Στα άκρα φαίνεται ότι οδηγούνται οι σχέσεις των ΗΠΑ με τις υπόλοιπες έξι ισχυρές οικονομίες του πλανήτη μετά το αδιέξοδο της συνάντησης των G7 στον Καναδά όπως φαίνεται από τις τελευταίες αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter με τις οποίες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της στάσης της Αμερικής στο ΝΑΤΟ.
«Γιατί θα πρέπει εγώ ως πρόεδρος των ΗΠΑ μνα επιτρέψω σε χώρες να συνεχίσουν να έχουν τεράστια εμπορικά πλεονάσματα, όπως κάνουν εδώ και δεκαετίες, ενώ οι αγρότες, οι εργάτες και οι φορολογούμενοί μας καλούνται να πληρώσουν τόσο μεγάλο και άδικο τίμημα; Δεν είναι δίκαιο το έλλειμμα 800 δισ. ευρώ για τους πολίτες των ΗΠΑ» ξεκίνησε το μπαράζ των αναρτήσεών του ο Τραμπ.
«Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν σχεδόν το σύνολο του κόστους στο ΝΑΤΟ της προστασίας αρκετών από αυτές τις χώρες που μας κλέβουν στο εμπόριο (πληρώνουν μόνο ένα τμήμα του κόστους και γελάνε). Η ΕΕ έχει πλεόνασμα 151 δισ. δολαρίων – θα πρέπει να πληρώνει περισσότερα για το στρατό» συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και κατέληξε:
«Η Γερμανία πληρώνει το 1% του ΑΕΠ της προς το ΝΑΤΟ την ώρα που εμείς καταβάλουμε το 4% ενός πολύ μεγαλύτερου ΑΕΠ. Πιστεύει κανείς ότι αυτό βγάζει νόημα; Προστατεύουμε την Ευρώπη (που είναι καλό) με μεγάλο οικονομικό κόστος και μας συμπεριφέρονται άδικα στο εμπόριο. Έρχονται αλλαγές».
«Συγγνώμη δεν μπορούμε να αφήνουμς τους φίλους ή τους εχθρούς μας να μας εκμεταλλεύονται άλλο πια στο εμπόριο. Πρέπει να βάλουμε πρώτα τις ΗΠΑ».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς βρίσκονται στα πρόθυρα μιας διπλωματικής και εμπορικής κρίσης, καθώς ανώτατοι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου επιτέθηκαν στον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον αποκάλεσε «πολύ ανέντιμο και αδύναμο».
Στην αντιπαράθεση εισήλθαν η Γερμανία και η Γαλλία που επέκριναν αυστηρά την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει ξαφνικά την υποστήριξή του για ένα κοινό ανακοινωθέν της Ομάδας των Επτά (G7) στο οποίο είχαν καταλήξει οι ηγέτες σε μια σύνοδο κορυφής στον Καναδά χθες, κατηγορώντας τον ότι καταστρέφει την εμπιστοσύνη και ενεργεί ανακόλουθα.
Η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ απάντησε στην επίθεση του Λευκού Οίκου λέγοντας πως οι προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθούν, πως ο Καναδάς θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα στους δασμούς των ΗΠΑ με μετρημένο και αμοιβαίο τρόπο και πως ο Καναδάς θα είναι πάντα πρόθυμος να συζητήσει.
«Ο Καναδάς δεν διεξάγει τη διπλωματία του μέσω προσωπικών επιθέσεων… και αποφεύγουμε ιδιαίτερα τις προσωπικές επιθέσεις όταν προέρχονται από έναν στενό σύμμαχο», δήλωσε σήμερα η Φρίλαντ στους δημοσιογράφους στο Κεμπέκ.
Κούντλοου: Πολωτικές οι δηλώσεις του Τριντό
Η επικείμενη σύνοδος κορυφής του Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αύξησε την ένταση και ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου κατηγόρησε τον Τριντό ότι προδίδει τον Τραμπ με «πολωτικές δηλώσεις» για την εμπορική πολιτική που κινδυνεύουν να κάνουν τον ηγέτη των ΗΠΑ να εμφανιστεί αδύναμος παραμονές της ιστορικής συνόδου κορυφής με τη Βόρεια Κορέα.
Ώρες αφού ο Τραμπ απέσυρε την υποστήριξή του από την κοινή δήλωση και επιτέθηκε στον Τριντό, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου και ο εμπορικός σύμβουλος Πίτερ Ναβάρο μετέφεραν το μήνυμα στο εσωτερικό σε πρωινές ειδησεογραφικές εκπομπές σε μια ασυνήθιστη επίθεση σε έναν στενό σύμμαχο και γείτονα των ΗΠΑ.
«(Ο Τριντό) πραγματικά σαν να μας μαχαίρωσε πισώπλατα», δήλωσε ο Κούντλοου, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, ο οποίος συνόδευσε τον Τραμπ στη σύνοδο κορυφής των πλουσίων χωρών το Σάββατο, στην εκπομπή του CNN «State of the Union».
Ο Ναβάρο είπε στο «Fox Νews Sunday»: «Υπάρχει μια θέση στην κόλαση ειδικά για όποιον ηγέτη εμπλέκεται σε διπλωματία κακής πίστης με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ και στη συνέχεια προσπαθεί να τον μαχαιρώσει πισώπλατα πηγαίνοντας προς την πόρτα και αυτό έκανε ο κακόπιστος Τζάστιν Tριντό με αυτή τη συνέντευξη Τύπου-πυροτέχνημα, αυτό είναι που έκανε ο αδύναμος ανέντιμος Τζάστιν Τριντό».
Ο Τριντό δεν απάντησε αμέσως αλλά το γραφείο του δήλωσε το Σάββατο αφού ο Τραμπ απέσυρε την υποστήριξή του για το ανακοινωθέν πως ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτε στη συνέντευξη Τύπου που δεν έχει πει προηγουμένως στον Τραμπ.
Αντιδράσεις από Γαλλία και Γερμανία
Οι ηγέτες της G7 έδειχναν το ίδιο σαστισμένοι με τον Καναδά από την ξαφνική διπλωματική αντιπαράθεση, και η Γερμανία και η Γαλλία κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι καταστρέφει την εμπιστοσύνη και ενεργεί ανακόλουθα.
Έχοντας φύγει από τη σύνοδο κορυφής της G7 νωρίς, η ανακοίνωση του Τραμπ στο Twitter ότι αποσύρει την υπογραφή του από το κοινό ανακοινωθέν τορπίλισε αυτό που φαινόταν να είναι μια εύθραυστη συναίνεση σε μια εμπορική διαμάχη ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους πιο στενούς συμμάχους της.
Ο Τραμπ είπε επίσης ότι μπορεί να διπλασιάσει τους εισαγωγικούς δασμούς πλήττοντας την αυτοκινητοβιομηχανία και εξανεμίζοντας τις προσπάθειες της G7 να εμφανιστεί με ενιαίο μέτωπο.
«Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, η εμπιστοσύνη μπορεί να καταστραφεί με 280 χαρακτήρες στο Twitter», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας όταν ρωτήθηκε για τη στροφή 180 μοιρών του Τραμπ, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να ανοικοδομηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη.
Η Γαλλία υποστηρίζει επίσης το ανακοινωθέν της G7, δήλωσε Γάλλος προεδρικός αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως όποιος αφίσταται από τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στη σύνοδο κορυφής δείχνει «ανακολουθία και ασυνέπεια».
«Η διεθνής συνεργασία δεν μπορεί να εξαρτάται από θυμούς και μηνύματα. Ας είμαστε σοβαροί», πρόσθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Αναλυτές εξηγούν γιατί ο Τραμπ πέρασε στην επίθεση
Για τον Αμερικανό καθηγητή Τζόζεφ Μπραμλ, μέλος της Γερμανικής Ένωσης Εξωτερικής Πολιτικής, Ο Τραμπ έχει τη δική του εξωτερική πολιτική η οποία καθορίζεται από τη δική του ρεαλιστική κοσμοθεωρία».
“Ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του για την ασφάλεια και τις επιχειρήσεις,ζουν σ΄έναν κόσμο όπου οι εταιρείες αγωνίζονται εναντίον εταιρειών και τα κράτη εναντίον άλλων κρατών.Στόχος του να κερδίζει σε βάρος όλων των άλλων», επισημαίνει και προσθέτει:
«Για τον Αμερικανό πρόεδρο, οι Σύνοδοι Κορυφής,όπως η G7 δεν έχουν νόημα».
“Για τον Τραμπ, η διπλωματία είναι χάσιμο χρόνου.Η κυβέρνησή του βρίσκεται στη διαδικασία καταστροφής της παγκόσμιας τάξης που βασίζεται σε κανόνες.Χωρίς «κανόνα δικαίου» ισχύει ο νόμος των στρατιωτικά ισχυρότερων ,εξηγεί ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας στη γερμανική εφημερίδα «Bild».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας,Κρίστιαν Χέικ.
«Για τον Τραμπ δεν είναι «πρώτα η Αμερική» αλλά «μόνο η Αμερική» δηλαδή προσπαθεί βήμα προς βήμα να καταστρέψει τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε κοινοτικούς θεσμούς, όπως η G7. Αυτό σημαίνει αναβίωση μιας παλιάς αμερικανικής παράδοσης προστατευτισμού και απομονωτισμού.
Με την επιθετική πολιτική του ο Tραμπ θέλει να αλιεύσει ψηφοφόρους ενόψει και των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
“Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί και καθιστά την εξωτερική πολιτική ως θέμα της εσωτερικής πολιτικής όπως κανένας άλλος πρόεδρος»,προσθέτει ο Χέικ.
Τι θα συζητήσουν Τραμπ και Κιμ
Παράλληλα με τον διπλωματικό «πόλεμο» πάντως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει στο μυαλό του την ιστορική συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ώρες στη Σιγκαπούρη με τους δύο ηγέτες να έχουν ήδη φτάσει στον προορισμό τους. Σύμφωνα με τις τελευτείες πληροφορίες οι δύο ηγέτες θα έχουν μια κατ΄ ίδιαν συνάντηση διάρκειας δύο ωρών παρουσία μόνο των μεταφραστών τους πριν να ξεκινήσουν οι επαφές των δύο αντιπροσωπειών
Το προεδρικό αεροσκάφος των ΗΠΑ (Air Force One) προσγειώθηκε σε αεροπορική βάση της Σιγκαπούρης (Paya Lebar Air Base), ενώ είχε προηγηθεί κατά μερικές ώρες, η άφιξη του Κιμ που φορούσε ένα παραδοσιακό μαύρο κοστούμι «Μάο» και ήταν κουρεμένος με το χαρακτηριστικό του κούρεμα.
Τα μέτρα ασφαλείας για την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ ήταν δρακόντεια, με οπλισμένους στρατιώτες να έχουν αναπτυχθεί στην πίστα του αεροδρομίου.
Εκτός του αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, τον Τραμπ συνοδεύει στη Σιγκαπούρη κι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, που είναι γνωστός για τις ακραίες θέσεις που διατυπώνει στα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Δημοσιογράφος του BBC εντόπισε τον Μπόλτον να κάθεται σ’ ένα από τα οχήματα της αυτοκινητοπομπής του προέδρου Τραμπ.
Λίγες ώρες νωρίτερα την Κυριακή, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, προσγειώθηκε στη Σιγκαπούρη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Straits Times και το Channel NewsAsia, ο Κιμ έφθασε στο αεροδρόμιο Τσανγκί της Σιγκαπούρης στις 14:38 (τοπική ώρα, 09:38 ώρα Ελλάδας) με πτήση της Air China και μετέβη στο ξενοδοχείο St Regis, όπου θα διαμείνει η βορειοκορεατική αντιπροσωπεία.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA μετέδωσε τη Δευτέρα (11/6) ότι ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να συζητήσουν σχετικά με έναν «μόνιμο και διαρκή μηχανισμό διατήρησης της ειρήνης» στην κορεατική χερσόνησο, την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με το KCNA, τον Κιμ συνοδεύουν, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του Ρι Γιονγκ Χο, ο υπουργός Άμυνας Νο Κουάνγκ Τσολ και η αδελφή του Κιμ Γιο Γιονγκ.
Πηγή: protothema.gr