search icon

Διεθνή

Ουκρανία: Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται ξανά στον ΟΗΕ για την έκρηξη στο φράγμα (tweets)

Περίπου 1.500 κατοικίες έχουν πλημμυρίσει μέχρι στιγμής και το νερό συνεχίζει να ρέει ανεξέλεγκτο - Για δολιοφθορά κάνει λόγο το Κίεβο, για εσκεμμένη προβοκάτσια η Μόσχα

Μετά την καταστροφή του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα χθες Τρίτη, η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορήθηκαν ξανά κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Σερχίι Κισλίτσα κατηγόρησε τη Μόσχα πως πυροδότησε «βόμβα μαζικής περιβαλλοντικής καταστροφής», ότι προκάλεσε «τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή καταστροφή στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», μιλώντας για «οικολογική και τεχνολογική τρομοκρατία» και «ακόμη ένα παράδειγμα της γενοκτονίας της Ρωσίας εναντίον των Ουκρανών».

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια μίλησε αντιθέτως για «εσκεμμένη δολιοφθορά από το Κίεβο», για «έγκλημα πολέμου και τρομοκρατική ενέργεια», για «αδιανόητο έγκλημα».

Το φράγμα έχει υποστεί βαριά ρηγμάτωση και η πλημμύρα που επακολούθησε έπνιξε στο νερό εκατοντάδες κατοικίες, αναγκάζοντας περίπου 85.000 κατοίκους να απομακρυνθούν εσπευσμένα.

Περίπου 1.500 κατοικίες έχουν πλημμυρίσει μέχρι στιγμής, ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και της υδροδότησης. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του τμήματος της Χερσώνας που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας, καθώς το υπόλοιπο βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, μεγάλος αριθμός σπιτιών, καθώς και τρεις γέφυρες κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Δνείπερου έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές εξαιτίας του ρήγματος στο φράγμα Νόβα Καχόφκα. Ο ίδιος έκανε λόγο για συνεχείς προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να εκκενώσουν την πληγείσα περιοχή, με 50 λεωφορεία και έναν μεγάλο αριθμό από εθελοντές, αστυνομικούς, στρατιώτες, τραυματιοφορείς κ.λπ. Ωστόσο, το νερό εξακολουθεί να ρέει ανεξέλεγκτο.

Ζελένσκι: «Οικοκτονία» η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «οικοκτονία» (σ.σ. περιβαλλοντικό έγκλημα) την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, υπογραμμίζοντας ότι μόνο η απελευθέρωση του συνόλου των εδαφών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρώσων κατακτητών μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον ανάλογες «τρομοκρατικές ενέργειες».

Απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα, τόνισε «οι Ρώσοι κατακτητές διέπραξαν το μεγαλύτερο έγκλημα οικοκτονίας. Όχι μόνο στη διάρκεια αυτού του πολέμου, αλλά εδώ και δεκαετίες».

«Απαιτείται η άμεση και μέγιστη δυνατή απάντηση της διεθνούς κοινότητας στη ρωσική τρομοκρατία. Από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέχρι κάθε διεθνή θεσμό», συμπλήρωσε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χθες Τρίτη.

Ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι ουκρανοί εισαγγελείς έχουν ήδη επικοινωνήσει με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου «να εμπλακεί η διεθνής δικαιοσύνη στην έρευνα για την καταστροφή του φράγματος».

Ο Βλαντίμιρ Λεοντίεφ, ο διορισμένος από τους Ρώσους δήμαρχος της Νόβα Καλκχόβα, κατ’ αρχάς προσπάθησε να διαψεύσει ότι υπήρξε καν ζημιά στο φράγμα, χαρακτηρίζοντας σαν «ανοησίες» τις σχετικές πληροφορίες. Αργότερα, όμως, επιβεβαίωσε ότι το φράγμα έχει υποστεί ζημιά «εξαιτίας σφοδρής τρομοκρατικής επίθεσης. Παρόλ’ αυτά, δεν τίθεται ζήτημα επείγουσας εκκένωσης του πληθυσμού από την περιοχή». Σε συνάρτηση με αυτά, το Κρεμλίνο θεωρεί σαν «ανοησίες» όσα ισχυρίζονται οι Ουκρανοί για την ενοχή των Ρώσων.

Ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «η επιχείρηση δολιοφθοράς στο φράγμα Νόβα Καχόφκα σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με διαταγή από το καθεστώς του Κιέβου. Στόχος των Ουκρανών ήταν να στερήσουν από την Κριμαία το νερό».

Παρόλ’ αυτά, εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης διαμηνύεται ότι «είναι υπερβολικά νωρίς για να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα για το τι ακριβώς συνέβη στο φράγμα Νόβα Καχόφκα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τις ουκρανικές και μελετούν επισταμένως την υπόθεση».

Ο Ζελένσκι τόνισε επίσης ότι η ανατίναξη του φράγματος, παρά τις τεράστιες ζημιές σε χλωρίδα, πανίδα αλλά κυρίως στον ανθρώπινο πληθυσμό της Χερσώνας, «δεν θα επηρεάσει καθόλου τα σχέδια της Ουκρανίας να περάσει στην επίθεση και να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη της από τους Ρώσους. Έχουμε συζητήσει σχετικά με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας μας και ο ουκρανικός στρατός τελεί υπό καθεστώς ύψιστης ετοιμότητας για δράση».

Από τη δική του πλευρά ο Ουκρανός διπλωμάτης Άντον Κορίνεβιτς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να μας νικήσει στο πεδίο της μάχης, οπότε επιτέθηκε στις δημόσιες υποδομές, με στόχο να μας υποχρεώσει σε υποταγή. Σήμερα οι Ρώσοι ανατίναξαν ένα μεγάλο φράγμα, προκαλώντας μεγάλης κλίμακας εκκένωση πολιτών, οικολογική ζημιά, διακυβεύοντας επίσης την ασφάλεια του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια. Οι ενέργειες της Ρωσίας είναι ενέργειες ενός κράτους-τρομοκράτη».

Ως προς την τεχνική άποψη, το φράγμα στη Νόβα Καχόφκα έχει μήκος 3,2 χλμ και ύψος 30 μ. Κατασκευάστηκε το 1956 στον ποταμό Δνείπερο, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου. Στον ταμιευτήρα του φράγματος υπολογίζεται ότι υπήρχαν 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού, το οποίο προοριζόταν για πολλαπλές χρήσεις, όπως την ύδρευση της Κριμαίας (χερσόνησος της Ουκρανίας η οποία έχει προσαρτηθεί στη Ρωσία από το 2014), την άρδευση αγροτικών εκτάσεων, αλλά και στη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, το οποίο χρειάζεται αδιάλλειπτη παροχή νερού, για τις ανάγκες ψύξης των αντιδραστήρων του. Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν υπάρχει άμεση απειλή για την ασφάλεια του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Ποιες χώρες κινδυνεύουν με κατάρρευση της αγοράς ακινήτων – Σε καλή θέση η Ελλάδα (διάγραμμα)

Το Aγιον Oρος, η αλήθεια για τον τουρισμό, η μεταγραφή της Ιντρακάτ και η βίλα Νάτση στο Ελληνικό

Ποιο είναι το top – 5 των ξένων αγορών για την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2023

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version