Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί στα 110 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα σε είκοσι, περίπου, χρόνια αυξάνοντας τη συνολική ζήτηση για ενέργεια κατά 23%, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ σε πρόσφατή του ανακοίνωση.
«Το πετρέλαιο θα παραμείνει αναντικατάστατο στο προσεχές μέλλον», υπογράμμισε ο Χαϊτάμ αλ Γκάις κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου Energy Asia το οποίο έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αναμένουμε πως η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί στα 110 εκατ. βαρέλια/ημέρα μέχρι το 2045, ενώ το πετρέλαιο θα αποτελεί το 29% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ.
Η πρόβλεψη αυτή αντιτίθεται σε παρόμοια εκτίμηση του ΙΕΑ, βάσει της οποίας η αύξηση θα περιοριστεί από τα τρέχοντα 2,4 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα στα 400.000 βαρέλια/ημέρα σε σύνολο 105,7 εκατομμυρίων βαρελιών/ημέρα το 2028.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, παράλληλα, υπογράμμισε πως η πιθανή απουσία επενδύσεων στον πετρελαϊκό τομέα θα οδηγήσει μόνο σε ένα «ενεργειακό χάος», ενώ θα «τεντώσει» τη βιωσιμότητα των ενεργειακών συστήματων στα άκρα.
Όσο για τον πληθυσμό, ο αλ Γκάις υποστήριξε πως 500.000 άτομα θα μετακομίσουν από την επαρχία προς τα αστικά κέντρα, ενώ ο κόσμος θα χρειαστεί περισσότερο, αντί για λιγότερο, «μαύρο χρυσό».
Σύμφωνα, επίσης, με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ετήσια παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί σε χαμηλό τριών δεκαετιών στο 2,2% από το 2023 μέχρι το 2030, σε σχέση με το 2,6% της περιόδου 2011-2021.
Ο αλ Γκάις αναγνώρισε πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα παίξουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στο παγκόσμιο «ενεργειακό μείγμα» του μέλλοντος, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός πως πολλές χώρες του ΟΠΕΚ έχουν ήδη αρχίσει να επενδύουν αδρά στις νέες τεχνολογίες αυτές.
«Η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια θα αυξηθεί κατά 23% μέχρι το 2045. Η χρήση υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας, όπως και αυτή μέσω της καύσης υδρογόνου, φυσικού αερίου και βιομάζας θα επεκταθεί. Το πετρέλαιο, όμως, θα παραμείνει κύριο συστατικό του μείγματος», ανέφερε ο αλ Γκάις, σύμφωνα με το CNBC.
To πετρέλαιο Brent κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,92% στις αγορές της Ασίας το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ τα futures του WTI κυμάνθηκαν 0,78% υψηλότερα, στα $69,70/βαρέλι.
Διαβάστε ακόμη:
ΥΠΕΝ: Η καυτή ατζέντα Σκυλακάκη στην ενέργεια και το σταυρόλεξο των νέων τιμολογίων
Κώστας Σκρέκας: Το μεγάλο στοίχημα του νέου υπουργού Ανάπτυξης
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ