Πάνω από 14 εκατ. τόνοι σιτηρών έχουν εξαχθεί έως τώρα από τα λιμάνια της Ουκρανίας χάρη στην Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, όπως δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμη αξιωματούχος του ΟΗΕ, υπεύθυνη για τις σχετικές συζητήσεις.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, γενική γραμματέας της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) και πρώην αντιπρόεδρος της Κόστα Ρίκα, τόνισε τον αντίκτυπο αυτής της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, που έχει οδηγήσει σε μείωση τις διεθνείς τιμές για τα προϊόντα διατροφής, για επτά συνεχείς μήνες.
«Ξεπεράσαμε τα 14 εκατ. τόνους […] που διανεμήθηκαν χάρη στην Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά», δήλωσε η Γκρίνσπαν, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για όγκους «πολύ σημαντικούς για την αγορά».
Η λεγόμενη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου για 120 ημέρες από τον ΟΗΕ, την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Τουρκία, επέτρεψε να αμβλυνθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο, και ανανεώθηκε για τέσσερις μήνες.
Η Γκρίνσπαν απέρριψε τις κατηγορίες όσων δηλώνουν ότι οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία καταλήγουν σε πλούσιες χώρες και όχι σε αναπτυσσόμενες. Η ίδια εξήγησε ότι πρέπει πρώτα απ’ όλα να διαφοροποιηθούν οι εξαγωγές σιτηρών για ζώα, από αυτές που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.
«Ας είμαστε ξεκάθαροι, οι περισσότερες τροφές για τα ζώα ποτέ δεν πηγαίνουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Πρόκειται κυρίως για εισαγωγή ανεπτυγμένων χωρών», δήλωσε η ίδια.
Πρόσθεσε δε ότι από την άλλη, «οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας» σε ό,τι αφορά τα προϊόντα διατροφής που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Έτσι, όπως εξήγησε η αξιωματούχος, τα 2/3 των εξαγωγών σίτου προορίζονται για αναπτυσσόμενες χώρες.
Ωστόσο, η Γκρίνσπαν παραδέχθηκε ότι οι όγκοι των εξαγόμενων σιτηρών θα παραμείνουν και πάλι χαμηλότεροι από το επίπεδο του 2021. «Υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί», δήλωσε.
Όπως σε και άλλες περιστάσεις, η Γκρίνσπαν εξέφρασε επίσης φόβους για έλλειψη λιπασμάτων την επόμενη χρονιά. Αλλά ο χρόνος πιέζει, διότι η περίοδος της σποράς δεν μπορεί να παραταθεί. «Γι’ αυτό τον λόγο καταβάλλουμε τόσες προσπάθειες για να μπορέσουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα αυτό το γρηγορότερο δυνατόν», δήλωσε η ίδια.
Διαβάστε ακόμη
Θαλάσσιο Ελ Ντοράντο: O Μπιλ Γκέιτς στη Ναυτιλία με πυρηνική ενέργεια και εναλλακτικά καύσιμα
Βρετανία: Αύξηση 50 μονάδων στο επιτόκιο της Bank of England – «Απαιτείται περαιτέρω σύσφιγξη»
Ιμάμογλου: «Η καταδίκη μου αποτελεί τιμωρία για την επιτυχία μου» – Διαδήλωση κατά του Ερντογάν