search icon

Διεθνή

Oι ηγέτες της G7 στο πλευρό της Ουκρανίας και μακροπρόθεσμα – Τα μηνύματα σε Ρωσία και Κίνα

 Η δυσπιστία έναντι της Κίνας ως εμπορικού εταίρου και η αποφασιστικότητα να βοηθηθεί η Ουκρανία να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας ήταν τα κεντρικά μηνύματα που εστάλησαν από τις πλουσιότερες δημοκρατίες του κόσμου κατά τη σύνοδό τους στην πόλη της Χιροσίμα

Η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών επισήμανε στη Ρωσία την ετοιμότητά της να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα, ενώ έδωσε στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την ευκαιρία να πάρει με το μέρος του χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία, κατά την τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιαπωνία.

Η δυσπιστία έναντι της Κίνας ως εμπορικού εταίρου και η αποφασιστικότητα να βοηθηθεί η Ουκρανία να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας ήταν τα κεντρικά μηνύματα που εστάλησαν από τις πλουσιότερες δημοκρατίες του κόσμου κατά τη σύνοδό τους στην πόλη της Χιροσίμα.

Όμως την ώρα που οι ηγέτες της G7 άρχισαν να ολοκληρώνουν σήμερα την τριήμερη συνάντησή τους, η Ρωσία ισχυρίσθηκε ότι κατέλαβε τελικά την πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία έπειτα από πολιορκία μηνών, που σηματοδότησε την πιο αιματηρή μάχη του πολέμου.

Οι ηγέτες των χωρών της G7 -ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς- συζήτησαν για το πώς θα πρέπει να απαντήσουν την ώρα που η σύγκρουση, που άρχισε πέρυσι το Φεβρουάριο, παρατείνεται. Τα ενδεχόμενα κοινά προγράμματα εκπαίδευσης ουκρανών πιλότων στα αμερικανικής κατασκευής πολεμικά αεροπλάνα F-16 ήταν ένα μήνυμα προς τη Ρωσία ότι δεν θα πρέπει να περιμένει πως θα πετύχει στην εισβολή της παρατείνοντας τη σύγκρουση, δήλωσε σήμερα ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Η Ουκρανία δεν κέρδισε δεσμεύσεις για να της παραδοθούν τα αεροπλάνα, όμως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στους ηγέτες της G7 πως η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τα κοινά συμμαχικά προγράμματα εκπαίδευσης ουκρανών πιλότων στα F-16.

Στο μεταξύ, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η σύνοδος κορυφής ήταν μια ευκαιρία να πεισθούν μεγάλα αναδυόμενα κράτη, όπως η Ινδία και η Βραζιλία, να υποστηρίξουν την Ουκρανία. Ο Μακρόν έκανε το σχόλιο αυτό σε δημοσιογράφους μία ημέρα αφού δήλωσε για την επίσκεψη του Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής πως «άλλαξε το παιγνίδι».

Λίγο μετά την άφιξη του Ζελένσκι στη Χιροσίμα, η Ρωσία ισχυρίστηκε πως νίκησε στο Μπαχμούτ. Ώρες πριν από τον ισχυρισμό της Μόσχας, η Ουκρανία είχε απορρίψει ισχυρισμό του αρχηγού των ρώσων μισθοφόρων Γεβγκένι Πριμακόφ ότι οι μαχητές της εταιρείας του, της Βάγκνερ, ολοκλήρωσαν την κατάληψη της πόλης.

Κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής, την Παρασκευή, επιπλέον της υποστήριξης εκ μέρους του Μπάιντεν για την εκπαίδευση ουκρανών πιλότων στα F-16, η G7 ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να παρουσιάσει επίσης στην Ιαπωνία ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 375 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο. Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε πως το πακέτο θα περιλαμβάνει πυροβολικό, πυρομαχικά και εκτοξευτήρες ρουκετών HIMARS.

Ο Ζελένσκι άσκησε πίεση στις χώρες για να προχωρήσουν περισσότερο τόσο στην οικονομική, όσο και στη στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα του.

Χθες οι ηγέτες της G7 παρουσίασαν επίσης μια κοινή προσέγγιση έναντι της Κίνας, επιδιώκοντας να περιορίσουν τους κινδύνους από τις οικονομικές σχέσεις τους μαζί της, χωρίς ωστόσο και να αποσυνδεθούν από μια χώρα η οποία θεωρείται το εργοστάσιο του κόσμου.

Οι ηγέτες είπαν πως η συνεργασία με την Κίνα είναι απαραίτητη, δεδομένου του ρόλου της στη διεθνή κοινότητα και του βάρους της ως της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, καθώς και σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι προσπάθειες κατά της κλιματικής αλλαγής και για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Ωστόσο πρόσθεσαν πως θα πάρουν μέτρα για να προστατεύσουν ευαίσθητες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την εθνική ασφάλεια, χωρίς πάντως να περιορίσουν πέραν του αναγκαίου το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα στο δίκτυο ZDF πως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και άλλες πλούσιες χώρες θα διασφαλίσουν ότι οι μεγάλες επενδύσεις τους στην Κίνα θα συνεχισθούν, όπως και οι εφοδιαστικές αλυσίδες και οι εξαγωγές προς την Κίνα, αλλά η G7 στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι επιδιώκει να περιορίσει τον κίνδυνο.

Διαβάστε ακόμα 

Σβήνουν τα φορολογικά πρόστιμα για τους Έλληνες του εξωτερικού

Εκλογές 2023: Το στοίχημα της σταθερότητας για την Ελλάδα

Η ιστορία του Τσαρλς Πόντσι: Πώς έγινε ο διασημότερος απατεώνας όλων των εποχών (pics)

Εκλογές 2023 

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version