Υπέρ της επαναφοράς του «πόθεν έσχες» για τους κατέχοντες δημόσια αξιώματα ψήφισαν σήμερα οι βουλευτές στην Ουκρανία, ένα μέτρο που το ΔΝΤ ζητούσε από το Κίεβο. Ωστόσο, ο νόμος περιλαμβάνει ένα παραθυράκι, που σύμφωνα με τους επικριτές του περιορίζει την επίδρασή του.
Η υποχρεωτική δήλωση των περιουσιακών στοιχείων εισήχθη το 2016. Όμως, μετά την εισβολή της Ρωσίας, πέρσι, οι δηλώσεις αυτές έγιναν προαιρετικές και δεν δημοσιοποιούνται, επειδή θεωρήθηκαν πιθανός κίνδυνος για την ασφάλεια.
Όμως, σύμφωνα με το Reuters, το ΔΝΤ απαιτούσε να επανέλθει το μέτρο αυτό, προκειμένου να καταβάλει στο Κίεβο τη δόση του πακέτου βοηθείας ύψους 15,6 δισ. δολαρίων.
Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι επίσης προαπαιτούμενο για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την έχει καταστήσει προτεραιότητά της, παράλληλα με τον πόλεμο.
Όπως είπε ο βουλευτής Γιαροσλάβ Ζελέζνιακ, το Κοινοβούλιο ενέκρινε μια εκδοχή του νόμου που απαιτεί από τους αξιωματούχους να δηλώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, όμως οι δηλώσεις αυτές θα παραμείνουν σφραγισμένες για έναν χρόνο.
Ακτιβιστές κατά της διαφθοράς είπαν ότι εάν τα αρχεία αυτά δεν δοθούν στη δημοσιότητα, τότε ακυρώνεται ο πρωταρχικός σκοπός των δηλώσεων «πόθεν έσχες», μιας μεταρρύθμισης που είχε εισαχθεί μετά την επανάσταση του Μαϊντάν το 2014, με σκοπό την προώθηση της διαφάνειας.
«Οι κρυμμένες περιουσίες βουλευτών και αξιωματούχων θα γκρεμίσουν την εμπιστοσύνη των Ουκρανών. Οι έντιμοι αξιωματούχοι δεν έχουν τίποτα να κρύψουν», σχολίασε το Κέντρο Δράσης Κατά της Διαφθοράς, μια κορυφαία μη κυβερνητική οργάνωση. «Η επιθυμία να κρύψει κάποιος την περιουσία του από τον λαό υποδηλώνει μόνο ότι επιθυμεί να κλέψει δημόσιους πόρους», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής του κόμματος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «απίστευτη απογοήτευση» το νομοσχέδιο, το οποίο θα σταλεί τώρα στην Προεδρία για να επικυρωθεί, με πολλούς να ζητούν από τον Πρόεδρο της χώρας να ασκήσει βέτο.
Πριν από τις αρχές του 2022, οι δημόσιοι λειτουργοί -από δημοτικούς συμβούλους μέχρι τον ίδιο τον Πρόεδρο- έπρεπε να υποβάλουν ετησίως δηλώσεις για τα περιουσιακά στοιχεία τους, τα έσοδα, τα ακίνητα και τα αυτοκίνητά τους. Η Εθνική Υπηρεσία Πρόληψης της Διαφθοράς μελετά τις δηλώσεις πόθεν έσχες και μπορεί να κινήσει δικαστικές διαδικασίες, αν υποπτευθεί κάποια περίπτωση παράνομου πλουτισμού.
Δημοσιογράφοι από την Ουκρανία αναφέρουν συχνά -ακόμη και τώρα, εν καιρώ πολέμου- περιπτώσεις βουλευτών και άλλων αξιωματούχων, που κατοικούν σε πολυτελή σπίτια και οδηγούν πανάκριβα αυτοκίνητα.
Μια δημοσκόπηση που έγινε τον Ιούνιο για λογαριασμό της Διεθνούς Διαφάνειας έδειξε ότι σχεδόν οκτώ στους δέκα Ουκρανούς (77%) πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στην Ουκρανία.
Διαβάστε ακόμη
Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι αγοραστές «φρέναραν» την 4ήμερη διόρθωση – Μεγάλος «πρωταγωνιστής» ο ΟΠΑΠ
Γερμανία: Κατατέθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 – Mειωμένες κατά €30 δισ. οι δαπάνες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ