Η οικονομία της Ρωσίας εμφανίζεται ανθεκτική μετά από δύο χρόνια πολέμου με την Ουκρανία, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών στη χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα.
Ο αριθμός των εταιρειών που έχουν πτωχεύσει στη χώρα έχει εκτοξευθεί τους δύο πρώτους μήνες του 2024, όπως ανέφερε την Πέμπτη η ρωσική οικονομική εφημερίδα Kommersant.
Τον Ιανουάριο, 571 εταιρείες στη Ρωσία κήρυξαν πτώχευση, μια αύξηση της τάξης του 57% από τις 364 πριν από ένα χρόνο, ανέφερε η Kommersant, επικαλούμενη στοιχεία από το ομοσπονδιακό μητρώο πτώχευσης.
Τον Φεβρουάριο, 771 εταιρείες κήρυξαν πτώχευση, 60% περισσότερες από τις αντίστοιχες 478 πριν από ένα χρόνο.
Η Ρωσία έχει επιβάλει δύο μορατόριουμ στην πτώχευση τα τελευταία χρόνια. Το πρώτο επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020 ενώ το δεύτερο έλαβε χώρα μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Τα μορατόριουμ αυτά, όμως, έληξαν το 2021 και στα τέλη του 2022, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας της Ρωσίας, Ίλια Τορόσοφ στην Kommersant, η κατάσταση αυτή πρόκειται απλώς για επιστροφή στα προ-πανδημικά επίπεδα.
Η αύξηση των εταιρικών πτωχεύσεων αναδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ρωσική οικονομία. Το αφήγημα αυτό αντιτίθεται στα θετικά επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει το Κρεμλίνο, τα οποία υποδεικνύουν ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 3,6% το 2023.
Χάρη στις κρατικές δαπάνες, η οικονομία της Ρωσίας σε καιρό πολέμου παραμένει ανθεκτική, αλλά τα υψηλά επιτόκια συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα. Η Τράπεζα της Ρωσίας έχει αυξήσει τα επιτόκια έως και 16% για να προστατεύσει την οικονομία και να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
«Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αναχρηματοδότηση, καθώς οι επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης αρχίζουν να τις επηρεάζουν», δήλωσε στο Business Insider ο αναλυτής την πολωνικής εταιρείας fintech, Conotoxia, Μπαρτός Σαγουίτσκι.
Εκτός από τους τομείς που σχετίζονται με τον πόλεμο, όπως η παραγωγή όπλων, τα δεδομένα για τη ρωσική οικονομία φαίνονται «κάθε άλλο παρά ρόδινα», δήλωσε ο Σαγουίτσκι.
«Αν και οι ρωσικές εταιρείες κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν τις κυρώσεις, το διεθνές εμπόριο και η απουσία πρόσβασης στις διεθνείς αγορές έχουν γίνει σημαντικό ζήτημα για πολλές από αυτές», ανέφερε ο αναλυτής.
«Ο ιδιωτικός τομέας αισθάνεται επίσης την πίεση της μακροοικονομικής αστάθειας, η οποία ενισχύεται καθώς η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της υπερθέρμανσης», προσέθεσε.
Τα πράγματα, όμως, θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα. Το καθεστώς του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δέχεται ολοένα και αυστηρότερες κυρώσεις από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων δευτερογενών κυρώσεων κατά εταιρειών που έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με τη χώρα.
Ο Πούτιν έχει επίσης υποσχεθεί να δώσει στους Ρώσους δισεκατομμύρια δολάρια έτσι ώστε να αναβαθμίσουν τον τρόπο ζωής τους, λίγες εβδομάδες πριν αυτοί συρρεύσουν στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές της χώρας.
Αν και δεν είναι σαφές από πού θα προέλθουν τα χρήματα τα οποία θα καλύψουν τις υποσχέσεις του Πούτιν, ο Ρώσος ηγέτης έχει προτείνει αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να οδηγήσουν σε περισσότερη φορολόγηση ιδιωτών και επιχειρήσεων υψηλού εισοδήματος, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις ιδιωτικές εταιρείες.
Σημειωτέον πως οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία θα διεξαχθούν από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου, ενώ ο Πούτιν αναμένεται να είναι ο ξεκάθαρος νικητής έναντι των τριών αντιπάλων του.
Διαβάστε ακόμη
Apple: Τι κερδίζει από τη συνεργασία με Porsche – Aston Martin (tweet)
Κύπρος: Τις επόμενες ώρες η αναχώρηση του πλοίου με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα
Θα μείνει χωρίς πάγους η Αρκτική μέχρι το 2030; (γραφήματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ