Ρώσοι υποφέρουν από τις οικονομικές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία

Exit mobile version