Εδώ και δύο εβδομάδες βίαιες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο Μπαγκλαντές, καθώς χιλιάδες εργάτες στα εργοστάσια ενδυμάτων βρίσκονται στον δρόμο διεκδικώντας καλύτερους μισθούς. Εξαιτίας των κινητοποιήσεων πολλά εργοστάσια στη χώρα έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, με τον δεύτερο μεγαλύτερο κόμβο παραγωγής ενδυμάτων στον κόσμο μετά την Κίνα να καταρρέει.
Οι εργαζόμενοι στον κλάδο ένδυσης στο Μπαγκλαντές κερδίζουν σήμερα 95 δολάρια το μήνα φτιάχνοντας ρούχα για μεγάλες μάρκες όπως η H&M, η Zara και η Levi’s. Οι εργαζόμενοι ζητούν μισθούς ύψους 208 δολαρίων τον μήνα.
Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, με αποτέλεσμα τρεις εργάτες να χάσουν τη ζωή τους. Τα συνδικάτα της χώρας ισχυρίζονται ότι η αστυνομία έχει κάνει χρήση δακρυγόνων, σφαιρών από καουτσούκ και οι διαδηλώσεις έχουν γίνει ιδιαίτερα βίαιες. Δεκάδες διαδηλωτές έχουν καταλήξει στο νοσοκομείο. Ένας διαδηλωτής έβαλε φωτιά σε ένα εργοστάσιο, γεγονός που προκάλεσε τον θάνατο του 32χρονου εργάτη Ιμράν Χοσεΐν, ενώ οι έντονες συγκρούσεις με την αστυνομία είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 26χρονου Ρασέλ Χαουλαντέρ, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Την Τρίτη, το αρμόδιο επιτελείο της χώρας ανακοίνωσε αύξηση 113 δολαρίων το μήνα για τους εργάτες ενδυμάτων, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου. Αυτό απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους και τις εργατικές ομάδες που λένε ότι οι μισθοί δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 9% μεταξύ 2022 και 2023 – το υψηλότερο μέσο ποσοστό των τελευταίων 12 ετών, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής του Μπαγκλαντές.
«Ανησυχούμε επίσης για τη συνεχιζόμενη καταστολή σε εργαζόμενους και συνδικαλιστές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παροτρύνουν την τριμερή να επανεξετάσει την απόφαση για τον κατώτατο μισθό, ώστε να διασφαλιστεί ότι αντιμετωπίζει τις αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους», δήλωσε την Τετάρτη ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στον κλάδο απασχολούνται μερικοί από τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους ανθρώπους στη χώρα. Οι συνθήκες εργασίας στη βιομηχανία ενδυμάτων στη Νοτιοανατολική Ασία έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονης κριτικής και στο παρελθόν. Αλλά το Μπαγκλαντές είχε να δει τόσο βίαιες συγκρούσεις εδώ και περίπου 10 χρόνια, μετά την καταστροφική κατάρρευση του Rana Plaza.
Ενώ οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί έκτοτε και οι μισθοί έχουναυξηθεί, έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ από την αύξηση της αξίας της βιομηχανίας ενδυμάτων. Οι εξαγωγές ενδυμάτων από το Μπαγκλαντές, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει χώρα μεσαίου εισοδήματος έως το 2031, εκτινάχθηκαν από 14,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011 σε 33,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, σύμφωνα με τον όμιλο συμβούλων McKinsey.
Τι λένε οι εταιρείες μόδας
Δεκαοκτώ brands, μεταξύ των οποίων οι H&M, Levi’s, Gap, Puma και Abercrombie & Fitch, έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές τον περασμένο μήνα, με την οποία ζητούσαν ειρηνικές διαπραγματεύσεις και ο νέος κατώτατος μισθός να καλύπτει τις βασικές ανάγκες των εργαζομένων. Η Αμερικανική Ένωση Ένδυσης και Υπόδησης, ή AAFP, η οποία εκπροσωπεί τις μάρκες στις ΗΠΑ, προτείνει μια πιο συχνή αναθεώρηση του κατώτατου μισθού. Επί του παρόντος, ο κατώτατος μισθός αναθεωρείται κάθε πέντε χρόνια στο Μπαγκλαντές.
Κολοσσοί της μόδας όπως η H&M δεν διαθέτουν εργοστάσια στο Μπαγκλαντές, αλλά συνάπτουν συμβόλαια με τους ιδιοκτήτες των εργοστασίων εκεί, οι οποίοι αναλαμβάνουν όλα τα έξοδα: τις προμήθειες, τις εγκαταστάσεις και την εργασία.
Ο σουηδικός κολοσσός δήλωσε στο CNN ότι αναγνωρίζει «τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουμε για να διευκολύνουμε την καταβολή μισθών που εξασφαλίζουν τη διαβίωση μέσω υπεύθυνων πρακτικών αγορών», στο Μπαγκλαντές. Η H&M πρόσθεσε ότι «δεν βλέπει καμία σημαντική επίπτωση στη συνολική μας παραγωγή ή την αλυσίδα εφοδιασμού», εξαιτίας των διαδηλώσεων αυτή τη στιγμή, παρόλο που κάποια από τα εργοστάσια με τα οποία συνεργάζεται έχουν κλείσει.
Το CNN ζήτησε από την H&M διευκρινίσεις σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζει η εταιρεία για τη διευκόλυνση της καταβολής μισθών διαβίωσης, αλλά η εταιρεία δεν απάντησε.
Η Levi Strauss & Co, εν τω μεταξύ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «ενθάρρυνε την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές να καθιερώσει δίκαιη, αξιόπιστη και διαφανή διαδικασία για τον τακτικό καθορισμό του κατώτατου μισθού».
Οι εταιρείες μόδας δεν έχουν τη δύναμη να καθορίζουν τους μισθούς στο Μπαγκλαντές, αλλά έχουν τη δύναμη να ασκούν πίεση.
Σχεδόν όλοι οι καταναλωτές των ενδυμάτων που κατασκευάζονται στο Μπαγκλαντές βρίσκονται εκτός της χώρας. Το 2019, οι εξαγωγές ενδυμάτων αντιπροσώπευαν το 84% των συνολικών εξαγωγικών εσόδων του Μπαγκλαντές, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Οι καταναλωτές θέλουν τα πράγματα γρήγορα, φτηνά και αμέσως – ειδικά καθώς οι καταναλωτικές συνήθειες τείνουν προς πιο προσιτά αγαθά εν μέσω πληθωρισμού. Και ενώ η νεότερη γενιά καταναλωτών σκέφτεται από πού προέρχονται τα ρούχα τους και πώς κατασκευάζονται, ο κλάδος δεν μπορεί να υπολογίζει στους καταναλωτές ότι θα αυξήσουν τους μισθούς, λέει ο Τζέισον Τζουντ, διευθυντής του Global Labor Institute στο Πανεπιστήμιο Cornell.
«Χρειάζεται μια τεράστια ώθηση από τους πελάτες για να κινηθεί μια μάρκα ώστε να κάνει μια αλλαγή», δήλωσε ο Τζουντ.
Διαβάστε ακόμη
Apple: Θα πληρώσει $25 εκατ. για παράνομη πρόσληψη μεταναστών
Επενδύσεις 3,6 τρισ. ευρώ στον ψηφιακό μετασχηματισμό διεθνώς
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ