Ένα νέο «παράδεισο» φαίνεται ότι έχουν βρει οι Ρώσοι ολιγάρχες, οι οποίοι πλέον βρίσκονται υπό «διωγμό» σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν ισχύει όμως, το ίδιο για το Ντουμπάι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν καταστεί σε πόλο έλξης του ρωσικού χρήματος.
Το αραβικό κράτος έχει μετατραπεί σε δημοφιλή προορισμό για τα «βαριά» πορτοφόλια της Μόσχας, τα οποία βλέπουν το Ντουμπάι ως ένα ασφαλές καταφύγιο για τις περιουσίες τους, μακριά από τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις σκληρές κυρώσεις της Δύσης.
«Πολλοί Ρώσοι προσπαθούν να διορθώσουν τα προβλήματά τους και το Ντουμπάι ωφελείται από την κρίση» τονίζει ο Hussain Sajwani, βετεράνος του real estate στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κι αυτό, όπως εξηγεί, επειδή η χώρα του αποφάσισε να μην ακολουθήσει το μονοπάτι των κυρώσεων εις βάρος του Κρεμλίνου.
«Θα είμαι ειλικρινής. Αυτές οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει εκνευρισμό σε πολλούς. Εάν κάποιος φέρει τα χρήματά του με νόμιμο και επαγγελματικό τρόπο, θα κάνουμε μπίζνες μαζί του» σπεύδει να προσθέσει, μιλώντας στο οικονομικό δίκτυο CNBC.
Γι’ αυτό τον λόγο, όπως κατέδειξε πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, οι Ρώσοι συγκαταλέγονται στους κορυφαίους αγοραστές ακινήτων στα Εμιράτα, αγοράζοντας διαμερίσματα και κτίρια -ακόμη και πριν το ξέσπασμα του ουκρανικού πολέμου. Μάλιστα, σε πολλές αγοραπωλησίες, αντί να επιλέγουν τα δολάρια ή τα ρούβλια ως μέσο πληρωμής, στρέφονται στα κρυπτονομίσματα.
Το 2021, στην πόλη του Ντουμπάι καταγράφηκαν deals στην αγορά των ακινήτων αξίας 35 δισ. δολαρίων, ένα ποσό το οποίο είναι το υψηλότερο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Με βάση τα στοιχεία των δύο πρώτων μηνών του 2022, το τρέχον έτος θα είναι έτι καλύτερο, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.
Βέβαια, δεν είναι λίγοι όσοι χαρακτηρίζουν τα Εμιράτα ως όχημα ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, το οποίο χρησιμοποιείται από πλούσιους για να αποφεύγουν ενδεχόμενες κυρώσεις ή να παρκάρουν παράνομα χρήματα, τα οποία νομιμοποιούν μέσω της αγοράς ακινήτων.
Στις αρχές Μαρτίου, οι παγκόσμιες ελεγκτικές αρχές τοποθέτησαν τα Εμιράτα στη «γκρι ζώνη» του οικονομικού εγκλήματος, λόγω της αδιαφάνειας στις πηγές προέλευσης των ξένων χρημάτων.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά ακινήτων του Ντουμπάι φαίνεται ότι έχει επιστρέψει για τα καλά, μετά την καθίζηση του 2020, όταν η χώρα επλήγη από την πανδημία του κορωνοϊού. «Η αγορά όχι μόνο υπερ-αποδίδει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά συγκαταλέγεται στις καλύτερες παγκοσμίως» σχολιάζει ο Hussain Sajwani.
Διαβάστε επίσης:
Η ΤΕΡΝΑ «πετάει», οι Μαρινόπουλοι επιστρέφουν, η Mondelez παντρεύεται και οι τιμές… τρελαίνουν
Ενεργειακό κόστος: Συναγερμός για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις