Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα σε Αφρικανούς ηγέτες ότι θα τους δωρίσει δεκάδες χιλιάδες τόνους σιτηρών εντός μερικών μηνών παρά τις κυρώσεις της Δύσης, που σύμφωνα με τον ίδιο έχουν δυσκολέψει τη Μόσχα στην εξαγωγή των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων.
Μιλώντας σε σύνοδο κορυφής στην Αγία Πετρούπολη για τις σχέσεις Ρωσίας-Αφρικής, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία αναμένει συγκομιδή ρεκόρ σε σιτηρά φέτος και είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών προς την Αφρική, τόσο σε εμπορική βάση όσο και στη βάση της ανθρωπιστικής βοήθειας και να τιμήσει τον κρίσιμο ρόλο της Μόσχας, όπως τον χαρακτήρισε, στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
«Θα είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε στην Μπουρκίνα Φάσο, τη Ζιμπάμπουε, το Μαλί, τη Σομαλία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την Ερυθραία 25-50.000 τόνους δωρεάν σιτηρών στην καθεμία τους επόμενους 3-4 μήνες», δήλωσε ο Πούτιν στη σύνοδο, οι συμμετέχοντες στην οποία αντέδρασαν ξεσπώντας σε χειροκροτήματα.
«Θα προσφέρουμε επίσης τη δωρεάν διανομή αυτών των προϊόντων στους καταναλωτές».
Η σύνοδος, κατά τη οποία αναμένεται να υπογραφούν διάφορες συμφωνίες, έρχεται σε συνέχεια της πρώτης συνόδου κορυφής Ρωσίας-Αφρικής το 2019 και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συντονισμένης ώθησης για επιρροή και επιχειρηματική δραστηριοποίηση σε μια ήπειρο όπου μισθοφόροι της ρωσικής οργάνωσης Wagner παραμένουν ενεργοί παρά τη σύντομη ανταρσία τους στη Ρωσία τον περασμένο μήνα.
Απαντώντας στην κριτική της Δύσης αναφορικά με την απόφαση να αποχωρήσει την περασμένη εβδομάδα από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Μόσχα αποσύρθηκε διότι δεν τηρήθηκε καμία από τις υποσχέσεις που της δόθηκαν για τη διευκόλυνση των δικών της εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων.
Κάποιοι πολιτικοί της Δύσης έχουν δηλώσει ότι η έξοδος της Ρωσίας από τη συμφωνία είναι ανεύθυνη και θα προκαλέσει δεινά σε εκατομμύρια ανθρώπους σε φτωχές χώρες.
Αλλά ο Πούτιν δήλωσε στη σύνοδο ότι πάνω από το 70% των ουκρανικών σιτηρών που εξήχθη χάρη στη συμφωνία πήγε σε χώρες με υψηλό εισόδημα ή με εισόδημα άνω του μέσου όρου, συμπεριλαμβανομένων και χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ότι φτωχές χώρες όπως το Σουδάν «την πάτησαν» και δέχθηκαν λιγότερο από το 3% των φορτίων.
Ο ίδιος δήλωσε ότι οι κυρώσεις της Δύσης απέτρεψαν τη Ρωσία από το να διανείμει δωρεάν λιπάσματα σε φτωχές χώρες.
«Προκύπτει μια παράδοξη εικόνα. Από τη μια, οι δυτικές χώρες παρεμποδίζουν τις προμήθειες των δικών μας σιτηρών και λιπασμάτων (μέσω κυρώσεων), ενώ, από την άλλη, μας κατηγορούν υποκριτικά για τη σημερινή κατάσταση κρίσης στην παγκόσμια αγορά τροφίμων», δήλωσε ο Πούτιν.
Η Ρωσία λέει ότι 49 από τα 54 κράτη της ηπείρου εκπροσωπούνται στη σύνοδο κορυφής της Αγίας Πετρούπολης, μεταξύ των οποίων τα 17 από τον αρχηγό κράτους και 4 από τον αρχηγό της κυβέρνησης τους.
Ο αριθμός τους είναι χαμηλότερος από το ήμισυ του αριθμού των ηγετών που συμμετείχαν στην τελευταία τέτοια εκδήλωση το 2019 – μια μείωση που το Κρεμλίνο εν μέρει απέδωσε στις «αναίσχυντες» προσπάθειες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και άλλων χωρών να αποθαρρύνουν τους ηγέτες από το να παρευρεθούν.
Διαβάστε ακόμη
Ασύλληπτο: Στα $20 δισ. η ακίνητη περιουσία του Mr. Zara – Πού επενδύει τώρα
Ψάλτης: Σαφές ενδιαφέρον μεγάλων θεσμικών επενδυτών για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Alpha Bank
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ