Τουλάχιστον το 50% των ενηλίκων σε μια σειρά από μεγάλες οικονομίες δηλώνουν ότι έχουν άγχος για τα προσωπικά τους οικονομικά και ότι ο πληθωρισμός αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους γι αυτό.
Σημαντικός αριθμός των ερωτηθέντων δηλώνει επίσης ότι αισθάνεται οικονομικά χειρότερα από τους γονείς του και είναι απαισιόδοξος για το οικονομικό μέλλον των παιδιών του, σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα Your Money Financial Security Survey που διεξήχθη από την SurveyMonkey.
Στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ισπανία και το Μεξικό, περίπου το 70% των ενηλίκων δήλωσαν ότι είναι «πολύ ή κάπως αγχωμένοι» όσον αφορά τα οικονομικά τους. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε ελαφρώς στο 63% στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο 57% στη Γερμανία, στο 55% στην Ελβετία και περίπου στο 50% στη Σιγκαπούρη και τη Γαλλία.
Σε όλες αυτές τις χώρες, μεταξύ του 50% και του 75% των πολιτών δήλωσαν ότι θεωρούν τον εαυτό τους μέρος της μεσαίας τάξης, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το ποσοστό ήταν χαμηλότερο στο 37%.
Παρά το γεγονός ότι η μεσαία τάξη παραδοσιακά θεωρείται πως απολαμβάνει οικονομική άνεση, μεταξύ 45% και 62% των ατόμων αυτών τόνισαν πως τα βγάζουν πέρα εξαιρετικά δύσκολα και δεν έχουν αποταμιεύσεις.
Το 50% των ενηλίκων στην Αυστραλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πριν από πέντε χρόνια.
Εν τω μεταξύ, από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο οι ενήλικες στη Σιγκαπούρη και το Μεξικό είχαν περισσότερες πιθανότητες να πουν ότι ήταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από τους γονείς τους.
Ο πληθωρισμός αναφέρθηκε ευρέως ως πηγή οικονομικού άγχους, μαζί με την έλλειψη αποταμιεύσεων, την οικονομική αστάθεια και την αύξηση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με το CNBC, η μελέτη σε 4.342 ενήλικες διεξήχθη τον Μάρτιο και δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη.
«Η υγεία της παγκόσμιας οικονομίας, αν και υποτονική σε ορισμένους τομείς, δεν αντικατοπτρίζεται στις αντιλήψεις του μέσου ανθρώπου. Παρά τις επιδόσεις της οικονομίας στο σύνολό της, περίπου οι μισοί ενήλικες έχουν άγχος για τα προσωπικά τους οικονομικά σε κάθε χώρα που συμπεριελήφθηκε στην παγκόσμια μελέτη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SurveyMonkey, Έρικ Τζόνσον.
Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, ωστόσο οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν αποφύγει τις υφέσεις που προβλέπονταν εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων.
Οι αγορές εργασίας έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές, αλλά πολυάριθμες έρευνες υποδηλώνουν ζοφερό κλίμα μεταξύ των καταναλωτών που έχουν πληγεί σκληρά από τις αυξήσεις στο κόστος διαβίωσης.
Διαβάστε ακόμη
Έτοιμες για τις πρώτες μειώσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο Fed και ΕΚΤ (πίνακες)
Ο Τέλης Μυστακίδης εξαγοράζει την Aegean Baltic Bank
Πώς τα Ιωάννινα κατάφεραν να προσελκύσουν ξένες εταιρείες και εργαζόμενους (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ