search icon

Διεθνή

Ουκρανικά σιτηρά: Συμφωνία Ουκρανίας – Σλοβακίας για σύστημα αδειών

Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει την άρση του εμπάργκο στις εισαγωγές τεσσάρων ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το σλοβάκικο υπουργείο Γεωργίας - Διαπραγματεύσεις με την Πολωνία "τις επόμενες ημέρες" ανακοίνωσε το Κίεβο

Οι υπουργοί Γεωργίας της Σλοβακίας και της Ουκρανίας συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα σύστημα αδειών για τις εισαγωγές σιτηρών, γεγονός που θα επιτρέψει την άρση του εμπάργκο στις εισαγωγές τεσσάρων ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, ανακοίνωσε σήμερα το σλοβάκικο υπουργείο Γεωργίας.

Παράλληλα η Ουκρανία θα έχει διαπραγματεύσεις και με την Πολωνία “τις επόμενες ημέρες” προκειμένου να διευθετήσουν το ίδιο ζήτημα, σημείωσε το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας.

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν περιορισμούς στις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία την Παρασκευή, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην παρατείνει την απαγόρευση στις πωλήσεις σε πέντε ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, στις οποίες περιλαμβάνονται και η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Οι χώρες αυτές καταγγέλλουν ότι τα φθηνά, ουκρανικά σιτηρά, τα οποία θα έπρεπε να διέρχονται από το έδαφός τους προκειμένου να εξαχθούν πιο δυτικά, καταστρέφουν την εσωτερική τους αγορά.

Το μεγαλύτερο μέρος του 2022 περίπου το 60% των ουκρανικών σιτηρών πέρασε από αυτές τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες για να εξαχθεί.

Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε όταν η Ουκρανία προσέφυγε εναντίον των πέντε χωρών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

“Οι υπουργοί συμφώνησαν να δημιουργηθεί ένα εμπορικό σύστημα που θα βασίζεται στην έκδοση και τον έλεγχο αδειών”, εξήγησε το σλοβάκικο υπουργείο Γεωργίας. “Μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή αυτό το σύστημα και να ελεγχθεί πλήρως, παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση στις εισαγωγές τεσσάρων προϊόντων από την Ουκρανία”, πρόσθεσε.

Εξάλλου το Κίεβο δέχθηκε να αποσύρει την προσφυγή του εναντίον της Σλοβακίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Την ίδια ώρα το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας επεσήμανε ότι “διαπραγματεύσεις” για το ίδιο ζήτημα θα διεξαχθούν “τις επόμενες ημέρες” με την Πολωνία, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι δύο γειτονικές χώρες διατηρούν “στενές σχέσεις” παρά την κλιμακούμενη διμερή ένταση.

Ο Ουκρανός υπουργός Γεωργίας Μικόλα Σόλσκιι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πολωνό ομόλογό του Ρόμπερτ Τέλους για το θέμα, εξήγησε το ουκρανικό υπουργείο, σύμφωνα με το οποίο οι δύο άνδρες “συμφώνησαν να βρουν μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη της τα συμφέροντα των δύο χωρών”.

Παράλληλα οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την ελπίδα “να βρεθεί στο άμεσο μέλλον ένας δρόμος για τη συνεργασία στο θέμα των εξαγωγών”, μια πρώτη ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ του Κιέβου και της Βαρσοβίας.

“Η Πολωνία θα εξετάσει επίσης το σχέδιο εξαγωγών της Ουκρανίας και θα προετοιμάσει τις προτάσεις της για το θέμα“, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο.

Χθες Τετάρτη το βράδυ η Πολωνία ανακοίνωσε ότι δεν θα προσφέρει πλέον όπλα στο Κίεβο.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δεν διευκρίνισε πότε η Πολωνία, μία από τις χώρες που παρέχουν τα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, σταμάτησε να εξοπλίζει τη γείτονά της ούτε αν αυτό συνδέεται με την αντιπαράθεση για τα ουκρανικά σιτηρά, τις εισαγωγές των οποίων απαγόρευσε η Βαρσοβία με στόχο να προστατεύσει τα συμφέροντα των αγροτών της.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγες ώρες αφού η Βαρσοβία κάλεσε “εκτάκτως” τον Ουκρανό πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον ΟΗΕ.

Την Τρίτη ο Ζελένσκι κατήγγειλε ότι “κάποιες χώρες εμποδίζουν την αλληλεγγύη (με την Ουκρανία) υποστηρίζοντας έμμεσα τη Ρωσία”.

Καταγγέλλοντας τον “απαράδεκτο για την Ουκρανία χαρακτήρα της μονομερούς απαγόρευσης από την Πολωνία των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών”, ο Νικολένκο πρόσθεσε ότι “η ουκρανική πλευρά πρότεινε στην Πολωνία μια εποικοδομητική λύση στο πρόβλημα των σιτηρών”.

Επέκρινε εξάλλου “τον λανθασμένο χαρακτήρα” των δηλώσεων του Πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα ο οποίος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, συνέκρινε την Ουκρανία με έναν άνθρωπο που πνίγεται και κινδυνεύει να παρασύρει στον βυθό και να πνίξει και όποιον προσπαθεί να τον σώσει, εννοώντας τη χώρα του.

Διαβάστε ακόμη

Ο πόλεμος των τρολ, η Εφη και ο Stefanos, το ντέρμπι Cosmote-Nova, η μάχη στα νερά και τα ακίνητα στην Κύπρο

Π. Γεωργιόπουλος: Πώς η ΝΟVA έγινε ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος πάροχος σε κινητή και τηλεόραση

Ιωάννης Γιώτης (Γιώτης): Αξιοσημείωτα κέρδη παρά τις πιέσεις για την εταιρεία του προέδρου των Βιομηχάνων Τροφίμων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version