«Κλιμάκωση» των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, που διαπράττονται από το στρατό, σημειώνεται στη Μιανμάρ (Βιρμανία), ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές του ΟΗΕ, οι οποίοι έκαναν λόγο για συστηματικά βασανιστήρια, ομαδικούς βιασμούς και βιαιότητες σε βάρος παιδιών.
Στην ετήσια έκθεσή του, που αφορά την περίοδο από τον Ιούλιο 2023 έως στο τέλος Ιουνίου 2024, ο Μηχανισμός Ανεξάρτητης Έρευνας του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ υπογραμμίζει πως οι ωμότητες αυτές, που διαπράττονται από το στρατό, έχουν ενταθεί «σε ανησυχητικό ρυθμό σε όλη τη χώρα», σύμφωνα με ανακοίνωση.
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Μηχανισμός Έρευνας συγκέντρωσε αποδείξεις που δείχνουν ότι τα εγκλήματα πολέμου έγιναν «πιο εντατικά και πιο βίαια», όπως αεροπορικές επιθέσεις εναντίον σχολείων, θρησκευτικών κτιρίων και νοσοκομείων χωρίς προφανή στρατιωτικό στόχο ή ακόμη σωματικοί ακρωτηριασμοί ανθρώπων που συλλαμβάνονται στη διάρκεια των μαχών, περιλαμβανομένων αποκεφαλισμών και της δημόσιας έκθεσης παραμορφωμένων και σεξουαλικά ακρωτηριασμένων πτωμάτων.
«Συγκεντρώσαμε ουσιαστικές αποδείξεις που καταδεικνύουν τα φρικτά επίπεδα βαναυσότητας και απανθρωπιάς σε όλη τη Μιανμάρ. Πολυάριθμα εγκλήματα διαπράττονται με την πρόθεση να τιμωρηθεί και να τρομοκρατηθεί ο άμαχος πληθυσμός», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση ο Νίκολας Κουμτζιάν, επικεφαλής του Μηχανισμού Έρευνας.
Μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, το οποίο έκλεισε μια δεκαετή δημοκρατική παρένθεση, η Μιανμάρ έχει διολισθήσει σε μια βίαιη σύγκρουση ανάμεσα στο στρατό και τους αντιπάλους του που προέρχονται από την πολιτική αντιπολίτευση και εθνοτικές μειονότητες.
Στη διάρκεια των έξι τελευταίων μηνών, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίσθηκαν εξαιτίας των βιαιοτήτων, σύμφωνα με την έκθεση.
Χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και πολλοί υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια ή σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση, αναφέρουν οι ερευνητές του ΟΗΕ, οι οποίοι κάνουν λόγο για πολυάριθμες αποδείξεις για συστηματικά βασανιστήρια, περιλαμβανομένης σοβαρής σωματικής και ψυχικής βίας, όπως ηλεκτροσόκ, στραγγαλισμοί, στέρηση ύπνου και ομαδικοί βιασμοί.
Θύματα είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας και φύλου, περιλαμβανομένων παιδιών, σύμφωνα με την έκθεση.
«Ουδείς έχει κριθεί υπεύθυνος για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί, πράγμα που ενθαρρύνει άλλους δράστες και ενισχύει την κουλτούρα της ατιμωρησίας στη χώρα. Προσπαθούμε να σπάσουμε αυτό τον κύκλο. Πιστεύω ότι ο Μηχανισμός έκανε σημαντικές προόδους στην κατάρτιση ποινικών φακέλων εναντίον των κύριων υπευθύνων γι’ αυτά τα εγκλήματα», δήλωσε ο Κουμτζιάν.
Αυτός ο Μηχανισμός Έρευνας, ο οποίος δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο 2018 από το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, έχει στόχο να συγκεντρώσει αποδείξεις για τα πιο σοβαρά εγκλήματα πολέμου.
Οι ερευνητές έχουν διαβιβάσει μεγάλο αριθμό αποδείξεων στις αρχές που εργάζονται πάνω στις τρέχουσες υποθέσεις που αφορούν τους Ροχίνγκια στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη και στην Αργεντινή, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τα συμπεράσματα της έρευνας βασίζονται σε πληροφορίες και αποδείξεις που συγκεντρώθηκαν από περισσότερες από 900 πηγές, μεταξύ των οποίων περισσότερες από 400 καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων.
Οι ερευνητές έχουν επίσης συγκεντρώσει φωτογραφίες, βίντεο, ακουστικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα, όπως χάρτες, δορυφορικές εικόνες και ιατροδικαστικές αποδείξεις.
«Μολονότι η μεγάλη πλειονότητα των πληροφοριών που έχουν συγκεντρωθεί αφορά εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ, υπάρχουν επίσης αξιόπιστες αποδείξεις για εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί από ένοπλες οργανώσεις οι οποίες μάχονται εναντίον του στρατού», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, μεταξύ των οποίων εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες αμάχων, ύποπτων ότι είναι πληροφοριοδότες ή συνεργάτες του στρατού.
Διαβάστε ακόμη
Φωτιά στην Αττική: Εικόνες καταστροφής και απελπισίας στην Πεντέλη (pics)
Φωτιά στην Αττική: Τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους – Τι περιλαμβάνουν
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ