search icon

Διεθνή

ΟΟΣΑ: Σε νέα επίπεδα ρεκόρ η μετανάστευση προς τις πλουσιότερες χώρες (tweets)

Πάνω από 6 εκατ. ήταν οι νέοι μετανάστες που εγκαταστάθηκαν το 2022 στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ - Σε επίπεδα ρεκόρ οι αιτούντες ασύλου, αλλά και οι οικονομικοί μετανάστες προς αναζήτηση δουλειάς - Περαιτέρω άνοδο στις ροές δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία του 2023

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ εκτοξεύθηκαν οι μεταναστευτικές ροές προς τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη την περσινή χρονιά, ανέφερε ο ΟΟΣΑ σε νέα έκθεση του επισημαίνοντας πως βασικοί παράγοντες στάθηκαν οι ανθρωπιστικές κρίσεις αλλά και η ζήτηση για εργαζόμενους.

Ο διεθνής οργανισμός υπολόγισε πως 6,1 εκατ. νέοι μετανάστες μετοίκισαν μόνιμα σε μία από 38 χώρες μέλη του την περσινή χρονιά, αριθμός που μεταφράζεται σε άνοδο κατά 26% σε σχέση με τα επίπεδα του 2021 και κατά 14% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, πριν δηλαδή την έναρξη της πανδημίας.

Σημειωτέον πως το νούμερο αυτό δεν περιλαμβάνει καν τα 4,7 εκατ. των εκτοπισμένων Ουκρανών, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη χώρα τους για τη Δύση μετά τη ρωσική εισβολή.

Επίσης, η έκθεση καταγράφει έναν αριθμό ρεκόρ, στα 1,9 εκατ. σε άδειες παραμονής που εκδόθηκαν από διεθνείς φοιτητές, με τη Βρετανία να ξεχωρίζει παρουσιάζοντας τα μεγαλύτερα επίπεδα υποδοχής φοιτητών από το εξωτερικό.

Η μετανάστευση για ανθρωπιστικούς λόγους σχεδόν διπλασιάστηκε με τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι οι κορυφαίες χώρες υποδοχής αιτούντων ασύλου, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από τη Βενεζουέλα, την Κούβα, το Αφγανιστάν και τη Νικαράγουα.

Οι αιτούντες ασύλου στις χώρες του ΟΟΣΑ ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια, που αποτελεί νέο νούμερο ρεκόρ και πολύ πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί την περίοδο 2015-2016 στα 1,7 εκατομμύρια.

Όμως, αναλόγως σε διπλάσια επίπεδα κινήθηκε η οικονομική μετανάστευση εργατών που πολύ συχνά καταλήγει σε μόνιμη εγκατάσταση στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. Την μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε η Γερμανία, κατά 59%, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν με αύξηση κατά 39% και τη Γαλλία να έρχεται τρίτη με αύξηση ύψους 26%. Ιδιαίτερη μνεία στο πεδίο αυτό γίνεται στα ποσοστά υποδοχής της Νέας Ζηλανδίας, όπου η απόφαση των αρχών να δώσουν προσωρινά άδεια παραμονής σε νέους μετανάστες-εργαζόμενους οδήγησε τις ροές να τριπλασιαστούν σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ περιλαμβάνονται και οι πρώτες εκτιμήσεις για τα επίπεδα των ροών, τη φετινή χρονιά. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως τα προκαταρκτικά στοιχεία παραπέμπουν σε περαιτέρω αύξηση στα νούμερα το 2023, κάτι που σημαίνει πως η άνοδος του 2022 δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στην ανάκαμψη που έφερε το τέλος των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμη 

UBS – JP Morgan: Τι σημαίνει το deal της Unicredit με την Alpha Bank – Τι κερδίζουν οι δύο τράπεζες

Κάμψη έως 6% στο φυσικό αέριο – Κάτω των 50 ευρώ η μεγαβατώρα

Amazon: Μεγάλη επένδυση για φωτοβολταϊκό πάρκο στη δυτική Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version