Αυξάνονται οι ανησυχίες στην ευρωπαϊκή επικράτεια για την πιθανή δημιουργία μίας μοντέρνας και ψηφιακής «ταινίας τηλέτυπου» η οποία θα προβάλλει ζωντανά τις επενδύσεις και τις συναλλαγές μεταξύ του συνόλου των ευρωπαϊκών αγορών και η οποία αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τα χρηματιστήρια και τις εταιρείες παροχής δεδομένων.
Η αντιπρόταση των εταιρειών αυτών είναι ένας τηλέτυπος με καθυστέρηση 15 λεπτών ο οποίος θα παρουσιάζει τις συναλλαγές στους ενδιαφερόμενους.
Ευρωβουλευτές όπως η Danuta Hübner, όμως, τονίζουν πως ο μοντέρνος τηλέτυπος αυτός θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει πληροφορίες προ των συναλλαγών (pre-trade), αλλά και «live δεδομένα τα οποία θα πληροφορούν τις αποφάσεις των επενδυτών».
Οι εταιρείες και τα χρηματιστήρια θα πρέπει να μοιράζονται τα στοιχεία τους με την κεντρική μονάδα δεδομένων η οποία θα «τροφοδοτεί» τον τηλέτυπο, με αντίτιμο μέρους των εσόδων από τις συνδρομές των επενδυτών.
Τα πλάνα της Hübner ενδέχεται να βοηθήσουν τα μικρότερα χρηματιστήρια τα οποία δε θα χρειάζεται να συμπεριλαμβάνουν τα δεδομένα τους, αν και θα μπορούν να επιλέξουν να το κάνουν για να λάβουν μεγαλύτερο μέρος των εσόδων.
Παράλληλα η Κομισιόν μελετά γαλλική πρόταση βάσει της οποίας θα συμπεριλαμβάνονται και εθελοντικά κατατεθειμένα pre-trade στοιχεία. Η πρόταση αυτή αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τoυς μεγαλύτερους ιδιοκτήτες χρηματιστηρίων όπως Deutsche Börse και Euronext, αφού μεγάλο μέρος των εσόδων τους προέρχεται από την πώληση δεδομένων. Ο τηλέτυπος αυτός ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει δεδομένα pre-trade θα πλήξει τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Federation of European Securities Exchanges (FESE) «θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για ένα πακέτο το οποίο θα βελτιώνει τη διαφάνεια των ευρωπαϊκών αγορών αλλά και ενός συστήματος ενός μοντέρνου τηλέτυπου ο οποίος -όμως- δε θα συμπεριλαμβάνει pre-trade στοιχεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους μεγάλους “παίκτες” ενάντια στους μικροεπενδυτές».
Πολιτική διαμάχη
Η πολιτική διαμάχη για το σύστημα έχει αποδειχθεί ακανθώδες ζήτημα. Η νομοθεσία αποτελεί πραγματικό «ναρκοπέδιο» στις Βρυξέλλες, αφού τα εθνικά συμφέροντα των κρατών-μελών συνεργάζονται με λόμπι για τη δημιουργία κοινών μετώπων.
Η Γερμανία και οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης υποστηρίζουν το λόμπι των χρηματιστηρίων λόγω των ανησυχιών για την επίδραση του τηλέτυπου στις εγχώριες αγορές τους.
Στην άλλη πλευρά βρίσκονται χώρες όπως Ολλανδία και Ιρλανδία οι οποίες υποστηρίζουν πως το σύστημα θα βελτιώσει τη διαφάνεια στις διαφορετικές αγορές και θα βοηθήσει την Ε.Ε. στην επίτευξη της νομισματικής και οικονομικής της ένωσης.
Τα πράγματα περιπλέκονται εάν αναλογιστεί κανείς τις ονομαζόμενες «φανερές» («lit trading») και «σκοτεινές» («dark trading») συναλλαγές. Οι «φανερές» γίνονται ανοιχτά στα χρηματιστήρια και οι «σκοτεινές» μέσω ιδιωτών ή επενδυτικών τραπεζών.
Τα χρηματιστήρια, ως επί το πλείστον, αντιτίθενται στο dark trading μέσω επενδυτικών τραπεζών αφού θέλουν να προσελκύσουν τις συναλλαγές αυτές στις δημόσιες αγορές.
«Αν και συμφωνούμε με τον περιορισμό του κατακερματισμού της ρευστότητας, ο τηλέτυπος αυτός δεν αποτελεί λύση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του FESE, προσθέτοντας πως «μόνο μία δυνατή αγορά μπορεί να λύσει το πρόβλημα αυτό το οποίο οφείλεται κυρίως στο κατά πόσο οι τράπεζες μπορούν να εσωτερικεύσουν τις συναλλαγές αυτές στα δικά τους “βιβλία”».
Οι επενδυτικές τράπεζες αυτές, από την πλευρά τους, τονίζουν πως η Ε.Ε. χρειάζεται εύρος αγορών και προειδοποιεί για την «υιοθεσία αχρείαστων περιορισμών» οι οποίοι ενδέχεται να πλήξουν τη ρευστότητα και να περιορίσουν τις επιλογές των επενδυτών.
«Οι τράπεζες αποτελούν σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος αυτού και προσφέρουν ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», ανέφερε ο Adam Farkas, CEO του Association for Financial Markets in Europe (AFME). «Η διαμεσολάβηση αυτή είναι σημαντική για την υποστήριξη του βάθους της αγοράς και της βελτίωσης της ρευστότητας σε περιόδους μεταβλητότητας».
Η Hübner προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή στην πρότασή της, προτείνοντας τη δημιουργία μεγαλύτερης διαφάνειας πριν τις συναλλαγές. Παράλληλα, όμως, η Hübner προτείνει ως αντισταθμιστικό παράγοντα την άρση των πλαφόν του «dark trading», κάτι που προφανώς επωφελεί τις επενδυτικές τράπεζες
Οι χρηματιστηριακές, από την πλευρά τους, ενδέχεται να επιτύχουν στην απαγόρευση του συστήματος «payment for order flow» (PFOF) το οποίο επιτρέπει σε διαδικτυακές εφαρμογές να προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς προμήθεια σε επενδυτές, τροφοδοτώντας τις επενδυτικές τους επιλογές σε προεπιλεγμένους brokers.
H Γερμανία, όμως, επίκεντρο του τομέα fintech της Ευρωζώνης αντιτίθεται σθεναρά στην απαγόρευση αυτή, αλλά βρίσκεται -πια- με την πλάτη στον τοίχο λόγω της ευρείας υποστήριξης της πρότασης από πολλά άλλα κράτη-μέλη.
H γαλλική κυβέρνηση αρχικά πρότεινε το συμβιβασμό της συγχώνευσης του PFOF με τον pre-trade τηλέτυπο αλλά απέτυχε μετά από αντιδράσεις και των δύο πλευρών.
Όσο για την Hübner, κρατά την απαγόρευση στη «φαρέτρα» της. Αν και οι χρηματιστηριακές ενδέχεται να χάσουν ορισμένο από το μομέντουμ τους λόγω του νέου συστήματος, τουλάχιστον μπορεί να βγουν κερδισμένες από τη μεταφορά περισσότερων συναλλαγών στη «φωτεινή» πλευρά των αγορών.
Διαβάστε ακόμη: