search icon

Διεθνή

ΟΗΕ: Παγκόσμιος συναγερμός για τα συνθετικά ναρκωτικά (vid)

Η φαιντανύλη, συνθετικό οπιοειδές 50 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη, «μεταμόρφωσε ριζοσπαστικά την κατανάλωση οπιοειδών στη βόρεια Αμερική», αναφέρει δελτίο Τύπου των Ηνωμένων Εθνών

Η «φθηνή, γρήγορη και εύκολη» παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών μεταμόρφωσε εντελώς πολλές αγορές σε διεθνές επίπεδο, προειδοποίησε ο ΟΗΕ την Κυριακή, 25/6, επισημαίνοντας τις «καταστροφικές συνέπειες».

Η φαιντανύλη, συνθετικό οπιοειδές 50 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη, «μεταμόρφωσε ριζοσπαστικά την κατανάλωση οπιοειδών στη βόρεια Αμερική», αναφέρει δελτίο Τύπου που συνοδεύει την ετήσια έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUDC στα γαλλικά, UNODC στα αγγλικά).

Το 2021, οι περισσότεροι θάνατοι από υπερβολική δόση σε αυτή την περιοχή του κόσμου αποδόθηκαν στη συγκεκριμένη ουσία.

Η παραγωγή τέτοιων ουσιών υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Ο οργανισμός με έδρα τη Βιέννη, την πρωτεύουσα της Αυστρίας, προειδοποιεί επίσης εναντίον του αντίκτυπου του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς «υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να πυροδοτήσει επέκταση της παραγωγής και της διακίνησης συνθετικών ναρκωτικών, δεδομένων της τεχνογνωσίας και των μεγάλων αγορών για συνθετικά ναρκωτικά στην περιοχή».

Το ONUDC αναφέρεται επίσης στην κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου η αναμενόμενη δραστική μείωση της καλλιέργειας παπαρούνας με την επεξεργασία της οποίας παράγεται όπιο και ηρωίνη, λόγω της απαγόρευσης από την de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή προσανατολισμού, στην αύξηση της παραγωγής μεθαμφεταμίνης. Ήδη η χώρα αυτή της Ασίας συγκαταλεγόταν στους βασικούς παραγωγούς αυτού του εξαιρετικά εθιστικού τονωτικού, που παραμένει το «κυρίαρχο συνθετικό ναρκωτικό που παράγεται παράνομα σε όλο τον κόσμο».

«Πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα εναντίον των διακινητών που εκμεταλλεύονται ένοπλες συρράξεις και παγκόσμιες κρίσεις για να επεκτείνουν την παραγωγή ναρκωτικών, ιδιαίτερα συνθετικών ουσιών», τόνισε η Γάντα Ουάλι, η εκτελεστική διευθύντρια του ONUDC, πάντα κατά το δελτίο Τύπου του θεσμού.

Η έκθεση κρούει ακόμη τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες αυτής που αποκαλεί «οικονομία των ναρκωτικών» στο περιβάλλον.

Στη λεκάνη του Αμαζονίου ιδίως, η καλλιέργεια κόκας -η προσφορά της οποίας συνεχίζει να σπάει ρεκόρ- και τα «ολοένα πιο ευέλικτα» δίκτυα διακίνησης «επιτείνουν» άλλες «παράνομες δραστηριότητες» όπως ιδίως η παράνομη αποψίλωση του δάσους και η παράνομη διακίνηση άγριων ειδών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, «πάνω από 296 εκατομμύρια άνθρωποι κατανάλωσαν ναρκωτικά το 2021», με άλλα λόγια σημειώθηκε «αύξηση 23% σε 10 χρόνια», με την κάνναβη να παραμένει μακράν το ναρκωτικό με την ευρύτερη χρήση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ακόμη πιο ανησυχητικό δεδομένο: ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από διαταραχές λόγω της χρήσης ναρκωτικών αυξήθηκε αλματωδώς (+45%) την ίδια περίοδο.

Και από τους χρήστες ναρκωτικών, μόλις ο ένας στους πέντε βρίσκεται σε θεραπεία.

Διαβάστε ακόμη 

Ο Μητσοτάκης στο ΥΠΕΘΟ για οικονομία, ακρίβεια, ελαφρύνσεις και επενδύσεις 

Λέιν (ΕΚΤ): Υψηλά επιτόκια για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια 

Σαρωτικές αλλαγές στα υπουργεία – Φεύγει η ηλεκτροκίνηση από το ΥΠΕΝ και το νερό από το Υποδομών 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version