Ο στρατός της Βενεζουέλας απέκοψε την πρόσβαση σε μια γέφυρα στα σύνορα με την Κολομβία από όπου αναμενόταν να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια, με τον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο να προειδοποιεί ότι κανένας ξένος στρατιώτης δεν θα εισέλθει στη Βενεζουέλα.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο Γκουαϊδό, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης που αυτοανακηρύχτηκε πρόεδρος της χώρας τον Ιανουάριο, υποστηρίζει ότι μέχρι και 300 χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον θάνατο εάν δεν παραδοθεί η βοήθεια.
Ωστόσο ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα αποτελούσε τον πρόδρομο μιας ξένης επέμβασης στη χώρα του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και επέμεινε ότι «κανένας δεν θα εισέλθει, ούτε και ένας εισβολέας στρατιώτης».
Αξιωματικοί του στρατού της Βενεζουέλας, που στηρίζει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, απέκλεισαν την πρόσβαση στη γέφυρα που συνδέει την Κουκούτα της Κολομβίας με την Ουρένια της Βενεζουέλας, χρησιμοποιώντας ένα φορτηγό και ένα τεράστιο εμπορευματοκιβώτιο.
Την παράδοση της βοήθειας συντόνιζε ο ίδιος ο Γκουαϊδό, ο οποίος υποστηρίζεται από περίπου 40 χώρες που τον έχουν αναγνωρίσει ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας.
Ο Μαδούρο έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι υποκινούν πραξικόπημα εναντίον του.
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, το βράδυ της Τρίτης, επανέλαβε την υποστήριξη της κυβέρνησής του προς τον Χουάν Γκουαϊδό, λέγοντας «στεκόμαστε δίπλα στο λαό της Βενεζουέλας στον αγώνα του για ελευθερία».
Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία είναι ανάμεσα στις 20 χώρες της ΕΕ που στήριξαν επίσης τον Γκουαϊδό, αφότου ο Μαδούρο αγνόησε τις εκκλήσεις τους να ανακοινώσει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου.
Πάντως αναλυτές του Eurasia Group εκτιμούν ότι για τον Νικολάς Μαδούρο η ανθρωπιστική κρίση είναι μια χαμένη υπόθεση, αφού είτε θα πρέπει να επιτρέψει την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, κάτι που θα ενισχύσει περαιτέρω τον Γκουαϊδό, είτε θα μπλοκάρει την παράδοση, με κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπος με νέες αντιδράσεις στους δρόμους της Βενεζουέλας.
Παραμένει, ωστόσο, σταθερός, λέγοντας πως «η Βενεζουέλα δεν χρειάζεται να ικετεύσει κανέναν. Αν θέλουν να βοηθήσουν θα πρέπει να τερματίσουν τον αποκλεισμό και τις κυρώσεις».
Υπό τη διακυβέρνηση του Μαδούρο, η Βενεζουέλα, που είναι εξαρτημένη από το πετρέλαιο, έχει βυθιστεί σε μια οικονομική κρίση, είναι αντιμέτωπη με υπερπληθωρισμό και υποφέρει από ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.
Σύμφωνα με το Eurasia Group, οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην κρατική εταιρεία ενέργειας PdVSA της Βενεζουέλας «έχουν τεράστιο αντίκτυπο» με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει «την προοπτική εξάντλησης της βενζίνης, η οποία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένας άλλος κοινωνικός καταλύτης».
ΗΠΑ: «Το καθεστώς Μαδούρο πρέπει να επιτρέψει τη βοήθεια των ανθρώπων που λιμοκτονούν»
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο ότι «εμποδίζει» την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλαν διάφορες χώρες στην Βενεζουέλα, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, σε συντονισμό με τον επίδοξο – αυτοανακυρηχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό.
«Ο λαός της Βενεζουέλας χρειάζεται απεγνωσμένα ανθρωπιστική βοήθεια, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προσπαθούν να βοηθήσουν, αλλά ο βενεζουελανός στρατός υπό τον Μαδούρο εμποδίζει τη βοήθεια που φτάνει με φορτηγά και πλοία», τόνισε με tweet του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
«Το καθεστώς Μαδούρο πρέπει να επιτρέψει τη βοήθεια των ανθρώπων που λιμοκτονούν».
Χθες, στο Καράκας η Εθνοσυνέλευση, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γκουαϊδό, ενέκρινε ένα στρατηγικό σχέδιο για τη διανομή τροφίμων και φαρμάκων από την Κολομβία και τη Βραζιλία.
«Αν θέλουν να βοηθήσουν, ας άρουν το μπλόκο και τις κυρώσεις», απάντησε ο αμφισβητούμενος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει να «ταπεινωθεί» η Βενεζουέλα με «ένα σόου ανθρωπιστικής βοήθειας».