Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ χαιρέτισε σήμερα «το μαζικό κίνημα του λαού ενάντια στη συνωμοσία των εχθρών», κατηγορώντας τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και μια εξόριστη οργάνωση της αντιπολίτευσης ότι σχεδίασαν τις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, διαδηλώσεις υπέρ της κυβέρνησης οργανώνονται καθημερινά εδώ και δέκα ημέρες σε όλη τη χώρα με τους πολίτες να καταδικάζουν τη βία και τις ταραχές που ξέσπασαν σε δεκάδες ιρανικές πόλεις από τις 28 Δεκεμβρίου ως την 1η Ιανουαρίου στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι.
Μια τέτοια «λαϊκή κινητοποίηση κατά της συνωμοσίας του εχθρού (…) δεν έχει υπάρξει πουθενά αλλού στον κόσμο», δήλωσε ο Χαμενεΐ σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο αγιατολάχ κατηγόρησε «τις ΗΠΑ, τους σιωνιστές» ότι προετοίμαζαν επί «πολλούς μήνες» ταραχές «σε μικρές πόλεις, οι οποίες στη συνέχεια θα επεκτείνονταν στην πρωτεύουσα».
Παράλληλα μέσω ανάρτησής του στο Twitter, ο Χαμενεΐ υπογράμμισε: «Αυτός ο άνθρωπος που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, αν και μοιάζει να είναι ασταθής, θα πρέπει να κατανοεί ότι αυτά τα ακραία επεισόδια δεν θα μείνουν αναπάντητα», αναφερόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τραμπ προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις όταν εξέφρασε μέσω μηνύματός του στο Twitter τη στήριξή του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν.
«Τα χρήματα προήλθαν από τις πλούσιες κυβερνήσεις του Περσικού Κόλπου και οι εκτελεστές ήταν η εγκληματική οργάνωση», επεσήμανε αναφερόμενος προφανώς στην οργάνωση της αντιπολίτευσης Μουτζαχεντίν του Λαού που είναι απαγορευμένη στο Ιράν.
«Ζήτησαν από τους πολίτες να διαδηλώσουν με το σύνθημα “όχι στην ακρίβεια της ζωής”, που αρέσει σε όλους», κατήγγειλε ο Χαμενεΐ. «Όμως οι άνθρωποι, που δεν ήταν πολλοί, γρήγορα αποχώρησαν όταν κατάλαβαν τους πραγματικούς σκοπούς των υποκινητών», εκτίμησε.
Ο Χαμενεΐ πρόσθεσε εξάλλου ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ «των δίκαιων αιτημάτων του λαού και των άγριων και καταστροφικών ενεργειών αυτής της οργάνωσης».
«Πρέπει να εισακουσθούν οι ανησυχίες τους. Πρέπει να ακούσουμε, πρέπει να προσφέρουμε απαντήσεις», τόνισε ο Χαμενεΐ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και το θρησκευτικό κατεστημένο του Ιράν θα πρέπει να ακούσει τα αιτήματα των πολιτών και όχι μόνο η κυβέρνηση του προέδρου Χασάν Ροχανί.
«Είμαι και εγώ υπεύθυνος. Όλοι μας πρέπει να ακούσουμε», σημείωσε.
Πηγή: ΑΠΕ