Αν και πολλές από τις τοπικές τράπεζες των ΗΠΑ προχωρούσαν σε επικίνδυνες επενδύσεις για την αύξηση της κερδοφορίας τους κατά τη διάρκεια της περιόδου των χαμηλών επιτοκίων, ο ιδρυτής και πρόεδρος της Beal Bank, Άντι Μπιλ, περίμενε μία μοναδική ευκαιρία μέσω της οποίας θα τετραπλασίαζε τα assets της εταιρείας του μέσα σε ένα, μόλις, έτος.
Σύμφωνα με το MarketWatch, η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων της Beal Bank εκτινάχθηκε από τα $7,5 δισ. τα τέλη του 2021 στα $32,6 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2022, λόγω των επιτυχημένων κινήσεων του τραπεζίτη όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων.
Η στρατηγική του
Η Beal Bank αγόρασε ομόλογα αμερικανικού δημοσίου αξίας $21,2 δισεκατομμυρίων. Τα περισσότερα εξ αυτών επρόκειτο για TIPS (ομόλογα προστατευμένα από τον πληθωρισμό) με ωρίμανση μέχρι και τρία έτη. Οι τίτλοι αυτοί έχουν σχεδιαστεί για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού μέσω της προσαρμογής της αξίας του αρχικού κεφαλαίου βάσει των τιμών καταναλωτή.
Ο Beal χρηματοδότησε την αγορά των ομολόγων αυτών με πιστοποιητικά καταθέσεων (CDs) χαμηλότερων αποδόσεων, ενώ χρησιμοποίησε τα παράγωγα και τα swaps ως hedge έτσι ώστε να περιορίσει το τελικό κόστος για την τράπεζα.
Ως αποτέλεσμα, τα καθαρά έσοδα της Beal Bank αυξήθηκαν από τα $600 εκατομμύρια στο $1,48 δισ. μέσα σε ένα, μόλις, έτος. Η περιουσία του Μπιλ, σύμφωνα με το Forbes, εκτιμάται στα $10,3 δισεκατομμύρια.
Ο επικεφαλής της τράπεζας είχε επιλέξει να μην ακολουθήσει την τακτική που ακολούθησαν πολλές άλλες τοπικές τράπεζες των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της περιόδου των χαμηλών επιτοκίων.
Σύμφωνα με το Business Insider, ο Μπιλ απέφυγε τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε η Silicon Valley Bank η οποία είχε αγοράσει μακροπρόθεσμα ομόλογα με χαμηλές αποδόσεις χωρίς να διαχειριστεί σωστά τον αυξημένο βαθμό κινδύνου.
Σημειωτέον πως οι απώλειες τις οποίες υπέστη η SVB δημιούργησαν πανικό στους καταθέτες όσον αφορά τη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και οδήγησαν σε bank run, προκαλώντας την πτώχευσή της.
Η Beal Bank έχει στο παρελθόν προχωρήσει σε παρόμοια συντηρητικές αλλά «μαντικές» κινήσεις οι οποίες τη βοήθησαν να αποφύγει τη μεταβλητότητα των αγορών. Η τράπεζα είχε περιορίσει τη δραστηριότητά της στην αγορά πριν και κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, επιστρέφοντας σε αυτή μόνο όταν μπορούσε να αγοράσει επισφαλή assets σε εξαιρετικά μειωμένο κόστος.
Διαβάστε ακόμη
Netflix: Πότε θα απαγορεύσει οριστικά τους «δανεικούς» κωδικούς
To ράλι των αγορών πρόκειται σύντομα να φτάσει στο τέλος του, προειδοποιεί γνωστός επενδυτής
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ