Θέμα της ημέρας ήταν την Πέμπτη στις Ηνωμένες Πολιτείες (εκτός του κορωνοϊού, που αποτελεί το καθημερινό «δράμα» της χώρας) ένα tweet του Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο πρότεινε… καθυστέρηση στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν θα «διέπονται από διαφάνεια».
Με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού να κρίνεται – επιεικώς – ανεπαρκής από την πλευρά του, καθώς η χώρα μετρά πάνω από 150.000 νεκρούς και 4,5 εκατομμύρια κρούσματα, την οικονομία της χώρας να συρρικνώνεται κατά 32,9% το διάστημα μεταξύ Απριλίου – Ιουνίου και να χάνει σε λίγους μήνες, όσα «έχτιζε» την τελευταία πενταετία και 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας να «εξαφανίζονται» μονάχα τον Απρίλιο, είναι λογικό η δημοφιλία του Τραμπ να έχει… πέσει στα τάρταρα.
Ο μεγάλος πολιτικός του αντίπαλος, Τζο Μπάιντεν διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα σε βασικές πολιτείες, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, με την «ψαλίδα» μεταξύ των δύο να έχει ανοίξει κι άλλο αφότου ο Τραμπ τα έκανε «μαντάρα» σε ότι αφορά το θέμα της διαχείρισης της κρίσης του νέου κορωνοϊού και ο Μπαράκ Ομπάμα έσπευσε να στηρίξει ανοιχτά την υποψηφιότητα Μπάιντεν.
Με τα δεδομένα να δείχνουν εναντίον του, ο Αμερικανός πρόεδρος σκέφτηκε, μάλλον, να «παίξει» με το χαρτί των εκλογών. «Με την ψήφο διά αλληλογραφίας (…) οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο ανακριβείς και οι πιο νόθες στην ιστορία», έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Θα ήταν πραγματική ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες», συνέχισε, θέτοντας το ερώτημα: «Αναβολή των εκλογών μέχρι ο κόσμος να μπορεί να ψηφίσει κανονικά και με ασφάλεια;». Κι άφησε τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό, για άλλη μια φορά.
With Universal Mail-In Voting (not Absentee Voting, which is good), 2020 will be the most INACCURATE & FRAUDULENT Election in history. It will be a great embarrassment to the USA. Delay the Election until people can properly, securely and safely vote???
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 30, 2020
Επιχείρηση αναδίπλωσης ή μήπως όχι;
Λίγη ώρα αργότερα πάντως, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τον κορωνοϊό, ο Ντόναλντ Τραμπ όταν ρωτήθηκε για το θέμα που ο ίδιος έθεσε, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από στελέχη της αντιπολίτευσης, των Δημοκρατικών, αλλά και του κυβερνώντος κόμματος, των Ρεπουμπλικάνων, φάνηκε λιγάκι… διαφορετικός στις τοποθετήσεις του.
«Θέλω να γίνουν εκλογές και να έχουμε αποτέλεσμα, πολύ, πολύ περισσότερο από εσάς», ανέφερε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο. «Δεν θέλω αναβολή. Θέλω να γίνουν εκλογές. Όμως δεν θέλω να αναγκαστούμε να περιμένουμε τρεις μήνες και μετά να μάθουμε ότι λείπουν ψηφοδέλτια και ότι οι εκλογές δεν σημαίνουν τίποτα».
Ο Τραμπ επικαλέστηκε δημοσιεύματα στον Τύπο, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος, για τα προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει η καθυστερημένη έλευση επιστολικών ψήφων και υποστήριξε πως θα χρειάζονταν εβδομάδες, μήνες, αν όχι «χρόνια», για να ξεδιαλύνει η κατάσταση. «Θέλω να δω αλλαγή της ημερομηνίας (των εκλογών); Όχι. Αλλά δεν θέλω να έχουμε νοθευμένες εκλογές», επέμεινε.
Επιπλέον, σε μια προσπάθεια, προφανώς, να κερδίσει κάτι από τη χαμένη δημοφιλία του, ανέφερε πως πρόθεσή του είναι να συνεχίσουν να λαμβάνουν ενισχυτικά επιδόματα οι πολίτες που έμειναν άνεργοι στη χώρα, απόρροια της πανδημίας, ενώ όταν ρωτήθηκε για το πιθανό άνοιγμα των σχολείων, η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: «Πιστεύετε πως μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τώρα η κατάσταση;».
Τι ισχύει με βάση το αμερικανικό Σύνταγμα
Το Σύνταγμα των ΗΠΑ θέτει ένα όριο στη θητεία του εκάστοτε προέδρου που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του την 20η Ιανουαρίου και αναθέτει την ευθύνη για την εκλογή του νέου προέδρου στο «Κολέγιο των Εκλεκτόρων» – το οποίο αποτελείται από τους εκλέκτορες των πολιτειών.
Το Κογκρέσο πρέπει να επιλέξει την ημερομηνία για την επιλογή των εκλεκτόρων, η οποία πρέπει να είναι η ίδια σε ολόκληρη τη χώρα.
Το 1845, το Κογκρέσο απεφάνθη ότι οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα διεξάγονται την πρώτη Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου.Η ημερομηνία των εκλογών δεν έχει αλλάξει από τότε και θα χρειαστεί μια νομοθετική πράξη του Κογκρέσου σε περίπτωση αλλαγής της.
Λαμβάνοντας υπόψη την πλειοψηφία των Δημοκρατικών σ΄ένα από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, την Βουλή των Αντιπροσώπων, αυτό φαίνεται αδύνατο.
Μπορεί, ωστόσο, να υπάρξει ένα «παραθυράκι» που θα επιτρέψει στον Λευκό Οίκο να ασκήσει πίεση στις πολιτείες να αναβάλουν τις εκλογές για μερικές εβδομάδες.
Θεωρητικά, οι αμερικανικές πολιτείες θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις εκλογές αλλά κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τη χώρα στο χείλος μιας συνταγματικής κρίσης . Και κάτι τέτοιο φαίνεται πολύ απίθανο να συμβεί.
Πηγή: protothema.gr