Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία θέτουν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μπροστά σε ένα σοβαρό πολιτικό δίλημμα καλώντας του είτε να εγκαταλείψει την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη νότια συνοριακή γραμμή, είτε να βρεθεί αντιμέτωπος με μία πολιτική ανταρσία στο εσωτερικό του κόμματος, σχολιάζει το “Politico.”

Το μήνυμα αυτό, μεταφέρθηκε ξεκάθαρα χθες από τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Λαμάρ Αλεξάντερ που εκλέγεται στο Τενεσί, σε μια προσπάθεια της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, για την αποφυγή μιας άμεσης πολιτικής σύγκρουσης με τον πρόεδρο Τραμπ στην ολομέλεια του σώματος.

Σε μία ομιλία του με αναμενόμενο πολιτικό ενδιαφέρον, ο γερουσιαστής που συνταξιοδοτείται, αρνήθηκε να αποκαλύψει αν θα δώσει ο ίδιος την καθοριστική ψήφο για την ακύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο πρόεδρος Τραμπ.

Ωστόσο, ανέδειξε την ευρεία αντίθεση που υπάρχει για την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώ προσπάθησε να πείσει τον πρόεδρο Τραμπ για την ύπαρξη κι άλλων τρόπων που θα του επιτρέψουν να μαζέψει το ποσό των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτείται για την κατασκευή του τείχους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ζητήσει το συγκεκριμένο ποσό χρημάτων σε ομοσπονδιακές δαπάνες για την κατασκευή του τείχους, την περίοδο της παύσης λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

“Έλαβε ικανοποιητική χρηματοδότηση χωρίς την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο ίδιος μπορεί να χτίσει το τείχος και να αποφύγει ένα επικίνδυνο προηγούμενο,” ο δήλωσε ο Αλεξάντερ στους δημοσιογράφους μετά την ομιλία του. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα χρήματα που μπορούν να μαζευτούν από ένα ταμείο κατάσχεσης ναρκωτικών, αλλά και τις δαπάνες κατά της παράνομης εμπορίας ναρκωτικών, στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. “Αυτό θα αλλάξει την κατάσταση στην ψηφοφορία, αν θα είναι εδώ για να συμφωνήσει με αυτό,” επεσήμανε ο γερουσιαστής.

Τρεις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν ήδη δηλώσει ότι θα συνταχθούν με τους Δημοκρατικούς για την ψήφιση μιας απόφασης που θα ακυρώνει την κατάσταση ανάγκης που κήρυξε ο πρόεδρος Τραμπ, ενώ απαιτείται μόλις μία ψήφο, ώστε κατά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην Γερουσία να απορριφθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Αλεξάντερ είναι ένας από τους δέκα Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που σκέφτονται ή έχουν δεσμευτεί σχετικά με την ακύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, προτείνοντας στον Λευκό Οίκο άλλους τρόπους για να βρει τα χρήματα που απαιτούνται για την κατασκευή του τείχους κι αποφεύγοντας μία δημόσια διαίρεση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και την άσκηση ενός προεδρικού βέτο.

Σε ερώτηση σχετική με το πως θα μπορούσε να αποφευχθεί μία πολιτική σύγκρουση με τον πρόεδρο Τραμπ, ένας Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής απάντησε: “Μπορεί να αλλάξει την γνώμη του,” αναφερόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο.

“Ο πρόεδρος μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα από αυτά που έχει ζητήσει, αποφεύγοντας πιθανές αντισυνταγματικές κινήσεις. Είμαι πολύ σκεπτικός για το προηγούμενο που δημιουργείται,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που ζήτησε να μιλήσει ανώνυμα και δεν έχει αποφασίσει ακόμη, για το πως θα ενεργήσει ο ίδιος στην ψηφοφορία.

Το 2005, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους Τζούνιορ απέσυρε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πληρωμή του προσωπικού που εργάζεται στην αποκατάσταση καταστροφών, μετά την απειλή του Κογκρέσου ότι ψήφιζε για την ακύρωσή του.

Στην περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος δεν υπαναχωρήσει θα είναι ακόμη δύσκολο να βρεθεί μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων της κοινοβουλευτικής ομάδας στην Γερουσία η 51η ψήφος που απαιτείται για την υπερψήφιση της ακυρωτικής απόφασης της ολομέλειας.

Η ψηφοφορία αυτή, αναμένεται ότι θα διεξαχθεί μέσα στον Μάρτιο.

Μέχρι στιγμής, οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, Τομ Τίλις (Βόρεια Καρολίνα), Λίζα Μαρκόβσκι (Αλάσκα) και Σούζαν Κόλινς (Μέιν) είναι οι μόνοι γερουσιαστές που έχουν δημόσια δηλώσει την υποστήριξή τους στην ακύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης του προέδρου Τραμπ, αλλά και στην απόφασή του να χρησιμοποιήσει ομοσπονδιακές χρηματοδοτήσεις που προορίζονται για την κατασκευή υποδομών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Τραμπ από την πλευρά του, δήλωσε στον Σον Χάνιτι ότι οι γερουσιαστές που τον αμφισβητούν “θέτουν τον εαυτό τους σε μεγάλο κίνδυνο,” λέγοντας ότι “είναι πολύ επικίνδυνο” να ψηφίσει κάποιος κατά της ασφάλειας των συνόρων.

Μερικοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές αντέδρασαν στην παραπάνω δήλωση.

“Πάντα πράττω αυτό που νομίζω ότι είναι σωστό να πράξω,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζόνι Ίσακσον, ο οποίος είναι αναποφάσιστος. “Όσο είμαι ικανοποιημένος με τον εαυτό μου, αυτόν ακριβώς θα ικανοποιήσω,” τόνισε ο ίδιος.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πέρασαν όλη την εβδομάδα σκεπτόμενοι πως θα αντιμετωπίσουν τον πολιτικό πονοκέφαλο που τους προκαλεί ένας πρόεδρος από το δικό τους κόμμα, ο οποίος χρησιμοποιεί τις ίδιες μονομερείς τακτικές που επέκριναν όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα.

Μετά την χθεσινή εισαγωγή της δικής της πρότασης μη αποδοχής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, απευθείας στην ολομέλεια της Γερουσίας, η Κόλινς δήλωσε: “Οι Ρεπουμπλικάνοι συνάδελφοί μου είναι πολύ ανήσυχοι για το προηγούμενο που δημιουργείται. Δε νομίζω ότι οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι καλός τρόπος διακυβέρνησης, ενώ ο πρόεδρος χρειάζεται στην έγκριση του Κογκρέσου για να πάρει χρήματα,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ραντ Πολ.

Ωστόσο, παρά την δήλωση που έκανε ο ίδιος δεν έχει λάβει ακόμη την τελική απόφαση για το πως θα ψηφίσει.

“Εδώ και πολύ καιρό πιστεύω κι έχω υποστηρίξει ότι ο κάθε πρόεδρος Ρεπουμπλικάνος ή Δημοκρατικός πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, αλλά και την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Αξιολογώ αυτές τις νομικές εξουσίες τώρα,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τεντ Κρουζ από το Τέξας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές συζητούν το ενδεχόμενο τροποποίησης της απόφασης ακύρωσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων, προκειμένου να την κάνουν περισσότερη αποδεκτή από τους ίδιους και τον πρόεδρο Τραμπ, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουροι ότι κάτι τέτοιο θα εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή νομοθετικής επεξεργασίας.

Η επεξεργασία του νομοθετήματος ανατέθηκε στην Επιτροπή Άμυνας της Γερουσίας, αλλά ο πρόεδρος της Ρεπουμπλικάνος Τζιμ Ίνχοφ που εκλέγεται στην Οκλαχόμα, είπε ότι η επιτροπή του δεν θα διεξάγει ακροάσεις για το ζήτημα αυτό.

“Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το αν υπάρχει τρόπος να πάρει ο πρόεδρος αυτό που ζητάει από πλευράς χρηματοδότησης, αλλά να ελαχιστοποιηθεί η χρήση του μηχανισμού αυτού στο μέλλον;” Δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Κόρνιν που εκλέγεται στο Τέξας και ο οποίος είναι αντίθετος στην διάταξη ακύρωσης, όπως αυτή έχει γραφτεί.

Παρά την ξεκάθαρη αντίθεσή του στην κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον πρόεδρο Τραμπ, ο Αλεξάντερ χαρακτήρισε την επικείμενη ψηφοφορία στην ολομέλεια της Γερουσίας ως υποθετική, καθώς είτε ο Τραμπ μπορεί να αποσύρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είτε η απόφαση που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να τροποποιηθεί.

Σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία, το μέτρο που ψηφίστηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να έρθει για ψηφοφορία στην ολομέλεια της Γερουσίας, στα τέλη Μαρτίου.

Η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το συνοριακό τείχος ” δεν είναι αναγκαία, είναι ανόητη και μη συμβατή με το σύνταγμα. Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές που εκφράζουν τον εαυτό τους, έχουν την ίδια άποψη,” δήλωσε εκφράζοντας τις προθέσεις του ο Αλεξάντερ.

“Δεν είχαμε ποτέ μία κατάσταση κατά την οποία ο πρόεδρος να είχε ζητήσει χρήματα, το Κογκρέσο να είχε αρνηθεί κι ο ίδιος να χρησιμοποιούσε μία κατάσταση ανάγκης για να ξοδέψει τα χρήματα με κάθε τρόπο. Αυτό για μένα είναι ένα επικίνδυνο προηγούμενο,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: “Politico” – ΑΠΕ