search icon

Διεθνή

Ουκρανία: Βγάζουν τους διάσημους Ρώσους από τους δρόμους και τις πινακίδες τους (tweet + pic)

Σε καταπράσινους παράδρομους και μεγάλες λεωφόρους της Ουκρανίας, ο εχθρός δεν φοράει ρωσική στρατιωτική στολή, αλλά έχει ρωσικά ονόματα μεγάλων προσωπικοτήτων. Όπως Παβλόφ. Ή Τσαϊκόφσκι. Ή Μεγάλη Αικατερίνη. Είναι γεγονός, λοιπόν, ότι θα ερχόταν η στιγμή κατά την οποία αυτά τα ονόματα θα «αποκαθηλώνονταν» από τις πινακίδες της Ουκρανίας. Ήδη, αξιωματούχοι της χώρας που αντιστέκεται […]

Σε καταπράσινους παράδρομους και μεγάλες λεωφόρους της Ουκρανίας, ο εχθρός δεν φοράει ρωσική στρατιωτική στολή, αλλά έχει ρωσικά ονόματα μεγάλων προσωπικοτήτων. Όπως Παβλόφ. Ή Τσαϊκόφσκι. Ή Μεγάλη Αικατερίνη.

Είναι γεγονός, λοιπόν, ότι θα ερχόταν η στιγμή κατά την οποία αυτά τα ονόματα θα «αποκαθηλώνονταν» από τις πινακίδες της Ουκρανίας. Ήδη, αξιωματούχοι της χώρας που αντιστέκεται στην επίθεση της Ρωσίας έχουν ξεκινήσει την… «αποξήλωση». Δρόμοι, στάσεις του μετρό, όπου έφεραν ονόματα που παραπέμπουν στην ιστορία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας ή της Σοβιετικής Ένωσης, τέθηκαν στο στόχαστρο των Ουκρανών, σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης.

«Υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας, ακόμα και στην πρώτη γραμμή του πολιτισμού», δήλωσε ο Αντρίι Μοσκαλένκο, αντιδήμαρχος του Λβιβ και επικεφαλής μιας επιτροπής που εξέτασε τα ονόματα σε κάθε έναν από τους περισσότερους από 1.000 δρόμους της πόλης. «Δεν θέλουμε να έχουμε τίποτα κοινό με τους δολοφόνους», υπογράμμισε ο ίδιος.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία κάνει μια τέτοια προσπάθεια: μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν μια από τις πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που μετονόμασαν δρόμους και αφαίρεσαν αγάλματα που θύμιζαν την εποχή της κομμουνιστικής κυριαρχίας.

Αυτή τη φορά, η απόφαση να διαγραφούν τα ρωσικά ονόματα δεν συμβολίζει απλώς την περιφρόνηση προς την εισβολή και τη σοβιετική ιστορία, δήλωσε ο Βασίλ Κμετ, ιστορικός στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Ιβάν Φράνκο του Λβιβ, για να προσθέσει: Πρόκειται επίσης για την επαναβεβαίωση μίας ουκρανικής ταυτότητας που πολλοί πιστεύουν ότι έχει καταπιεστεί κάτω από αιώνες κυριαρχίας από τον πιο ισχυρό γείτονά της. «Η έννοια της από-αποικιοποίησης είναι λίγο ευρύτερη», υπογράμμισε.

Το Λβιβ είναι μια από τις πολλές περιοχές που αναλαμβάνουν εκστρατείες «από-αποικιοποίησης». Το ίδιο και η βορειοδυτική πόλη Λουτσκ, η οποία σχεδιάζει να μετονομάσει πάνω από 100 δρόμους. Στη νότια πόλη-λιμάνι της Οδησσού, της οποίας οι κάτοικοι είναι κυρίως ρωσόφωνοι, οι πολιτικοί συζητούν αν θα αφαιρέσουν ένα μνημείο της Μεγάλης Αικατερίνης, της Ρωσίδας αυτοκράτειρας που ίδρυσε την πόλη, το μακρινό 1794.

Στην πρωτεύουσα Κίεβο, το Δημοτικό Συμβούλιο εξετάζει τη μετονομασία της στάσης του μετρό Λέων Τολστόι σε Βασίλ Στους, Ουκρανού ποιητή και αντιφρονούντα.

Η στάση «Μινσκ» -που πήρε το όνομά της από την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, η οποία στάθηκε δίπλα στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της εισβολής- μπορεί σύντομα να μετονομαστεί σε «Βαρσοβία», τιμώντας την υποστήριξη της Πολωνίας στην Ουκρανία.

Η αφαίρεση των ονομάτων ορισμένων πολιτισμικών συμβόλων -κάτι που η επιτροπή του Λβιβ είπε ότι έκανε μετά από διαβούλευση με ακαδημαϊκούς από τους σχετικούς τομείς– έχει αποδειχθεί διχαστική. Η ιστορία μορφών όπως ο Πιοτρ Τσαϊκόφσκι μπορεί να είναι δύσκολη: Οι οικογενειακές ρίζες του κλασικού συνθέτη βρίσκονται στη σύγχρονη Ουκρανία και ορισμένοι μουσικολόγοι λένε ότι τα έργα του ήταν εμπνευσμένα από την ουκρανική λαϊκή μουσική.

Οι εργασίες συνεχίζονται και είναι δεδομένο πως η Ουκρανία δεν είναι η πρώτη χώρα η οποία ανέλαβε ένα τέτοιο εγχείρημα – το rename σε πινακίδες: οι Ηνωμένες Πολιτείες παλεύουν επί δεκαετίες με την τύχη κάποιων μνημείων, από την εποχή ακόμα του Εμφυλίου Πολέμου, τη μάχη μεταξύ Βορείων και Νοτίων.

Φωτο κειμένου: Άγαλμα της Μεγάλης Αικατερίνης

Διαβάστε ακόμα: 

Η εκρηκτική αύξηση του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο ανοίγει «παράθυρο» για νέα μέτρα στα καύσιμα 

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Ποιοι και γιατί πρέπει να να τις υποβάλουν πριν από τις 14 Ιουνίου (vid) 

Το «Βατερλώ» των μικροεπενδυτών στα κρυπτονομίσματα

Exit mobile version