search icon

Διεθνή

Ο σολομός που θα αγοράζουμε μελλοντικά μπορεί να καλλιεργείται και σε χωράφια

Ο επικεφαλής της εταιρείας που ανήκει σε Νορβηγούς τόνισε ότι «κανείς δεν μπορούσε να αντιληφθεί ότι μία επιχείρηση που εκτρέφει σολομούς στη γη θα μπορούσε να βγάζει κέρδος, ακόμα και να γίνει»

Σε μια σειρά από εσωτερικές δεξαμενές, 40 μίλια νοτιοδυτικά του Μαϊάμι της Φλόριντα, πέντε εκατομμύρια ψάρια κολυμπούν σε κύκλους σε πολύ μεγάλη απόσταση από το «σπίτι» τους.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το bbc.com, πρόκειται για σολομούς του Ατλαντικού, ο οποίοι βρίσκονται πολύ πιο συχνά στα κρύα νερά των φιόρδ της Νορβηγίας ή στις λίμνες της Σκωτίας.

Δεδομένου ότι το είδος δεν είναι εγγενές στη Φλόριντα και δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την τροπική ζέστη της πολιτείας, οι δεξαμενές νερού διατηρούνται καλά διατηρημένες και στεγάζονται σε ένα τεράστιο, κλιματιζόμενο και μονωμένο κτήριο που μοιάζει με αποθήκη.

Ο πρώτος στόχος είναι η παραγωγή 9.500 τόνων ψαριών τον χρόνο, όμως η ιδιοκτήτρια εταιρεία, η Atlantic Sapphire, σκοπεύει να ξεπεράσει σε παραγωγή τους 222.000 τόνους έως το 2031 – ποσότητα αρκετή για να καλυφθούν οι ανάγκες της αμερικανικής αγοράς κατά 41% ή ένα δισεκατομμύριο γεύματα.

Η εταιρεία ηγείται ενός επιταχυνόμενου ρεύματος στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ προς την ιχθυοκαλλιέργεια σε αγροτικές εκτάσεις. «Όταν αρχίσαμε να εξερευνούμε την πιθανότητα πριν από 10 χρόνια, ο κόσμος νόμιζε ότι είμαστε τρελοί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Atlantic Sapphire, Γιόχαν Άντερσεν.

Ο επικεφαλής της εταιρείας που ανήκει σε Νορβηγούς τόνισε ότι «κανείς δεν μπορούσε να αντιληφθεί ότι μία επιχείρηση που εκτρέφει σολομούς στη γη θα μπορούσε να βγάζει κέρδος, ακόμα και να γίνει».

Η τεχνολογία που επιτρέπει τη λειτουργεία της Bluehouse δεν είναι καινούργια, όμως η χρήση της για καταναλωτικούς λόγους έγινε βιώσιμη τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα «κλειστό σύστημα», το οποίο μειώνει και τους κινδύνους για τα ψάρια, καθώς δεν είναι εκτεθειμένα σε ασθένειες και παράσιτα όπως τα ψάρια που μεγαλώνουν σε ιχθυοκαλλιέργειες.

Ειδικοί της εταιρείας επισημαίνουν ότι ο συγκεκριμένος τρόπος εκτροφής ψαριών έχει λιγότερες ασθένειες και πολύ λιγότερη θνησιμότητα.

Η Atlantic Sapphire έχει ήδη επενδύσει 400 εκατομμύρια δολάρια για τις εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ και σκοπεύει να αυξήσει αυτή την επένδυση στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο ερώτημα, γιατί μία Νορβηγική εταιρεία αποφάσισε να φτιάξει τη συγκεκριμένη επένδυση στις ΗΠΑ, η απάντηση είναι ότι υπάρχουν δύο λόγοι:

Πρώτον, με την επένδυση στη Φλόριντα έχει καλύτερη πρόσβαση στη μεγάλη αμερικανική αγορά.
Και δεύτερον, το νερό της Φλόριντα έχει ιδιαίτερη σύσταση: είναι πιο γλυκό στην επιφάνεια και με περισσότερο αλάτι στο βάθος. Ο σολομός είναι ένα ψάρι που χρειάζεται φρέσκο νερό όταν είναι μικρό και θαλασσινό όταν μεγαλώνει.

Πάντως, οι ειδικοί της εταιρείας επισημαίνουν ότι η τεχνολογία τους είναι συμφέρουσα και, σίγουρα, θα εμπνεύσει και άλλες εταιρείες ανά τον κόσμο για να κάνουν ανάλογες επενδύσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Γραφείο Προϋπολογισμού: «A λα καρτ» στόχοι για το χρέος και «μόνιμο» Tαμείο Ανάκαμψης

Γερμανία – υπουργός Εργασίας: Οι εταιρείες δεν μπορούν να ρωτούν τους υπαλλήλους τους αν έχουν εμβολιαστεί

Μητσοτάκης για προσφυγικές ροές από Αφγανιστάν: Να μην επαναληφθεί το 2015

Exit mobile version