Έρευνα για παραπλάνηση των επενδυτών από την OpenAI και τον διευθύνοντα σύμβουλος Σαμ Άλτμαν ξεκινά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (γνωστή ως SEC), με στόχο να ρίξει φως στις σκοτεινή ιστορία της περίεργης συμπεριφοράς του Άλτμαν.
Η ρυθμιστική αρχή ζήτησε ήδη να ελέγξει τις εσωτερικές επικοινωνίες του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Σαμ Άλτμαν, αποστέλλοντας κλήτευση στην OpenAI τον Δεκέμβριο, όπως αναφέρει και η Wall Street Journal. Είχε προηγηθεί η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της τον Νοέμβριο να απολύσει τον Άλτμαν από τη θέση του CEO και να τον απομακρύνει από το διοικητικό συμβούλιο. Τότε, οι διευθυντές είχαν τονίσει ότι «δεν ήταν σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του» χωρίς να υπάρξει διασταύρωση.
Παρόλα αυτά, ο Άλτμαν επέστρεψε ως διευθύνων σύμβουλος σε λιγότερο από δύο εβδομάδες στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που περιλάμβανε επίσης την ανασυγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου χωρίς τη δική του συμμετοχή.
Αυτό το πισωγύρισμα και οι αλληλοκατηγορίες μπήκαν στο μικροσκόπιο των αξιωματούχων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που θέτει το νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει στις εταιρείες να παραπλανούν τους επενδυτές, ανεξαρτήτως αν οι χρηματοδότες αναζητούν κεφάλαια σε δημόσιες ή ιδιωτικές αγορές. Παρά τις προθέσεις ωστόσο, η SEC συχνά κλείνει τις έρευνες χωρίς να διατυπώνει επίσημες κατηγορίες για αδικήματα, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Στο πλαίσιο αυτό, η κλήση θεωρήθηκε ως λογική και προβλέψιμη αντίδραση της Επιτροπής στον ισχυρισμό του πρώην διοικητικού συμβουλίου της OpenAI στη δήλωσή του τον Νοέμβριο. Μάλιστα ένα από τα μέλη του είχε τονίσει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει επισημάνει κάποια συγκεκριμένη δήλωση ή επικοινωνία του Άλτμαν που θεωρούσε παραπλανητική.
Πού στοχεύει η έρευνα
Η έρευνα της SEC προστίθεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο κυβερνητικών και νομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η OpenAI, αντανακλώντας τον έντονο παγκόσμιο έλεγχο των επιχειρηματικών πρακτικών της εταιρείας και του αντικτύπου της στον κόσμο. Δείχνει επίσης πώς η εταιρεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την αποτυχημένη απομάκρυνση του Άλτμαν πέρυσι.
Εκείνη την εποχή της αναταραχής στην ηγεσία της startup, τα στελέχη της άρχισαν να δέχονται ερωτήσεις από ρυθμιστικές αρχές και φορείς επιβολής του νόμου, όπως το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν σχετικά με την κατηγορία για ανειλικρίνεια και παραπλάνηση που είχε απευθύνει το διοικητικό συμβούλιο προς τον Άλτμαν, σύμφωνα και με την Wall Street Journal.
Κι ενώ η συγκεκριμένη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν επίσης ξεκινήσει έρευνες για την ανταγωνιστική σχέση της OpenAI και της Microsoft, η οποία έχει παρόλα αυτά εμπορική συνεργασία με την εταιρεία.
Στο πλαίσιο της επιστροφής του Άλτμαν, μάλιστα, η εταιρεία διόρισε δύο νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο, τα οποία ανέθεσαν την επανεξέταση των γεγονότων γύρω από την απόλυση του Άλτμαν στη δικηγορική εταιρεία WilmerHale, η οποία θα συντάξει την σχετική έκθεση που θα επικεντρωθεί στις ενέργειες του συμβουλίου αλλά και στη συμπεριφορά του πρώην CEO.
Συμφωνίες και επενδύσεις
Και όλα αυτά ενώ οι κλείνονταν συμφωνίες με τους επενδυτές, που αποτιμούσαν την startup που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, σε περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η OpenAI διοικείται από μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Στους επενδυτές του κερδοσκοπικού βραχίονά της περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι και η Microsoft, η οποία έχει δεσμεύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια για τηνεταιρεία με αντάλλαγμα ουσιαστικά το 49% των κερδών της.
Τα σχέδια συγκέντρωσης κεφαλαίων αποσκοπούν στην επίλυση των περιορισμών στην ανάπτυξη της OpenAI, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης των ακριβών τσιπ AI που απαιτούνται για την εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων πίσω από συστήματα AI όπως το ChatGPT. Ο Άλτμαν έχει συχνά παραπονεθεί ότι δεν υπάρχουν αρκετά τέτοιου είδους τσιπ -γνωστά ως μονάδες επεξεργασίας γραφικών ή GPU- για να τροφοδοτήσουν την προσπάθεια της OpenAI για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, την οποία ορίζει ως συστήματα που είναι σε γενικές γραμμές εξυπνότερα από τους ανθρώπους.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο ίδιος ο Άλτμαν αναμένεται να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο. Η συνολική εκτιμώμενη αξία του Σαμ Άλτμαν ανέρχεται σε 500 εκατ. δολάρια, τα οποία προέρχονται σε γενικές γραμμές από τη συμμετοχή του σε ιδιωτικές εταιρείες που ίδρυσε, στις οποίες επένδυσε ή στις οποίες ηγήθηκε.
Διαβάστε ακόμη
ΥΠΕΘΟ: Παράταση 1+1 μήνα για τη διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών
Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια το…μισό κτήριο της ΡΑΕ (pics)
ΣΒΕ: Επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης με επίδομα έως 1.725€ – Ποιους αφορά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ