Oι επιχειρήσεις θεωρούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους ως την μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Oxford Economics.

Η έρευνα αυτή φαίνεται πως επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις πως τα ρίσκα τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις έχουν αλλάξει «τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο», όπως τόνισε και ο αναλυτής Τζέιμι Τόμσον. 

Περίπου το 36% των ερωτηθέντων εταιρειών έθεσαν τους γεωπολιτικούς κινδύνους ως κύριο λόγο ανησυχίας, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα και βέβαια τις σχέσεις Ρωσίας και ΝΑΤΟ. 

Σε αντίθεση με τα πρόσφατα αυτά αποτελέσματα, σύμφωνα με έρευνα του Απριλίου, περίπου το ήμισυ των ερωτηθέντων θεωρούσαν είτε την πιστωτική μείωση είτε την δημιουργία μίας οικονομικής κρίσης ως τους σημαντικότερους κινδύνους σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το CNBC, η πρόσφατη έρευνα 2023 Global Risk Survey συμπεριλάμβανε δείγμα 127 επιχειρήσεων και διήρκησε από τις 6 μέχρι τις 27 Ιουλίου. 

Εντάσεις

Τα ευρήματα λαμβάνουν υπόψη τις εντάσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου, τη στιγμή που οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε πολυετές ναδίρ.

Όσον αφορά την Ταϊβάν, η Κίνα επιμένει πως το θέμα αποτελεί εσωτερικό πρόβλημα και προειδοποίησε τις ΗΠΑ πως η «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει δεν πρέπει να παραβιαστεί.

Αν και το Πεκίνο θεωρεί το νησί ως μέρος της επικράτειάς του, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόσφατα ανακοίνωσε την αποστολή πακέτου στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας $345 εκατομμυρίων στην κυβέρνηση της Ταϊβάν, κάτι το οποίο θα προκαλέσει αντιδράσεις.

Την ίδια στιγμή, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εντείνει τις σχέσεις μεταξύ του Κρεμλίνου και του ΝΑΤΟ και έχει διασπάσει την παγκόσμια κοινότητα σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο.

Πληθωρισμός

Αν και οι επιχειρήσεις θεωρούν τον πληθωρισμό ως σημαντικό κίνδυνο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, φαίνεται πως είναι πιο αισιόδοξες όσον αφορά τη βελτίωση του προβλήματος, σύμφωνα με την έρευνα.

«Οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων για τον παγκόσμιο πληθωρισμό κυμαίνονται στο 3,7% για το 2024, 0,2% υπό της προηγούμενης εκτίμησής τους», σημείωσε ο Τόμσον, προσθέτοντας πως «ο αναμενόμενος πληθωρισμός σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο έχει μειωθεί σημαντικά, περιορίζοντας τις πρόσφατες αυξητικές τάσεις».

Περιορισμένες είναι και οι ανησυχίες όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα. Το 30% των ερωτηθέντων υποστήριξαν πως η σημαντική μείωση της πίστωσης ή η δημιουργία μίας οικονομικής κρίσης είναι πιθανές σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Σημειωτέον πως ορισμένοι επενδυτές όπως ο Κέβιν Ο’ Λίρι έχουν προβλέψει πως η συνεχιζόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες καταρρεύσεις τοπικών αμερικανικών τραπεζών.

Μεσοπρόθεσμα ρίσκα

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να αποτελούν μεγάλο πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις την επόμενη πενταετία. «Πάνω από το 60% των ερωτηθέντων τόνισαν πως τα ρίσκα αυτά αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα δεδομένης της μείωσης της παγκοσμιοποίησης του εμπορίου και του χρηματοοικονομικού συστήματος», όπως ανέφερε ο Τόμσον.

Το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας έχει αποδειχθεί απογοητευτικό, με το ΔΝΤ να υποστηρίζει πως «η συνεχιζόμενη αδυναμία στον κινεζικό τομέα ακινήτων συνεχίζει να ασκεί αρνητικές πιέσεις στην επένδυση, ενώ η ζήτηση από το εξωτερικό παραμένει ισχνή και η ανεργία των νέων στη χώρα έχει αυξηθεί άνω του 20%».

Διαβάστε ακόμη:

Βουτιά της τουρκικής λίρας σε νέα ιστορικά χαμηλά – Δυσοίωνες οι προβλέψεις των αναλυτών

Ηomeporting: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πάνω από 130 διαφορετικά κρουαζιερόπλοια

Handelsblatt: Πώς τα καταφέρνει τόσο καλά ο Μητσοτάκης;

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ