Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν διψήφιο δασμολογικό συντελεστή εναντίον της, όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώσει μια σαρωτική δέσμη δασμών στις 2 Απριλίου.
Η Ένωση αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν έναν ενιαίο δασμολογικό συντελεστή για το σύνολο της ΕΕ, αντί να ορίσουν διαφορετικά επίπεδα ανά κράτος μέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Ο επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς και ο επικεφαλής του γραφείου της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντήθηκαν με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ, τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ και τον διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Κέβιν Χάσετ αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν την κατάσταση στο εμπόριο.
Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ σημείωσαν πενιχρή πρόοδο και η ΕΕ μπορεί να κάνει ελάχιστα για να εμποδίσει την επιβολή των εισφορών. Η απάντηση της ΕΕ στους αμερικανικούς δασμούς πιθανότατα δε θα είναι άμεση, καθώς θα πρέπει να αξιολογήσει τις λεπτομέρειες.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι αμοιβαίες εισφορές θα διορθώσουν μη δασμολογικά εμπόδια που θεωρεί άδικα, συμπεριλαμβανομένου του φόρου προστιθέμενης αξίας της ΕΕ. Η ΕΕ υποστηρίζει ότι ο ΦΠΑ της είναι ένας δίκαιος φόρος χωρίς διακρίσεις που ισχύει εξίσου για τα εγχώρια όσο και τα εισαγόμενα αγαθά.
Μιλώντας πρόσφατα σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι αμοιβαίες εισφορές θα είναι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες.
Η ΕΕ έχει προσφερθεί να μειώσει τους δασμούς της σε βιομηχανικά αγαθά και να αυξήσει τις εισαγωγές ορισμένων αμερικανικών προϊόντων, όπως η σόγια και το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να αποφύγει μια εμπορική διαμάχη.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ωστόσο, η αμερικανική πλευρά δεν έδειξε ενδιαφέρον για την έναρξη διαπραγματεύσεων πριν από τις 2 Απριλίου, καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν μόνο μετά την ανακοίνωση των νέων δασμών.
Μη δασμολογικά ζητήματα όπως ο ΦΠΑ και οι ψηφιακοί κανονισμοί είχαν εξέχουσα θέση κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Ουάσινγκτον, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει επικεντρώσει τις επιθέσεις της σε όσα θεωρεί εμπορικά εμπόδια για τα αμερικανικά προϊόντα.
Νωρίτερα αυτόν το μήνα, οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, γεγονός που οδήγησε την ΕΕ να ανακοινώσει τους δικούς της ανταποδοτικούς δασμούς σε πολιτικά ευαίσθητα αμερικανικά προϊόντα αξίας έως και 26 δισ. Ευρώ.

Η αυτοκινητοβιομηχανία στο στόχαστρο
Η απογοητευτική πορεία των μετοχών των αυτοκινητοβιομηχανιών οδήγησε τις ασιατικές αγορές σε πτώση αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμό 25% στα εισαγόμενα οχήματα, επεκτείνοντας τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και προκαλώντας επικρίσεις και απειλές για αντίποινα από τους συμμάχους των ΗΠΑ.
Οι νέες επιβαρύνσεις στα αυτοκίνητα και τα ελαφρά φορτηγά θα τεθούν σε ισχύ στις 3 Απριλίου. Θα επιβληθούν επιπλέον των δασμών που έχουν ήδη εφαρμοστεί στον χάλυβα και το αλουμίνιο, καθώς και σε προϊόντα από το Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα.
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν σχετικά προϊόντα αξίας 474 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024, συμπεριλαμβανομένων επιβατικών αυτοκινήτων αξίας 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Μεξικό, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, ο Καναδάς και η Γερμανία, όλοι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, ήταν οι μεγαλύτεροι προμηθευτές των προϊόντων αυτών.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την κίνηση «κακή για τις επιχειρήσεις, χειρότερη για τους καταναλωτές», ενώ ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ χαρακτήρισε τους δασμούς «άμεση επίθεση» στους Καναδούς εργαζόμενους και δήλωσε ότι εξετάζονται αντίποινα.
«Θα υπερασπιστούμε τους εργαζομένους μας, θα υπερασπιστούμε τις εταιρείες μας, θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας και θα την υπερασπιστούμε μαζί», δήλωσε ο Κάρνεϊ.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα δήλωσε ότι το Τόκιο θα θέσει «όλες τις επιλογές στο τραπέζι» για την αντιμετώπιση των νέων δασμών και η Νότια Κορέα δήλωσε ότι θα θέσει σε εφαρμογή μια απάντηση έκτακτης ανάγκης για τη σκληρά πληγείσα αυτοκινητοβιομηχανία της μέχρι τον Απρίλιο.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι ο Τραμπ κινδυνεύει να βλάψει την αμερικανική οικονομία εάν θέσει πρόσθετους δασμούς.
«Ο προστατευτισμός δε βοηθά καμία χώρα στον κόσμο», δήλωσε ο Λούλα την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο, υποσχόμενος να καταθέσει καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την επιβολή της εισφοράς στον βραζιλιάνικο χάλυβα.
Ο Τραμπ θεωρεί τους δασμούς ως ένα εργαλείο για την αύξηση των εσόδων που θα αντισταθμίσουν τις υποσχόμενες φορολογικές περικοπές του και για την αναζωογόνηση μιας βιομηχανικής βάσης των ΗΠΑ που παρακμάζει εδώ και καιρό.
Πολλοί ειδικοί σε θέματα εμπορίου, ωστόσο, αναμένουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν αρχικά και η ζήτηση θα μειωθεί, πλήττοντας την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία που ήδη ταλανίζεται από την αβεβαιότητα που προκαλούν οι απειλές του Τραμπ για δασμούς και οι περιστασιακές αλλαγές του.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι μπορεί να πλήξει την ΕΕ και τον Καναδά με μεγαλύτερους δασμούς, εάν συνεργαστούν για την εφαρμογή αντιποίνων. «Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργαστεί με τον Καναδά προκειμένου να προκαλέσουν οικονομική ζημιά στις ΗΠΑ, θα επιβληθούν και στους δύο δασμοί μεγάλης κλίμακας, πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Truth Social.
Τα μέλη του συνδικάτου United Auto Workers, μακροχρόνιοι επικριτές των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, εξήραν την κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ.
«Αυτοί οι δασμοί είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τους εργαζόμενους στις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις κοινότητες των εργατών σε όλη τη χώρα, και τώρα εναπόκειται στις αυτοκινητοβιομηχανίες, από τις τρεις μεγάλες μέχρι τη Volkswagen και όχι μόνο, να φέρουν πίσω στις ΗΠΑ καλές θέσεις εργασίας», δήλωσε ο πρόεδρος της UAW σε δήλωσή του.
Το Center for Automotive Research δήλωσε ότι οι νέες εισφορές αναμένεται να κοστίσουν στους αγοραστές αυτοκινήτων χιλιάδες δολάρια, πλήττοντας τις πωλήσεις νέων οχημάτων και οδηγώντας σε απώλειες θέσεων εργασίας, καθώς η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εισαγόμενα ανταλλακτικά.
Διαβάστε ακόμη
Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή: «Στο βρόντο» οι αυξήσεις φόρων μιας 20ετίας
Metlen: «Φυτώριο» κρίσιμων πρώτων υλών για την Ευρώπη οι εγκαταστάσεις στο Αλουμίνιο της Ελλάδας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα