search icon

Διεθνή

ΟΗΕ: Κατακραυγή για το μακελειό στην Κολομβία

Η Κολομβία πρέπει «συνεχίσει σε αυτήν την πορεία», τόνισε ο επικεφαλής της ινδονησιακής διπλωματίας Ρέτνο Μαρσούντι

Τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν την Τετάρτη την πρόσφατη πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που διαπράχθηκε στην Μπογοτά, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), με πολλά εξ αυτών να προτρέπουν το ένοπλο κίνημα να επιδείξει καλή θέληση ώστε να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης αφιερωμένης στην εξέταση της εφαρμογής της συμφωνίας ειρήνης που υπεγράφη το 2016 ανάμεσα στην Μπογοτά και την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC, η οποία έχει πλέον μεταμορφωθεί σε πολιτικό κόμμα, οι ίδιες χώρες υπογράμμισαν ότι έχει σημασία να τηρηθεί η συμφωνία, ειδικά η διάστασή της που αφορά την επανένταξη των μέχρι τότε μαχητών στην κοινωνία.

Η Κολομβία πρέπει «συνεχίσει σε αυτήν την πορεία», τόνισε ο επικεφαλής της ινδονησιακής διπλωματίας Ρέτνο Μαρσούντι. «Όλα τα μέρη πρέπει να συνεχίσουν να διαδραματίζουν τον ρόλο τους. Το διακύβευμα είναι η ειρήνη που ποθεί ο λαός της Κολομβίας».

Καταδικάζοντας με «τον πλέον σθεναρό τρόπο» την επίθεση στην Μπογοτά τη 17η Ιανουαρίου (20 νεκροί, πέραν του δράστη), δυτικές χώρες, όπως η Γαλλία και το Βέλγιο, κατήγγειλαν παράλληλα τις δεκάδες δολοφονίες υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στη χώρα.

Κάνοντας λόγο περί μιας «υποδειγματικής» ειρηνευτικής διαδικασίας, ο Μιγκέλ Βάργκας Μαλδονάδο, ο υπουργός Εξωτερικών της Δομινικανής Δημοκρατίας — της χώρας που ασκεί την προεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ τον Ιανουάριο — επισήμανε ότι είναι «ουσιώδες οι πρώην μαχητές να δουν να τους προσφέρεται ισότητα ευκαιριών» στην Κολομβία.

«Η κυριότερη πρόκληση είναι να τεθούν σε εφαρμογή προγράμματα και σχέδια» συγκεκριμένα, που θα επιτρέψουν οι άλλοτε γκεριγέρος να έχουν καλύτερη ζωή, αναγνώρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, ο Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο.

«Συνεργαστείτε με τους πρώην μαχητές, μην τους δαιμονοποιείτε», πρότεινε ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τζέρι Ματζίλα. «Ο διάλογος μεταξύ των Κολομβιανών είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται υπομονή.

Παρεμβαίνοντας κατά το κλείσιμο της συζήτησης, η πρεσβεύτρια της Κούβας στον ΟΗΕ Αναγιάνσι Ροδρίγκες Καμέχο υπογράμμισε ότι η Αβάνα «απορρίπτει και καταδικάζει όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες, σε όλες τους τις μορφές».

«Η Κούβα δεν θα επιτρέψει ποτέ το έδαφός της να χρησιμοποιηθεί για την υπόθαλψη τρομοκρατικών ενεργειών», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε ζήτησε από την Κούβα να προχωρήσει στην έκδοση των στελεχών του ELN που βρίσκονται στην Αβάνα κι έπαιρναν μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες, που ανακοίνωσε ότι τερματίζει μετά την επίθεση της 17ης Ιανουαρίου.

Exit mobile version