search icon

Διεθνή

Ουκρανία: Ξεκινά τριήμερο συνομιλιών στην Τουρκία – «Αχτίδα» ελπίδας για ειρήνη

Νέες αεροπορικές επιδρομές των ρωσικών δυνάμεων σε αρκετές πόλεις - Ζελένσκι: Δεν θα δεχθώ εδαφικές παραχωρήσεις - Αναδίπλωση Μπάιντεν για την «αλλαγή καθεστώτος» στη Ρωσία

Στην Τουρκία αρχίζουν σήμερα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, 32 ημέρες μετά την έναρξη των ρωσικών επιθέσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, εμφανίζεται διατεθειμένος να συζητήσει με τη Μόσχα ένα καθεστώς ουδετερότητας της χώρας του, διαμηνύει ωστόσο ότι δεν πρόκειται να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις, απαντώντας εμμέσως στις πληροφορίες ότι σχεδιάζεται η απόσχιση των ανατολικών περιοχών.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος, πρόσωπο με πρόσωπο, στην Τουρκία, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου», ανακοίνωσε το στέλεχος της ουκρανικής αντιπροσωπείας Νταβίντ Αρακχάμια.

Ο τελευταίος, άκαρπος τότε, γύρος απευθείας διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου, στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Πάντως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται διπλωματική κινητικότητα, όπως η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Κυριακής οι πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει «κάθε αναγκαία συνεισφορά» για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Σημειωτέον ότι εδώ και μέρες Τούρκοι κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν στο αισιόδοξο σενάριο για τις εξελίξεις.

Ζελένσκι: Ουδετερότητα ναι, διχοτόμηση όχι

Σε νέο διάγγελμά του αργά το βράδυ της Κυριακής, αλλά και σε συνομιλία που είχε νωρίτερα με Ρώσους δημοσιογράφος, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έθεσε τη θέση που θα τηρήσει η χώρας του στις νέες διαπραγματεύσεις.

Στο διάγγελμά του ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του επιμένει στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές: η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση. Είναι εκ των ων ουκ άνευ το να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας. Προφανώς, σκοπός μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας μας στη φυσιολογική ζωή το συντομότερο δυνατό».

Προς τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, με την εγγύηση όμως από τρίτα μέρη και βεβαίως αυτή η συμφωνία να τεθεί σε δημοψήφισμα.

«Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας», ήταν η φράση του Ζελένσκι, που έδειξε ότι οι συζητήσεις μπαίνουν σε πιο ουσιαστικά σημεία και σε κάποια θέματα μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις. Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν διοαπραγματεύεται την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Επισήμανε επίσης ότι ένα ακόμα σημείο που συζητείται (σημείωση: προς τη θετική κατεύθυνση για να γίνει αποδεκτό) είναι η χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Νέες αεροπορικές επιδρομές – Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία για «απάνθρωπες» τακτικές

Στο μεταξύ, οι ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις συνεχίζονται, αλλά με μικρότερη ένταση το τελευταίο 24ωρο και σε  διάσπαρτα σημεία της χώρας.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για νέα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας σε αρκετές πόλεις το βράδυ της Κυριακής.

Η πρωτεύουσα Κίεβο και οι πόλεις Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο ήταν ανάμεσα σε αυτές όπου ακούστηκαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις. Χώρος αποθήκευσης καυσίμων βρίσκεται στις φλόγες στο Λουζκ (βορειοδυτικά).

Οι σειρήνες της αεράμυνας ακούστηκαν σε πρακτικά όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Η ουκρανική ηγεσία κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό πως εφαρμόζει «απάνθρωπες τακτικές», αναφερόμενο στον «μερικό ή πλήρη αποκλεισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων» και «τον αποκλεισμό πολιορκημένων πόλεων», σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Κατά τον ίδιο, συνεχίζονται οι «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον ουκρανικών πόλεων ενώ η Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι καίριας στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, ισοπεδώνεται.

Η Ρωσία «δεν έχει πια γλώσσα, ανθρωπιά, πολιτισμό», συνέχισε ο κ. Ποντόλιακ, «μόνο πυραύλους, βόμβες και σκοπό να σβήσει (την Ουκρανία) από το πρόσωπο της Γης».

Για επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο μιλά Ουκρανός αξιωματικός

Ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, κατά τον διοικητή των δυνάμεων στην περιοχή.

Ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ ανέφερε μέσω Telegram πως ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν χθες από αρκετές τοποθεσίες.

«Απωθούμε τις δυνάμεις κατοχής προς την κατεύθυνση των συνόρων» της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ανέφερε ο αξιωματικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατοικία χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στο χωριό Οσκίλ, στην περιφέρεια Ιζιούμ, με συνέπεια να χάσει τη ζωή της τετραμελής οικογένεια.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Η Ρωσία μεταφέρει κι άλλους πυραύλους στη Λευκορωσία (ουκρανικό γενικό επιτελείο)

Ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέες πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία και μεταφέρει πυραύλους σε εξέδρες εκτόξευσης στη Λευκορωσία, ανέφερε το βράδυ της Κυριακής το ουκρανικό γενικό επιτελείο, επικαλούμενο πληροφορίες που έλαβε.

Οι πύραυλοι προορίζονται για συστήματα Ισκαντέρ μονάδων που έχουν αναπτυχθεί κοντά στο Καλίνκαβιτσι, στη νοτιοανατολική Λευκορωσία, σύμφωνα με το επιτελείο.

Ο Μπάιντεν δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Κυριακή ότι δεν καλούσε να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία όταν είπε προχθές Σάββατο ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν γίνεται να παραμείνει στην εξουσία».

«Όχι» απάντησε μονολεκτικά ο κ. Μπάιντεν εξερχόμενος από λειτουργία σε εκκλησία της Ουάσινγκτον ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν αξίωνε αλλαγή του καθεστώτος στη Ρωσική Ομοσπονδία με τη δήλωσή του αυτή, που προκάλεσε οργή στη Μόσχα και προβληματισμό σε συμμάχους.

Αντιδράσεις είχε προκαλέσει και ο χαρακτηρισμός «χασάπης» για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η ξεκάθαρη αντίδραση του Εμανουέλ Μακρόν, φαίνεται ότι κρύβει και την ενόχληση της Ευρώπης για την εμμονή των ΗΠΑ να δώσουν ένα μήνυμα για τον ηγεμονικό ρόλο που επιδιώκουν στην Ευρώπη. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινήθηκαν μεν ακαριαία και στάθηκαν απέναντι στη ρωσική εισβολή, καταδικάζοντας τις ενέργειες του Πούτιν, αλλά δεν επιθυμούν, ούτε να προσδεθούν στο άρμα της Ουάσιγκτον, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που φαντασιώνεται ο Λευκός Οίκος, ούτε να ταυτιστούν με τις στρατηγικές, ακόμα και οικονομικές επιδιώξεις των Αμερικανών στην Ευρώπη, καθώς οι ίδιες έχουν και τις δικές τους ισορροπίες με τη Μόσχα και ένα πιο σύνθετο πλέγμα σχέσεων με τη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη:

Αμερικανικό LNG: Στη Γερμανία οι πρώτες συνομιλίες για τις νέες εξαγωγές στην Ευρώπη

Οι στεριανές μπίζνες των εφοπλιστών, ο νέος διαδικτυακός παίκτης, ο Σαχίνης και το bonus του 1 εκατ. ευρώ

Λάδι στη «φωτιά» των ανατιμήσεων ρίχνει η ανησυχία για ελλείψεις

 

Exit mobile version