Οι τιμές των τροφίμων τον Σεπτέμβριο κινήθηκαν πτωτικά για έκτο συνεχόμενο μήνα καθώς ο σχετικός δείκτης του ΟΗΕ (FAO) κατέγραψε πτώση 1,1%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο.
Το κόστος των φυτικών ελαίων, της ζάχαρης, του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων υποχώρησε, με τον δείκτη τιμών των τροφίμων να σημειώνει την μεγαλύτερη σε διάρκεια πτώση από το 2015.
Οι τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν φέτος σε όλο τον κόσμο καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μείωσε τις προμήθειες από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Ενώ η κατάσταση βελτιώθηκε σχετικά τους τελευταίους μήνες, έπειτα από τη συμφωνία για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας, πολλά θα εξαρτηθούν από τις προσπάθειες να μείνει ανοικτός ο διάδρομος για αυτές τις αποστολές και πέραν του Νοεμβρίου.
Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως βρίσκονται τώρα περίπου 15% χαμηλότερα από το ρεκόρ του Μαρτίου, αν και η πτώση αργεί να φανεί στις τιμές στα ράφια. Άλλωστε, οι τιμές των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ επηρεάζονται επίσης από το ενεργειακό κόστος και το κόστος των μεταφορών.
Ανησυχία για τα δημητριακά
Οι τιμές των δημητριακών αυξήθηκαν 1,5%, με τη φτωχή συγκομιδή στις ΗΠΑ και την Αργεντινή και τις αυξημένες τιμές εξαγωγών στην Ευρώπη να ενισχύουν το κόστος, ενώ παράλληλα παραμένει η ανησυχία για την εξαγωγή αγαθών από την Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας, ΟΗΕ και Τουρκίας για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας εκπνέει τον Νοέμβριο.
Παράλληλα, ο FAP υποβάθμισε τις εκτιμήσεις τους για την συνολική παραγωγή δημητριακών το 2022, σε 2.768 εκατ. κυβικού τόνους, 1,7% πιο κάτω από το σύνολο της παραγωγής για το 2021.
Διαβάστε ακόμη:
Απόστολος Κάκκος: Οι νέες επενδύσεις των Αμερικανών της Digital Realty στην Ελλάδα