Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των ΗΠΑ προς την Huawei έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στους ευρωπαϊκούς τηλεπικοινωνιακούς φορείς που διατηρούν συμβόλαια με τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τη χρήση οποιασδήποτε αμερικανικής τεχνολογίας σε ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται στα smartphones και τον δικτυακό εξοπλισμό της Huawei, καταφέρνοντας όπως χαρακτήρισαν ορισμένοι αναλυτές ένα «θανατηφόρο πλήγμα» στην εταιρεία.
Η απαγόρευση, η οποία τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Πέμπτη, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, ενδεχομένως να αυξήσει το κόστος και να προκαλέσει καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των δικτύων 5G.
Οι αναλυτές στην Gavekal εκτιμούν ότι εάν η απαγόρευση των ΗΠΑ παραμείνει ως έχει η Huawei θα εξαντλήσει τα τα αποθέματά της «στις αρχές του επόμενου έτους».
Ενώ οι ΗΠΑ κρατούν μια εχθρική στάση προς την Huawei – και τις κινεζικές επιχειρήσεις- η Ευρώπη έχει υιοθετήσει μια πιο διαλλακτική προσέγγιση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε τον Ιανουάριο να μειώσει την εξάρτησή της από τον εξοπλισμό της κινεζικής εταιρείας για τα μελλοντικά δίκτυα 5G, αλλά οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διαφέρουν ως προς το κατά πόσο γρήγορα θα το πράξουν.
Ορισμένες χώρες όπως η Τσεχία και η Πολωνία, συγχρονίζονται με τις ΗΠΑ για να περιορίσουν την πρόσβαση της Huawei στις αγορές τους. Άλλες, όπως η Γαλλία, λένε ότι θα απομακρύνουν την εταιρεία αργότερα, ενώ Γερμανία και Ισπανία δεν έχουν λάβει ακόμη σαφή θέση.
Προς το παρόν, οι ευρωπαϊκοί τηλεπικοινωνιακοί φορείς εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην Huawei για τα υπάρχοντα δίκτυα 4G. Πρόσφατη ανάλυση από την Strand Consulting εκτιμά ότι η Huawei έχει συμβάσεις για την παροχή υπηρεσιών σε όλες της χώρες της ΕΕ εκτός από τη Σλοβακία, κάτι που σημαίνει ότι η η Ευρώπη έχει πολλά να χάσει.
Ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός όμιλος της Ευρώπης, η Deutsche Telekom, προετοιμάσθηκε για ένα τέτοιο σενάριο πέρυσι, όταν συμφώνησε με την Huawei να της κρατήσει αποθέματα εξαρτημάτων σε περίπτωση έλλειψης, έναντι προνομιακών μετοχών του ομίλου.
Ο γερμανικός όμιλος στηρίζεται στον εξοπλισμό της Huawei για τα δίκτυα του στην Αυστρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και την Πολωνία, όπως εκτιμά η μελέτητης
Ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός της Ισπανίας, Telefónica στηρίζεται στην Huawei για το δίκτυό της στη Γερμανία και η γαλλική Orange, για τα δίκτυά της στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ισπανία, σύμφωνα με την Strand.
Ο βρετανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος Vodafone, ο οποίος διαθέτει δίκτυα σε ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε ότι «συνεχίζουμε να εξετάζουμε τους τρόπους εργασίας μας υπό το φως των μεταβαλλόμενων περιορισμών των ΗΠΑ και θα συμμορφωνόμαστε πάντα με τους κανονισμούς. Δεν περιμένουμε να υπάρξει άμεσος αντίκτυπος στις υπηρεσίες μας».
Η Vodafone χρησιμοποιεί εξοπλισμό της Huawei στην Τσεχία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τις Κάτω Χώρες, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Κύπρο, τη Ρουμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όλοι αυτοί οι όμιλοι αντιμετωπίζουν τώρα ένα σημαντικό δίλημμα: αν θα διατηρήσουν τα συμβόλαια με την Huawei για τα μελλοντικά δίκτυα 5G ή θα προτιμήσουν μια «ασφαλέστερη» εναλλακτική λύση που δεν αντιμετωπίζει τους ίδιους κινδύνους για την αλυσίδα εφοδιασμού της.
Οι περιορισμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε καθυστερήσεις και πρόσθετο κόστος για την ανάπτυξη του δικτύων 5G στην Ευρώπη – πιθανώς φέρνοντας την Ευρώπη ακόμη πιο πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της όταν πρόκειται για την έναρξη λειτουργίας των νέων δικτύων.
Και ενώ ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ ελπίζουν ότι μια δυνητική προεδρία υπό τον Τζο Τάιν Μπάιντεν θα επιφέρει χαλάρωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για κάτι τέτοιο δεδομένης της δικομματικής υποστήριξης στο Κογκρέσο για μια σκληρή εμπορική πολιτική.
Ως αποτέλεσμα, ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο μήνα αποφάσισε να αποκλείσει τον εξοπλισμό της Huawei έως το 2027, επειδή η υπηρεσία ασφάλειας για τον κυβερνοχώρο διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια της νέας, αναδιαρθρωμένης αλυσίδας εφοδιασμού της Huawei.